BIS 101

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

przeciez Bis 101 ma przełącznik napiecia taka wtyczke która w jednej pozycji daje 120V po włozeniu jej na odwrót daje 30V. A jesli chodzi o 4 omy to trzeba by przewijać od nowa cały transformator, albo zastosowac transformator dopasowujacy,
adam5
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: adam5 »

Witam! W pierwszym poście jest pomyłka, co do nazwy, chodzi o 100 Bis, najlepsze jest to, że na schemacie jest tylko jedno uzwojenie wtórne, porucz sprzężenia, a na trafie składa się ono z czterech, no i dobrze, bo bym tego pewnie nie ugryzł. Interesuje mnie czy te wtórne uzwojenie jest na pierwotnym, czy pod nim, bo jeżeli na pierwotnym, to nie powinno być większych problemów z przezwojeniem, ale jak odwrotnie, to nie ma się, co tym paprać tylko zostawić to jak jest, ostatecznie głośniki też można dopasować, tylko pozostaje kwestia, ile tych zwoi i mimo to, że to już bardzo poprawnie działa, ale nie daje mi spokoju, dla czego na sprzężeniu zwrotnym jest peerek do ustawiania, czym trzeba się kierować, żeby to ustawienie było prawidłowe?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Uzwojenia wtórne były nawijane sekcyjnie- "przeplatały się" z anodowymi. Jak masz te cztery uzwojenia połączone szeregowo, to rozpoznaj omomierzem wszystkie punkty lutownicze należące do uzwojenia linii, zrysuj układ połączeń, rozlutuj je, rozpoznaj poszczególne uzwojenia (między którymi punktami lutowniczymi jakie uzwojenie jest podłączone), a potem połącz je równolegle- oczywiście z zachowaniem fazowania! Tu pomoże zrysowany poprzednio schemat- będziesz wiedział, gdzie masz początki, a gdzie końce jakiego uzwojenia. Wyjdzie 30V/ 8om...

W niektórych BISach 101 montowano krosówki do przełączania napięcia linii, a w innych łączono wszystko na stałe, dla napięcia 120V. Mialem do czynienia z tym drugim przypadkiem- oczywiście przelutowałem wszystko bez najmniejszego problemu.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
adam5
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: adam5 »

Vault_Dweller pisze:Uzwojenia wtórne były nawijane sekcyjnie- "przeplatały się" z anodowymi. Jak masz te cztery uzwojenia połączone szeregowo, to rozpoznaj omomierzem wszystkie punkty lutownicze należące do uzwojenia linii, zrysuj układ połączeń, rozlutuj je, rozpoznaj poszczególne uzwojenia (między którymi punktami lutowniczymi jakie uzwojenie jest podłączone), a potem połącz je równolegle- oczywiście z zachowaniem fazowania! Tu pomoże zrysowany poprzednio schemat- będziesz wiedział, gdzie masz początki, a gdzie końce jakiego uzwojenia. Wyjdzie 30V/ 8om...
Witam! Chyba nie przeczytałeś moich dwóch ostatnich postów, już to zrobiłem i chodzi wyśmienicie, chodziło mi tylko o te cztery omy i o regulacje sprzężenia zwrotnego. Jeżeli uzwojenia są przeplatane, to nie będę tego ruszał, bo to się mija z celem, dopasuje się głośnik i po sprawie. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko zabrać się za przepinanie tego drugiego. Chętnie bym jednego za mienił na coś na EL84, robię sobie właśnie taki lepszy piec, a to jest stanowczo za ciężkie.
Pozdrawiam