Czysty sinus z przetwornicy 12V/220V?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 1250...1874 posty
Czysty sinus z przetwornicy 12V/220V?
To jest w ogóle możliwe? Szukam od jakiegoś czasu układu który by generował czysty sinus, bez żadnych szpilek, i harmonicznych sięgających UKF, a przy tym w miarę prostego do wykonania i nie koniecznie z super sprawnością. Ale wszystko to prostokąt, pseudo sinus lub coś zbliżone do sinusa.
-
- 2500...3124 posty
Re: Czysty sinus z przetwornicy 12V/220V?
To trochę tak jak w tym dowcipie, w którym facet pyta o restaurację, gdzie można zjeść tanio, smacznie i dużo. W odpowiedzi słyszy, że pyta o trzy różne lokale. Żeby wygenerować czysty sinus 230V RMS z 12V musisz zrobić przetwornicę 12V DC -> 325V DC, to raz. A potem tylko zasilić tym napięciem wzmacniacz mocy, na którego wejście podasz sinus 50Hz. Nie słyszałem nigdy o prostszym sposobie.
-
- 1250...1874 posty
Czysty sinus to jedynie przetwornica dwumaszynowa 
Do wzmacniacza się nie nadaje.

Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 1250...1874 posty
Też nad tym myślałem tylko nie wiem czy iskrzenie szczotek z maszyny napędowej nie przeniknie jakoś dalej. No i skąd takie coś wziąć, nieczęsto się pojawiają takie wynalazki, a jeśli już to o lotniczym pochodzeniu z nietypowym napięciem lub częstotliwością.disaster pisze:Czysty sinus to jedynie przetwornica dwumaszynowa
Masz jakiś schemat lub linka? Przetwornica jeszcze jakoś ujdzie, ale jak ma wyglądać wzmacniacz który może przenieść 200W-400W nie wiem.Einherjer pisze:Żeby wygenerować czysty sinus 230V RMS z 12V musisz zrobić przetwornicę 12V DC -> 325V DC, to raz. A potem tylko zasilić tym napięciem wzmacniacz mocy, na którego wejście podasz sinus 50Hz. Nie słyszałem nigdy o prostszym sposobie.
-
- 3125...6249 postów
Ta metoda generuje duże straty mocy. Przebieg sinusoidalny w inwerterach wytwarza się za pomocą modulacji PWM.Einherjer pisze:Żeby wygenerować czysty sinus 230V RMS z 12V musisz zrobić przetwornicę 12V DC -> 325V DC, to raz. A potem tylko zasilić tym napięciem wzmacniacz mocy, na którego wejście podasz sinus 50Hz. Nie słyszałem nigdy o prostszym sposobie.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 250...374 postów
.....a do czego Ci ten sinus będzie potrzebny?
Bo to zasadnicze pytanie.
Bo to zasadnicze pytanie.
-
- 1250...1874 posty
Ale starego radia się tym zasilić nie da, a to jest główny cel. Słychać przetwornicę. Próbowałem z kilkoma różnymi UPS-ami i te najprostsze w ogóle się nie nadają słychać jedno wielkie rzężenie, te lepsze już jest sporo lepiej ale wciąż słychać ich pracę. Kombinacje z uziemieniem zmniejszają zakłócenia, ale ich nie eliminują całkowicie tak samo jak filtry p.zakłóceniowe.AZ12 pisze:Ta metoda generuje duże straty mocy. Przebieg sinusoidalny w inwerterach wytwarza się za pomocą modulacji PWM.
-
- 250...374 postów
A stare radio to czasem nie chodzi na prąd stały?
Może zakombinuj z akumulatorami. Przecież i tak nie słuchasz 24h/dobę, po słuchaniu mógłbyś doładować.
Może zakombinuj z akumulatorami. Przecież i tak nie słuchasz 24h/dobę, po słuchaniu mógłbyś doładować.
-
- 2500...3124 posty
Przecież nie napisałem, że wzmacniacz nie może być w klasie DAZ12 pisze:Ta metoda generuje duże straty mocy. Przebieg sinusoidalny w inwerterach wytwarza się za pomocą modulacji PWM.Einherjer pisze:Żeby wygenerować czysty sinus 230V RMS z 12V musisz zrobić przetwornicę 12V DC -> 325V DC, to raz. A potem tylko zasilić tym napięciem wzmacniacz mocy, na którego wejście podasz sinus 50Hz. Nie słyszałem nigdy o prostszym sposobie.

-
- 1250...1874 posty
A nie może zrobić "wzmacniacza" na 12V, który da sinus na wyjściu, a potem dać transformator podwyższający 12/230V? Było by prostsze, bo brak wysokich napięć.Einherjer pisze: Żeby wygenerować czysty sinus 230V RMS z 12V musisz zrobić przetwornicę 12V DC -> 325V DC, to raz. A potem tylko zasilić tym napięciem wzmacniacz mocy, na którego wejście podasz sinus 50Hz. Nie słyszałem nigdy o prostszym sposobie.
Ja u siebie tak robię przetwornicę, ale tranzystory są tylko kluczowane, bo nie zależy mi na "czystym sinusie".
Trafo ma pierwotne 2X9V 9A, a wtórne 230V.
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
-
- 2500...3124 posty
Można zrobić tak jak piszesz, tyle że miała być przetwornica, a przetwornica to mi się zawsze z czymś raczej małym kojarzyła. A jako kolega chce mieć 400W to potrzebny będzie całkiem spory transformator 12V/230V.
-
- 1250...1874 posty
Zależy co się zasila i ile na raz - w sumie odbiorniki radiowe nie pobierały chyba aż takich mocy (400W) (może jaka szafa grająca?).
Chyba, że chce się podłączyć kilka z nich jednocześnie - ale pamiętać trzeba, że akumulator ma ograniczoną pojemność - im większa moc pobierana, tym krótszy czas działania akumulatora i przetwornicy.
Przy poborze mocy rzędu 60W dla akumulatora 60Ah będzie to teoretycznie 12 godzin (nie uwzględniając sprawności, strat - choćby w kablach doprowadzających, itp..), przy 400VA ten czas skróci się do 1,8h.
Czasy rzeczywiste będą oczywiście krótsze.
Transformator ma tą cechę, że powinien nieco filtrować zakłócenia i "wygładzać" sinusoidę - przebieg wytworzony bezpośrednio z tranzystorów mocy będzie zawierał więcej zakłóceń.
Transformator, który ja u siebie stosuję (160VA) też do małych nie należy - a gdyby miał mieć 400VA....
Chyba, że chce się podłączyć kilka z nich jednocześnie - ale pamiętać trzeba, że akumulator ma ograniczoną pojemność - im większa moc pobierana, tym krótszy czas działania akumulatora i przetwornicy.
Przy poborze mocy rzędu 60W dla akumulatora 60Ah będzie to teoretycznie 12 godzin (nie uwzględniając sprawności, strat - choćby w kablach doprowadzających, itp..), przy 400VA ten czas skróci się do 1,8h.
Czasy rzeczywiste będą oczywiście krótsze.
Transformator ma tą cechę, że powinien nieco filtrować zakłócenia i "wygładzać" sinusoidę - przebieg wytworzony bezpośrednio z tranzystorów mocy będzie zawierał więcej zakłóceń.
Transformator, który ja u siebie stosuję (160VA) też do małych nie należy - a gdyby miał mieć 400VA....

Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 1250...1874 posty
Mam UPS-a o mocy 900W, starożytna krajowa myśl technologiczna w obudowie jak mikro AT. Transformator wygląda jak z lepszego migomatu, zasila go bateria BUZ11 sterowana elektroniką wyglądającą jak komputer z lat 80-tych. No ale sinusa to tam nie maJado pisze:a gdyby miał mieć 400VA....

-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Urządzenia typu UPS zostały zaprojektowane do pracy z urządzeniami wyposażonymi w prostowniki z filtrami pojemnościowymi (sprzęt komputerowy), a kształt napięcia zasilającego nie ma większego wpływu na ich działanie. Obecnie podobne przetwornice dające sinus stosuje się w zasadzie do zasilania urządzeń wyposażonych w silniki indukcyjne (np: pompy CO).
Podłączę radyjko tranzystorowe do małej przetwornicy do kasy fiskalnej i zobaczę co się stało.
Urządzenia typu UPS zostały zaprojektowane do pracy z urządzeniami wyposażonymi w prostowniki z filtrami pojemnościowymi (sprzęt komputerowy), a kształt napięcia zasilającego nie ma większego wpływu na ich działanie. Obecnie podobne przetwornice dające sinus stosuje się w zasadzie do zasilania urządzeń wyposażonych w silniki indukcyjne (np: pompy CO).
Podłączę radyjko tranzystorowe do małej przetwornicy do kasy fiskalnej i zobaczę co się stało.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 500...624 posty
Zasilacz UPS najtańszy to tak zwany offline, one nigdy nie robią sinusa. Musiałbyś zastosować zasilacz online.
Zapraszam po serwisówki:
http://chomikuj.pl/ciasteczkowypotwornie
http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/
∞πωΦεΩβλ°±Δφ
http://chomikuj.pl/ciasteczkowypotwornie
http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/
∞πωΦεΩβλ°±Δφ