Czysty sinus z przetwornicy 12V/220V?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

_idu

Re: Czysty sinus z przetwornicy 12V/220V?

Post autor: _idu »

AZ12 pisze: Obecnie podobne przetwornice dające sinus stosuje się w zasadzie do zasilania urządzeń wyposażonych w silniki indukcyjne (np: pompy CO).
To są inwertery popularnie zwane falownikami. Ale zmartwię Ciebie. Nawet średnia wartość napięcia w używanym przebiegu PWM nie jest sinusoidą, bowiem nie uda się uzyskać wtedy wymaganej wartości napięcia skutecznego. Symuluje się przebieg trapezoidalny. Silnikom to obojętne, a pozwala wykorzystać pełną moc silnika.

W pierwszej połowie lat 80-tych mój ojciec zrobił przetwornicę 24/220 V, tyrystorową (na podstawie artykułu z RiK z końca lat 70-tych). Najwięcej czasu zajęło mu dobranie filtra wyjściowego aby uzyskać sinusoidę. Obciążanie było ustalone - zestaw konkretny typu telewizora plus magnetowid.

Filtrowanie jest kosztowne, dlatego rezygnuje się z niego przy wszelkiej masówce.
Przetwornice maszynowe - tez nie są bez wad, iskrzenie komutatorów sieje jak cholera. Zanim jeszcze stosowano napędy elektroniczne to trakcja tramwajowa skutecznie zakłócała odbiór radiowy. W każdym wagonie prócz typów N, 2N, 4N, 5N (uproszczono uproszony typ niemieckiego tramwaju KSW produkowany na czas wojny i nalotów bombowych) była stosowana przetwornica do zasilania obwodów niskiego napięcia oraz ładowania akumulatorów.

W wojsku stosowano przetwornice dla zasilania lampowych radiostacji i lampowej elektroniki. Czyli jednak da się zasilać.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

jacekk pisze:To jest w ogóle możliwe? ....... Ale wszystko to prostokąt, pseudo sinus lub coś zbliżone do sinusa.
Bez problemu możliwe i takowe rzeczy się wykonuje powszechnie. A to że wszystko wygląda jak prostokąt lub trapez wynika z taniości. Tanie urządzenia na wyjścu właśnie generują "pseudosinus" a nie sinus. Natomiast drogie urządzenia dają na wyjściu, czysty sinus.

http://techtron.pl/p2153,przetwornica-n ... -well.html
http://techtron.pl/p2214,przetwornica-n ... olska.html

Zwróć uwagę na cenę :)

Pzdr!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

Zawsze otrzymujesz aproksymację sinusoidy.
Lepszą lub gorszą, ale tylko aproksymację.
Wynika to z zasady działania falownika.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Ładny dość czysty sinus na wyjściu dają np: Smarty APC (od 700 w górę). Prawie wszystkie znane mi UPS z ładnym sinusem chodzą z min. 24V.
A co do przetwornic 12/230, X KW to zwykle jest to g. czy za 500 czy za 1500. Jak widzę coś w długiej aluminiowej chińskiej obudowie to mnie przenika dreszcz.
Dobre przetwornice produkuje np Xantrex.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

A ja powtórzę ponownie: "ładny zbliżony do sinusa przebieg".
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

STUDI pisze:[...] Najwięcej czasu zajęło mu dobranie filtra wyjściowego aby uzyskać sinusoidę.
Harmonicznych 3. i 5. można się pozbyć na drodze matematycznej: http://books.google.pl/books?id=DSHSqWQ ... &q&f=false a wyższe łatwiej odfiltrować.
Tomek
_idu

Liczenie na kartce papieru......
To były lata 1982 - 1983.
Sam rozumiesz jakie to były możliwości komputerów domowych.... :mrgreen:
_idu

disaster pisze:Zawsze otrzymujesz aproksymację sinusoidy.
Lepszą lub gorszą, ale tylko aproksymację.
Wynika to z zasady działania falownika.
Ale z pewnych praktycznych względów dt wartości szczytowej i skutecznej (ograniczenie wynika z napięcia po wyprostowaniu z 400 lub 230 V) nie aproksymuje się sinusoidy, ale przebieg trapezoidalny (albo łagodnie obciętą sinusoidę).
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Witam
Od wielu lat eksploatuję przetwornicę Cotek S1500 - 212. Według danych katalogowych ma THD poniżej 3%. Kiedyś oglądałem przebieg na oscyloskopie, i w zasadzie nie mogłem go odróżnić od sinusa z sieci. Częstotliwość PWM jest dość wysoka, nie pamiętam teraz ile kHz, a nie chcę strzelić gafy, ale przetwornicy nie słychać (piszczenie lub świerszczykowanie, jak w innych).
Cena niestety była spora, z tym, że dostałem ją w ramach zapłaty za pewna fuchę w jednej z firm w Poznaniu...
Współczesny jej odpowiednik, czyli SK1500 to koszt około 3000zł.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
_idu

Pyra pisze: Od wielu lat eksploatuję przetwornicę Cotek S1500 - 212. Według danych katalogowych ma THD poniżej 3%. Kiedyś oglądałem przebieg na oscyloskopie, i w zasadzie nie mogłem go odróżnić od sinusa z sieci. Częstotliwość PWM jest dość wysoka, nie pamiętam teraz ile kHz, a nie chcę strzelić gafy, ale przetwornicy nie słychać (piszczenie lub świerszczykowanie, jak w innych).
Tak można jak nie masz kagańca w postaci dostępnej wartości napięcie skutecznego a nie chcesz mieść kosztownego układu podnoszącego napięcie.
Jak nie masz długich przewodów połączeniowych z obciążeniem to częstotliwość może być względnie wysoka. W falownikach z tego powodu pojawi się problem długości przewodów i konieczności skracania długości połączenia falownik - silnik albo obniżania częstotliwości PWM (np. 100m to już nie 15 kHz .... a 2 kHz).

Z doświadczeń jazda w modernizowanych tramwajach to od falowników (Enika i Elin - w zasadzie tylko podczas hamowania i oddawania energii, albo do trakcji, albo rezystora hamowania) zdecydowanie bardziej piszczą chopper'y (Woltan).
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Witam
Ma to filtry dolnoprzepustowe na wyjściu, więc PWM już nie wychodzi na zewnątrz...
W zasadzie nie jest to przetwornica stricte "domowa" a bardziej przemysłowe urządzenie.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?