Głośnik zew. do KF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
Głośnik zew. do KF
Na tyle obudowy transievera KF jest gniazdo mono na zew. głośnik 8 ohm
Jaki głośnik jest odpowiedni do takiego typu urządzenia chodzi mi o moc w 'W' i zakres częstotliwości w Hz/kHz ?
Jaki głośnik jest odpowiedni do takiego typu urządzenia chodzi mi o moc w 'W' i zakres częstotliwości w Hz/kHz ?
-
- 3125...6249 postów
Re: Głośnik zew. do KF
Myślę, że głośniki o mocy kilku W i średnicy ok. 10cm będą do tego celu odpowiednie. Można je znaleźć w starych telewizorach kolorowych Unitra Neptun.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- moderator
Witam.
Pasmo przenoszenia m.cz transceiverów KF jest dość wąskie, typowo 300 Hz do 3 kHz. Wystarczy głośnik szerokopasmowy o mocy od 2 do 15 watów i średnicy co najmniej 10 cm. Mniejsze pod względem wymiarów głośniki zapewniają mniejszy kofort odsłuchu. Można tu użyć głośnika zamontowanego w obudowie otwartej z tyłu, lub zamkniętej. W tym drugim przypadku wielkością obudowy można wpływać na charakterystykę głośnika. W swoim pierwszym odbiorniku na pasma amatorskie użyłem małego rosyjskiego głośnika, wymontowanego z jakiegoś przenośnego radia tranzystorowego. Dźwięk był nieciekawy i dopiero przyklejenie do głośnika małego plastikowego pudełka (po krawieckich szpilkach) zdecydowanie go poprawiło..
Pozdrawiam,
Romek
Pasmo przenoszenia m.cz transceiverów KF jest dość wąskie, typowo 300 Hz do 3 kHz. Wystarczy głośnik szerokopasmowy o mocy od 2 do 15 watów i średnicy co najmniej 10 cm. Mniejsze pod względem wymiarów głośniki zapewniają mniejszy kofort odsłuchu. Można tu użyć głośnika zamontowanego w obudowie otwartej z tyłu, lub zamkniętej. W tym drugim przypadku wielkością obudowy można wpływać na charakterystykę głośnika. W swoim pierwszym odbiorniku na pasma amatorskie użyłem małego rosyjskiego głośnika, wymontowanego z jakiegoś przenośnego radia tranzystorowego. Dźwięk był nieciekawy i dopiero przyklejenie do głośnika małego plastikowego pudełka (po krawieckich szpilkach) zdecydowanie go poprawiło..
Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 15...19 postów
OK dzięki
a po czym mam poznać że jest szerokopasmowy i/lub 300Hz-3kHz ?
a po czym mam poznać że jest szerokopasmowy i/lub 300Hz-3kHz ?
-
- 3125...6249 postów
Głośniki szerokopasmowe w porównaniu do głośników stosowanych w obudowach niskotonowych zestawów grających do komputerów mają zawieszenie wykonane z papieru i małe magnesy.
Być może dlatego że taka obudowa tłumi rezonans własny głośnika. Można to łatwo sprawdzić wykorzystując generator mocy m. cz.Romekd pisze:Można tu użyć głośnika zamontowanego w obudowie otwartej z tyłu, lub zamkniętej. W tym drugim przypadku wielkością obudowy można wpływać na charakterystykę głośnika. W swoim pierwszym odbiorniku na pasma amatorskie użyłem małego rosyjskiego głośnika, wymontowanego z jakiegoś przenośnego radia tranzystorowego. Dźwięk był nieciekawy i dopiero przyklejenie do głośnika małego plastikowego pudełka (po krawieckich szpilkach) zdecydowanie go poprawiło..
Pozdrawiam,
Romek
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 500...624 posty
Z odbiornikami komunikacyjnymi doskonale współpracują niewielkie głośniki w zamkniętych obudowach od samochodowych zestawów głośnomówiących do telefonów komórkowych - NOKIA czy MOTOROLA. Ich pasmo jest fabrycznie ograniczone od góry i od dołu. Używam takiego głośnika (HFS-12 Nokii) od lat z FT7800E. Warto spróbować - bywają na znanym portalu
. SP5SAT

Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
-
- moderator
Witam.
Romek
Pisząc o głośniku szerokopasmowym miałem na myśli niemal dowolny głośnik, jaki był stosowany w popularnych odbiornikach radiowych, magnetofonach, czy odbiornikach telewizyjnych. Pasmo foniczne w łączności amatorskiej jest tak wąskie, że każdy popularny głośnik będzie w stanie je przenieść. Nie nadają się jedynie głośniki niskotonowe z subwooferów i wysokotonowe, bo te przeznaczone są do odtwarzania basów i sopranów, a te częstotliwości w transceiverach SSB, CW i FM w ogóle nie występują.. Dodatkowy głośnik jest właściwie zbędny gdy transceiver znajduje się bezpośrednio przed nami, w wolnej przestrzeni, a przydaje się gdy radiostacja jest wciśnięta gdzieś w ciasną półkę (głośnik z reguły znajduje się w górnej ściance, rzadko z przodu, i w takich sytuacjach zostaje przysłonięty..). Fabrycznie produkowane dodatkowe głośniki niekiedy montowane były np. w zasilaczach, lub posiadały jakieś specjalne filtry, dodatkowo zawężające pasmo. Sam czasami stosuje głośnik firmy YAESU (gdzieś z lat 80.; średnica membrany głośnika 10 cm) z takimi właśnie filtrami: Pozdrawiam,noel pisze:(..)a po czym mam poznać że jest szerokopasmowy i/lub 300Hz-3kHz ?
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
-
- moderator
Dziękuję za informacje. Teraz przynajmniej znam parametry filtrów w tym zabytku
Pozdrawiam,
Romek

Pozdrawiam,
Romek
-
- 625...1249 postów
Z mojej praktyki natomiast wynika, że starczy wykorzystać dowolny głośnik średniotonowy lub głośnik ze starego radia lub telewizora. Przykładowo jakiś eliptyczny o mocy 1-5W. Oczywiście głośnik należy dać do jakiejś obudowy.noel pisze:Na tyle obudowy transievera KF jest gniazdo mono na zew. głośnik 8 ohm
Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
-
- 3125...6249 postów
Należało w takim przypadku mówić o głośniku normalnopasmowym. Do tytułowego zastosowanie pasmo rzędu 150Hz - 7kHz a nawet jeszcze węższe wystarczy w zupełności. Krajowe głośniki tego rodzaju to np. GD10/1,5 lub GD14-9/3Romekd pisze:Witam.Pisząc o głośniku szerokopasmowym miałem na myśli niemal dowolny głośnik, jaki był stosowany w popularnych odbiornikach radiowych, magnetofonach, czy odbiornikach telewizyjnych.noel pisze:(..)a po czym mam poznać że jest szerokopasmowy i/lub 300Hz-3kHz ?
-
- moderator
No właśnie.., czy na pewno może to być dowolny głośnik średniotonowy? Myślę, że jednak nie. Głośniki średniotonowe, w których kosz stanowi zamknięcie głośnika, wypełnione wewnątrz filcem, jak np. GDM10/60/2, GDM12/60/2, czy GDM 16/80/1, na pewno się nie nadają, gdyż ich częstotliwość rezonansowa leży dość wysoko (400...700 Hz) i wypada już w paśmie fonicznym transceiverów SSB. Dalsze zawężanie tego i tak już bardzo wąskiego pasma tylko w pewnych sytuacjach się przydaje (zakłócenia), ale częściej pogarsza odbiór...^ToM^ pisze:Z mojej praktyki natomiast wynika, że starczy wykorzystać dowolny głośnik średniotonowy
Pozdrawiam,
Romek
-
- moderator
Masz rację, choć to tylko kwestia nazewnictwa (myślę, że myślimy podobnie). Wszystkie normalno- i szerokopasmowe nadają się idealnie. Jak wspomniałem nie powinno się bez potrzeby ograniczać pasma od dołu, bo w moim odczuciu jakość dźwięku wyraźnie się wtedy obniża.. Z tego względu głośnik nie powinien być zbyt mały.. Yaesu użyło głośnika o paśmie 100 Hz...12 kHz, czyli raczej szerokopasmowego..Tomek Janiszewski pisze:Należało w takim przypadku mówić o głośniku normalnopasmowym. Do tytułowego zastosowanie pasmo rzędu 150Hz - 7kHz a nawet jeszcze węższe wystarczy w zupełności. Krajowe głośniki tego rodzaju to np. GD10/1,5 lub GD14-9/3
Pozdrawiam,
Romek
-
- 625...1249 postów
Zapewniam, spokojnie można użyć praktycznie dowolnego głośnika. Swego czasu używałem GDM16/10 i nie zauważyłem żadnych niedogodności przy eksploatacji. Jednak jak zdobyłem mniejszy głośnik w obudowie od kolchoznika to był to jedyny powód dla którego go zmieniłem, choć w moim odczuciu dźwięk z tego pierwszego był jednak lepszej jakości. Obecnie w powyższej obudowie jest zabudowany eliptycznych głośnik jakiś typowy od radia typu Śnieżnik który jest podłączony do radia AOR3000A lub czasami FT-101Z i dobrze to współpracuje.Romekd pisze: No właśnie.., czy na pewno może to być dowolny głośnik średniotonowy? Myślę, że jednak nie. Głośniki średniotonowe, w których kosz stanowi zamknięcie głośnika, wypełnione wewnątrz filcem, jak np. GDM10/60/2, GDM12/60/2, czy GDM 16/80/1, na pewno się nie nadają, gdyż ich częstotliwość rezonansowa leży dość wysoko (400...700 Hz) i wypada już w paśmie fonicznym transceiverów SSB.
Romek
W każdym razie warto wypróbować rożne głośniki i sprawdzić co komu odpowiada słuchowo.
Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem