Jak nie SLO to co?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- haterkmp
- 625...1249 postów
Jak nie SLO to co?
Witam szanownych
chcę sobie (SOBIE) zbudować jakiś konkretny piecyk. Od dłuższego czasu myślę nad SLO tylko w z inną końcówką (2x 6V6). Tyle tylko, że... No właśnie... wszyscy robią SLO. Czy znacie może jakiś inny projekt, który byłby tak dobrze opisany? Z płytkami, schematami, itd.? Tylko proszę - nie piszcie o DR`ce czy 18Watt TMB. Chodzi mi właśnie o coś co by było dość proste acz skuteczne, czyli dość fajny clean i niesamowity overdrive. Myślałem też o klonie train wrecka ale niewiele można znaleźć oprócz tego, że jest świetny. Pomożecie?
chcę sobie (SOBIE) zbudować jakiś konkretny piecyk. Od dłuższego czasu myślę nad SLO tylko w z inną końcówką (2x 6V6). Tyle tylko, że... No właśnie... wszyscy robią SLO. Czy znacie może jakiś inny projekt, który byłby tak dobrze opisany? Z płytkami, schematami, itd.? Tylko proszę - nie piszcie o DR`ce czy 18Watt TMB. Chodzi mi właśnie o coś co by było dość proste acz skuteczne, czyli dość fajny clean i niesamowity overdrive. Myślałem też o klonie train wrecka ale niewiele można znaleźć oprócz tego, że jest świetny. Pomożecie?
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
Re: Jak nie SLO to co?
Najlepiej coś samemu wykrzesać.
Zależy o jakie brzmienia Ci chodzi, ale na pewno z 15-20W:
Dumble ODS (lite) - prosty 2kanałowiec, genialne brzmienie ale w dziedzinie bluessu i jazzu.
Matchless różne modele.
Orange AD30/15, Rockerverb, Tiny/Dark Terror
Trainwrecki też byś znalazł, jakieś prostsze liverpulle, express.
Końcówkę już masz, a z preampami myślę, że warto eksperymentować, jeżeli szukasz czegoś "niesamowitego".
Zależy o jakie brzmienia Ci chodzi, ale na pewno z 15-20W:
Dumble ODS (lite) - prosty 2kanałowiec, genialne brzmienie ale w dziedzinie bluessu i jazzu.
Matchless różne modele.
Orange AD30/15, Rockerverb, Tiny/Dark Terror
Trainwrecki też byś znalazł, jakieś prostsze liverpulle, express.
Końcówkę już masz, a z preampami myślę, że warto eksperymentować, jeżeli szukasz czegoś "niesamowitego".
-
- 250...374 postów
\haterkmp pisze:Chodzi mi właśnie o coś co by było dość proste acz skuteczne, czyli dość fajny clean i niesamowity overdrive.
Mi się wydaję, że ten opis świetnie pasuje właśnie do SLO-100.
Jak kolega wyżej zauważył to wszystko zależy jakiego brzmienia szukasz i jaki rodzaj muzyki grasz. Trudno np. zagrać metal na fenderze.
Krank... może w dziedzinie "fajny clean" by nie wygrał... ale po jaka cholerę fajny clean. Nastroić gitarę można i na niefajnym 

Witam kolegów.
Ja też właśnie się zastanawiam nad wyborem preampu więc dołączę się do dyskusji. Sprawa w moim przypadku wygląda następująco czysty kanał o klasyczny fender moim zdaniem najlepszy czysty(nawet już go poskładałem razem z końcówką już gra) zostaje kanał przesterowany kranka już mam mese dr przerabiałem poszukuje czegoś do mocnego grania i co by za dużo siary nie miał
Zastanawiam się nad bognerem uber
ma ktoś jakieś propozycje? Najlepeiej poparte jakimś schematem ideowym.
Pozdrawiam.
Ja też właśnie się zastanawiam nad wyborem preampu więc dołączę się do dyskusji. Sprawa w moim przypadku wygląda następująco czysty kanał o klasyczny fender moim zdaniem najlepszy czysty(nawet już go poskładałem razem z końcówką już gra) zostaje kanał przesterowany kranka już mam mese dr przerabiałem poszukuje czegoś do mocnego grania i co by za dużo siary nie miał

ma ktoś jakieś propozycje? Najlepeiej poparte jakimś schematem ideowym.
Pozdrawiam.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Jeśli masz zacięcie i podstawową wiedzę w temacie, to proponuje to, w co ja się kiedyś bawiłem - preamp 3-kanałowy, każdy kanał z innego wzmacniacza, tak jak lubisz. Ja miałem fender na clean + marshall na crunch + coś ala SLO na lead (CAE 3+). A co do małej ilości siary, to odpowiednio modowane slo się nadaje 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Ja nie dawno zrobiłem SLO z końcówką na 6p14p PP.
I powiem że całkiem fajnie gada.
Jak poszukasz w dziale Kącik gitarowy to gdzieś wygrzebiesz
Temat: 18 Watowy SLO -> PCB
W razie czego służę pomocą.
I powiem że całkiem fajnie gada.

Jak poszukasz w dziale Kącik gitarowy to gdzieś wygrzebiesz

Temat: 18 Watowy SLO -> PCB
W razie czego służę pomocą.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Czy na forum mozna zainstalowac wtyczke, zeby posty mozna bylo 'polajkowac'painlust pisze:Nastroić gitarę można i na niefajnym

A teraz na powaznie: mozna zaczac od SLO i go zmodowac, dostosowujac do swoich potrzeb. Wiele wzmacniaczy tak wlasnie powstawalo: od zmodowania osiemsety.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- haterkmp
- 625...1249 postów
Dziekuję za zainteresowanie.
Oczywiście nie jestem początkującym w tej dziedzinie, stronę Wuja Toma znam jeszcze z czasów szkolnych.
Raczej zostanę przy SLO. I tu kolejne pytanie: warto zainwestować w orange dropy i VTL5C1?
Oczywiście nie jestem początkującym w tej dziedzinie, stronę Wuja Toma znam jeszcze z czasów szkolnych.
Raczej zostanę przy SLO. I tu kolejne pytanie: warto zainwestować w orange dropy i VTL5C1?
in gain we trust
-
- 250...374 postów
Mi się wydaje ze jak robisz SLO100 to przy takiej konstrukcji nie ma co oszczędzać. Ja zrobiłem na orangeach i vtl5c1 i gada na prawdę super.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Wygrzebane z czeluści slocloneforums, autorstwa Zintolo, to ofc tylko prywatne odczucia, ale może coś zasugerować, do tego dodam że standardowe tanie wimy niemieckie z serii MKP fajnie i nowocześnie brzmią (np w Bognerach Xtc siedziały):
jj = (everywhere) warm sounding, something like aged caps. I like in plexi like stuff.
f&t = (in the power amp) dark sounding. Don't like them very much.
philips = (in the preamp) nice mids, i call them 70 british.
BC = (in the preamp) same as before (i think philips now is BC).
sprague atom = (everywhere) punch and dynamics, nice mids.
mallory = (everywhere) you pay what you have: alot. huge mids.
BHC = (in the preamp) nice english caps, with tight low end and articulated mids.
samwha = (in the power amp) nice english mids.
elna = (in the power amp) smooth, not punchy,
illinois = (in the power amp) very used in 90's (peavey and I think some mesa), usually grey, nothing special to me.
sic-safco = (in the power amp) similar to mallory, with less articulated mids.
epcos = I don't remember exactly, so i think I don't like them very much.
LCR = (everywhere) the only english supply cap. Tried on my SLO100.. They Really Rocks!!
ARS = (everywhere) similar to LCR, more american sounding
jj = (everywhere) warm sounding, something like aged caps. I like in plexi like stuff.
f&t = (in the power amp) dark sounding. Don't like them very much.
philips = (in the preamp) nice mids, i call them 70 british.
BC = (in the preamp) same as before (i think philips now is BC).
sprague atom = (everywhere) punch and dynamics, nice mids.
mallory = (everywhere) you pay what you have: alot. huge mids.
BHC = (in the preamp) nice english caps, with tight low end and articulated mids.
samwha = (in the power amp) nice english mids.
elna = (in the power amp) smooth, not punchy,
illinois = (in the power amp) very used in 90's (peavey and I think some mesa), usually grey, nothing special to me.
sic-safco = (in the power amp) similar to mallory, with less articulated mids.
epcos = I don't remember exactly, so i think I don't like them very much.
LCR = (everywhere) the only english supply cap. Tried on my SLO100.. They Really Rocks!!
ARS = (everywhere) similar to LCR, more american sounding
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
WItam , ktoś mi kiedyś ładnie odpowiedział odnośnie kondensatorów . Napisałem : "jaka będzie różnica w brzmieniu między miflexami a orange drops " kolega ciekawie odpisał "że przy mifleksach pieniądze w kieszeni będą mocniej brzęczały " jakoś takoś to było
super riposta ( nawet ktoś miał to w swoim podpisie - proszę przypomnieć , jakby coś) Ok do rzeczy , jakiś czas temu na forum była mowa o englu englach itd 530 650 itp , engl ma prostą budowę wg mojej oceny . Brzmienie jest bardzo dobre , przy 530 mamy pełen wachlarz brzmienia np super ultra clean crunch i ultra lead . Taka jest moja ocena , soldano jak i inni też zrobiłem i uważam, że brakuje w nim tego pazura którego można z łatwością uzyskać przy prostszej konstrukcji engla . Tak jak kolega ,autor tematyczny - też coś myślę o kilkunastu watach - już nawet mam zaprojektowanego pseudo engla - jednak kasy ,czasu i chęci brak , będę musiał śmieciowego wzmacniacza zrobić:) chciało się żenić teraz się ma.Podobne konstrukcje do engla to : orang rokerverb , krank , nitro też ciekawe . Pozdrawiam

- haterkmp
- 625...1249 postów
witam
zastanawiałem się nad englem. wczoraj też rozmyślałem o soldano astorverb dopalanym jakimś diablo i tak w kółko wracam do SLO... mi też niestety o kasę chodzi - też niedawno się ożeniłem.
jeśli chodzi o kondensatory to bardziej mnie kwestia jakości i trzymania parametrów ineteresuje bo jakoś niewierzę, że pomarańczowa czy musztardowa farba radykalnie wpływają na walory brzmieniowe.
i jeszcze pytanie na niedzielę: czy trafa od kolegi KaKa są dobre?
zastanawiałem się nad englem. wczoraj też rozmyślałem o soldano astorverb dopalanym jakimś diablo i tak w kółko wracam do SLO... mi też niestety o kasę chodzi - też niedawno się ożeniłem.
jeśli chodzi o kondensatory to bardziej mnie kwestia jakości i trzymania parametrów ineteresuje bo jakoś niewierzę, że pomarańczowa czy musztardowa farba radykalnie wpływają na walory brzmieniowe.
i jeszcze pytanie na niedzielę: czy trafa od kolegi KaKa są dobre?
in gain we trust
-
- 375...499 postów
Witam
Polecam koledze SLO.Zawsze można zmodyfikować pod własne potrzeby.
Transformatory od Kacpra to bardzo dobry wybór wykonane zawodowo - https://www.facebook.com/tomasz.gradows ... 496&type=3
Polecam koledze SLO.Zawsze można zmodyfikować pod własne potrzeby.
Transformatory od Kacpra to bardzo dobry wybór wykonane zawodowo - https://www.facebook.com/tomasz.gradows ... 496&type=3
Robiłem ten sam wzmacniacz (Plexi) raz na kondensatorach Mallory i raz na Sozo. Właściwie to jedne są drogie, a drugie jeszcze droższe
ale różnice były chyba niezauważalne jak dla mnie. Na pewno można zauważyć różnicę przy innym trafie głośnikowym.
Trafa od Kacpra są powiedzmy tanie, i to przemawia na ich korzyść, wykonanie jest przyzwoite. Mi parę rzeczy w nich nie pasuje, a i z zamówieniem może być miesiąc obsuwy, co skutecznie w moim przypadku blokowało jakikolwiek postęp ze wzmacniaczem.

Trafa od Kacpra są powiedzmy tanie, i to przemawia na ich korzyść, wykonanie jest przyzwoite. Mi parę rzeczy w nich nie pasuje, a i z zamówieniem może być miesiąc obsuwy, co skutecznie w moim przypadku blokowało jakikolwiek postęp ze wzmacniaczem.