Obudowa combo - dobre rady
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Obudowa combo - dobre rady
Witajcie
Zakupiłem za nieduże pieniądze takie combo gitarowe http://olx.pl/oferta/piecyk-gitarowy-ma ... 6X6cT.html z nastawieniem na przeróbkę na clona 5e1 lub 5f2a na 6p1p w końcówce. Niestety natknąłem się na problem z dość specyficzną budową wewnętrzną tego combo (chodzi o tą poziomą płytę pomiędzy częścią przeznaczoną na wzmacniacz, a komorą głośnikową (widać ją na załączonym zdjęciu). Widzę dwa rozwiązania:
1. Lampy w komorze przeznaczonej na wzmacniacz w ustawieniu poziomym (pionowo się nie zmieszczą).
2. Wycięcie tej przegrody pomiędzy wzmacniaczem, a głośnikiem i klasycznie - lampy w dół.
Które rozwiązanie lepsze? A może macie inny patent na takie obudowy? Wolałbym nic nie ciąć ale jeśli będzie lepiej to się zmobilizuję.
pozdrawiam
Zakupiłem za nieduże pieniądze takie combo gitarowe http://olx.pl/oferta/piecyk-gitarowy-ma ... 6X6cT.html z nastawieniem na przeróbkę na clona 5e1 lub 5f2a na 6p1p w końcówce. Niestety natknąłem się na problem z dość specyficzną budową wewnętrzną tego combo (chodzi o tą poziomą płytę pomiędzy częścią przeznaczoną na wzmacniacz, a komorą głośnikową (widać ją na załączonym zdjęciu). Widzę dwa rozwiązania:
1. Lampy w komorze przeznaczonej na wzmacniacz w ustawieniu poziomym (pionowo się nie zmieszczą).
2. Wycięcie tej przegrody pomiędzy wzmacniaczem, a głośnikiem i klasycznie - lampy w dół.
Które rozwiązanie lepsze? A może macie inny patent na takie obudowy? Wolałbym nic nie ciąć ale jeśli będzie lepiej to się zmobilizuję.
pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
-
- 50...74 posty
Re: Obudowa combo - dobre rady
Na stronie głównej fonaru wejdź do DIY i przeczytaj dział 12.
-
- 625...1249 postów
Moim zdaniem wyrzynarka i po sprawie - rozwiązanie Painlusta dość ryzykowne dla lamp.
Wojtek SQ2KRZ
-
- 375...499 postów
Czy poziome położenie dla małych triod to też problem? Może zamiast 6p1p w końcówce lepszym pomysłem do mieszkania w bloku będą dwie połówki ecc82 połączone równolegle w SE - Ra z TG2,5 dla głośnika 8omów 10,3k wydaje się dla takiej konfiguracji bardzo dobra.
-
- 9375...12499 postów
Wytnij środkową część tej deski.
-
- 50...74 posty
Witam!
Przerabiałem swojego czasu temat o czym wspomniałem tutaj: http://wzmacniaczejg.blogspot.com/2012/ ... -atom.html
Combo jest używane do dnia dzisiejszego bez serwisowania także można wykorzystać i tą obudowę bez cięcia...
Pozdrawiam i życzę powodzenia:-)
Bassjan
Przerabiałem swojego czasu temat o czym wspomniałem tutaj: http://wzmacniaczejg.blogspot.com/2012/ ... -atom.html
Combo jest używane do dnia dzisiejszego bez serwisowania także można wykorzystać i tą obudowę bez cięcia...
Pozdrawiam i życzę powodzenia:-)
Bassjan
-
- 375...499 postów
Lampy zamieszczę na aluminiowym kątowniku, będą skierowane w dół. Wytnę miejsce na lampy w tej desce. Takie rozmieszczenie będzie ok (chassis jest otwarte od dołu - to co widać na zdjęciu będzie w combo obrócone o 180 stopni)?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
Prace zakończone, zdecydowałem się na końcówkę na lampie 6p1p, a pierwsze dwa stopnie jak w fenderze 5f2a. Końcówka zasilana jest napięciem 270V, na S2 są 264V. Rezystor w katodzie to 275 omów, odkłada się na nim 12,3 V. Stopnie na 6n2p-ew zasilane są napięciem 245V. W zasilaczu sporo pojemności - w sumie 347uF. Żarzenie napięciem przemiennym z jednym biegunem do masy. Proszę o jeszcze jedną radę - czy po zwarciu siatki stopnia wejściowego do masy i po odkręceniu volume na full ma prawo być słychać wzmacniacz? Wyczytałem, np. atoma słychać ale on ma dwa stopnie więcej. Teraz po odkręceniu do połowy pomimo wysadzenia ucha w głośnik słyszę tylko delikatne burczenie TS30. Po połowie do mniej więcej 3/4 zaczyna być słychać cichy szum. Po 3/4 zaczyna być słychać delikatny brum. To wszytko słychać po wysadzeniu ucha w głośnik, w odległości 1,5 m w cichym pomieszczeniu wzmacniacza nie słychać. Warto z tym walczyć? Może symetryzować lub prostować żarzenie? Sorry za takie pytanie ale to mój pierwszy piecyk. Do tej pory tylko hifi.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
jak to kiedyś "Ktoś" powiedział: prawidłowo złożony wzmacniacz nie brumi tylko sygnalizuje swoje działanie delikatnym szumem 

in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową