Głośnik zew. do KF

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

noel
15...19 postów
15...19 postów

Głośnik zew. do KF

Post autor: noel »

Na tyle obudowy transievera KF jest gniazdo mono na zew. głośnik 8 ohm
Jaki głośnik jest odpowiedni do takiego typu urządzenia chodzi mi o moc w 'W' i zakres częstotliwości w Hz/kHz ?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Głośnik zew. do KF

Post autor: AZ12 »

Myślę, że głośniki o mocy kilku W i średnicy ok. 10cm będą do tego celu odpowiednie. Można je znaleźć w starych telewizorach kolorowych Unitra Neptun.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Pasmo przenoszenia m.cz transceiverów KF jest dość wąskie, typowo 300 Hz do 3 kHz. Wystarczy głośnik szerokopasmowy o mocy od 2 do 15 watów i średnicy co najmniej 10 cm. Mniejsze pod względem wymiarów głośniki zapewniają mniejszy kofort odsłuchu. Można tu użyć głośnika zamontowanego w obudowie otwartej z tyłu, lub zamkniętej. W tym drugim przypadku wielkością obudowy można wpływać na charakterystykę głośnika. W swoim pierwszym odbiorniku na pasma amatorskie użyłem małego rosyjskiego głośnika, wymontowanego z jakiegoś przenośnego radia tranzystorowego. Dźwięk był nieciekawy i dopiero przyklejenie do głośnika małego plastikowego pudełka (po krawieckich szpilkach) zdecydowanie go poprawiło..

Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
noel
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: noel »

OK dzięki
a po czym mam poznać że jest szerokopasmowy i/lub 300Hz-3kHz ?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Głośniki szerokopasmowe w porównaniu do głośników stosowanych w obudowach niskotonowych zestawów grających do komputerów mają zawieszenie wykonane z papieru i małe magnesy.
Romekd pisze:Można tu użyć głośnika zamontowanego w obudowie otwartej z tyłu, lub zamkniętej. W tym drugim przypadku wielkością obudowy można wpływać na charakterystykę głośnika. W swoim pierwszym odbiorniku na pasma amatorskie użyłem małego rosyjskiego głośnika, wymontowanego z jakiegoś przenośnego radia tranzystorowego. Dźwięk był nieciekawy i dopiero przyklejenie do głośnika małego plastikowego pudełka (po krawieckich szpilkach) zdecydowanie go poprawiło..

Pozdrawiam,
Romek
Być może dlatego że taka obudowa tłumi rezonans własny głośnika. Można to łatwo sprawdzić wykorzystując generator mocy m. cz.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: akordeonista »

Z odbiornikami komunikacyjnymi doskonale współpracują niewielkie głośniki w zamkniętych obudowach od samochodowych zestawów głośnomówiących do telefonów komórkowych - NOKIA czy MOTOROLA. Ich pasmo jest fabrycznie ograniczone od góry i od dołu. Używam takiego głośnika (HFS-12 Nokii) od lat z FT7800E. Warto spróbować - bywają na znanym portalu :wink: . SP5SAT
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
noel pisze:(..)a po czym mam poznać że jest szerokopasmowy i/lub 300Hz-3kHz ?
Pisząc o głośniku szerokopasmowym miałem na myśli niemal dowolny głośnik, jaki był stosowany w popularnych odbiornikach radiowych, magnetofonach, czy odbiornikach telewizyjnych. Pasmo foniczne w łączności amatorskiej jest tak wąskie, że każdy popularny głośnik będzie w stanie je przenieść. Nie nadają się jedynie głośniki niskotonowe z subwooferów i wysokotonowe, bo te przeznaczone są do odtwarzania basów i sopranów, a te częstotliwości w transceiverach SSB, CW i FM w ogóle nie występują.. Dodatkowy głośnik jest właściwie zbędny gdy transceiver znajduje się bezpośrednio przed nami, w wolnej przestrzeni, a przydaje się gdy radiostacja jest wciśnięta gdzieś w ciasną półkę (głośnik z reguły znajduje się w górnej ściance, rzadko z przodu, i w takich sytuacjach zostaje przysłonięty..). Fabrycznie produkowane dodatkowe głośniki niekiedy montowane były np. w zasilaczach, lub posiadały jakieś specjalne filtry, dodatkowo zawężające pasmo. Sam czasami stosuje głośnik firmy YAESU (gdzieś z lat 80.; średnica membrany głośnika 10 cm) z takimi właśnie filtrami:
YAESU.jpg
YAESU2.jpg
Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Obrazek
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Dziękuję za informacje. Teraz przynajmniej znam parametry filtrów w tym zabytku :)

Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

noel pisze:Na tyle obudowy transievera KF jest gniazdo mono na zew. głośnik 8 ohm
Jaki głośnik jest odpowiedni do takiego typu urządzenia chodzi mi o moc w 'W' i zakres częstotliwości w Hz/kHz ?
Z mojej praktyki natomiast wynika, że starczy wykorzystać dowolny głośnik średniotonowy lub głośnik ze starego radia lub telewizora. Przykładowo jakiś eliptyczny o mocy 1-5W. Oczywiście głośnik należy dać do jakiejś obudowy.
Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Romekd pisze:Witam.
noel pisze:(..)a po czym mam poznać że jest szerokopasmowy i/lub 300Hz-3kHz ?
Pisząc o głośniku szerokopasmowym miałem na myśli niemal dowolny głośnik, jaki był stosowany w popularnych odbiornikach radiowych, magnetofonach, czy odbiornikach telewizyjnych.
Należało w takim przypadku mówić o głośniku normalnopasmowym. Do tytułowego zastosowanie pasmo rzędu 150Hz - 7kHz a nawet jeszcze węższe wystarczy w zupełności. Krajowe głośniki tego rodzaju to np. GD10/1,5 lub GD14-9/3
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

^ToM^ pisze:Z mojej praktyki natomiast wynika, że starczy wykorzystać dowolny głośnik średniotonowy
No właśnie.., czy na pewno może to być dowolny głośnik średniotonowy? Myślę, że jednak nie. Głośniki średniotonowe, w których kosz stanowi zamknięcie głośnika, wypełnione wewnątrz filcem, jak np. GDM10/60/2, GDM12/60/2, czy GDM 16/80/1, na pewno się nie nadają, gdyż ich częstotliwość rezonansowa leży dość wysoko (400...700 Hz) i wypada już w paśmie fonicznym transceiverów SSB. Dalsze zawężanie tego i tak już bardzo wąskiego pasma tylko w pewnych sytuacjach się przydaje (zakłócenia), ale częściej pogarsza odbiór...

Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Tomek Janiszewski pisze:Należało w takim przypadku mówić o głośniku normalnopasmowym. Do tytułowego zastosowanie pasmo rzędu 150Hz - 7kHz a nawet jeszcze węższe wystarczy w zupełności. Krajowe głośniki tego rodzaju to np. GD10/1,5 lub GD14-9/3
Masz rację, choć to tylko kwestia nazewnictwa (myślę, że myślimy podobnie). Wszystkie normalno- i szerokopasmowe nadają się idealnie. Jak wspomniałem nie powinno się bez potrzeby ograniczać pasma od dołu, bo w moim odczuciu jakość dźwięku wyraźnie się wtedy obniża.. Z tego względu głośnik nie powinien być zbyt mały.. Yaesu użyło głośnika o paśmie 100 Hz...12 kHz, czyli raczej szerokopasmowego..

Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Romekd pisze: No właśnie.., czy na pewno może to być dowolny głośnik średniotonowy? Myślę, że jednak nie. Głośniki średniotonowe, w których kosz stanowi zamknięcie głośnika, wypełnione wewnątrz filcem, jak np. GDM10/60/2, GDM12/60/2, czy GDM 16/80/1, na pewno się nie nadają, gdyż ich częstotliwość rezonansowa leży dość wysoko (400...700 Hz) i wypada już w paśmie fonicznym transceiverów SSB.
Romek
Zapewniam, spokojnie można użyć praktycznie dowolnego głośnika. Swego czasu używałem GDM16/10 i nie zauważyłem żadnych niedogodności przy eksploatacji. Jednak jak zdobyłem mniejszy głośnik w obudowie od kolchoznika to był to jedyny powód dla którego go zmieniłem, choć w moim odczuciu dźwięk z tego pierwszego był jednak lepszej jakości. Obecnie w powyższej obudowie jest zabudowany eliptycznych głośnik jakiś typowy od radia typu Śnieżnik który jest podłączony do radia AOR3000A lub czasami FT-101Z i dobrze to współpracuje.
W każdym razie warto wypróbować rożne głośniki i sprawdzić co komu odpowiada słuchowo.
Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos