Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
Re: Elektrośmieci
Nie jesteś jedyny. Najwięcej uszkodzeń w tego typu sprzęcie było właśnie w końcówce mocy. Po imprezkach. Podobnie jak kiedyś po wakacjach w różnych Koliberkach, Guliwerkach itp. wydobywałem taczkę piachu z głośników. 

-
- 125...249 postów
Czy przypadkiem nie na odwrót? BDP na 2N?
Tosca była produkowana w 2 wersjach z BD... i z 2N... . Mogły być orginalne.
Tosca była produkowana w 2 wersjach z BD... i z 2N... . Mogły być orginalne.
JACEK
-
- 3125...6249 postów
Dzisiaj były: stara lampa 2x20W, stare głośniki eliptyczne (jeden wziąłem), stary transformator 220/24V. Wcześniej przygarnąłem statecznik rtęciowy 125W i lampę świetlówkową 13W. W zeszłym miesiącu przywiozłem ze Starogardu lampę biurkową.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
Sławku po co Ci takie graty? Przecież to tylko zawadza, a nic z tym nie zrobisz.
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
-
- 6250...9374 posty
W połowie października będę w Stavanger, postaram się zrobić parę fotek, jak wyglądają prawdziwe elektrośmiecie.
-
- 3125...6249 postów
Warto zrobić zdjęcia i pokazać je tu na forum.
dziubdziu
Mam sentyment dla takich rzeczy. Zbędne graty wydaję innym użytkownikom forów.

Mam sentyment dla takich rzeczy. Zbędne graty wydaję innym użytkownikom forów.
-
- 125...249 postów
Może lepiej nie. Ktoś może paść na zawał, jak zobaczy co ludzie w dobrobycie na śmietnik wyrzucającirrostrato pisze:W połowie października będę w Stavanger, postaram się zrobić parę fotek, jak wyglądają prawdziwe elektrośmiecie.

-
- 375...499 postów
Ano, przyczytałem niedawno mądry artykuł że niby w wyższym wieku powstaje nieraz niezdrowa obsesja do gromadzenia różnych niepotrzebnych gratów czy tam szklanek po marmoladzie, starych czasopism czy nawet nie grającego audio elektro sprzętu bo wyrzucić szkoda...skuteczna terapia raczej mi nie znana. Cóż, u mnie to etykiety butelek piwa i płytki CD nizkonakładowe rarytasy, limitowane edycje a raczej CD-R bo wiadomo...
lubię szum starej płyty
-
- 1250...1874 posty
Żona?...Lecho pisze:skuteczna terapia raczej mi nie znana.

Aczkolwiek słyszałem o takim przypadku, kiedy żona poszła na całość i pozbyła się gratów razem z właścicielem czyli zmieniła miejsce zamieszkania

Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
-
- 375...499 postów
no tak, myśl jest przednia...
ale kto po piwko mi skoczy ? 

lubię szum starej płyty
-
- 6250...9374 posty
Wiek mam odpowiedni, opamiętanie przyszło w momencie, gdy pomieszczenie ok. 12m zostało załadowane pod sufit (stałem na progu i ,,podziwiałem'' skarby..) a pomieszczenie 60m miało tylko po środku wąską ścieżynkę do przejścia....trochę to trwało ale już jest swoboda poruszania się, nie spocząłem na laurach, działam dalej. Prosta sprawa oprócz przemeblowania w głowie: na początek wywalamy skarby, których nie mieliśmy w ręku np. 20 lat, potem te młodsze itd itd....Mnie w Norwegii szokuje ilość książek w idealnym stanie lub wręcz NOS (także np. encyklopedie i rewelacyjne książki przyrodnicze) porzucanych na elektrośmieciach, można grzebać do woli ale te wydawnictwa (wcale nie takie stare) przegrywają z internetem gdzie chyba ,,wszystko'' można znaleźć a miejsca nie zajmują.Lecho pisze:Ano, przyczytałem niedawno mądry artykuł że niby w wyższym wieku powstaje nieraz niezdrowa obsesja do gromadzenia różnych niepotrzebnych gratów
-
- 3125...6249 postów
Dzisiaj był wrak Radmora 5412.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Dziś pod tym samym elektrośmietnikiem w którym przeszło rok temu znalazłem całego Pioniera stały zwłoki amplitunera TSH-cośtam. Kompletnie rozprute przez złomiarza w celu pozyskania transformatora z przeznaczeniem na skup złomu miedzianego
Poza tym płytka końcówek mocy z jakimiś GML-ami a może STK była odkręcona od chassis - niechybnie wcześniej był tam aluminiowy radiator, także cenny dla takich tłuków. Jako że śpieszyłem się do roboty - zdołałem uratować tylko żarówki 6,3V 0,3A w walcowych bańkach. Jedna okazała się przepalona, cztery miały mniej lub bardziej okopcone bańki ale świeciły, pozostałe cztery są praktycznie czyste. Ciekawe czy dziś po południu zostanie jeszcze cokolwiek z tego wraka; z mojego punktu widzenia wartościowe byłyby przede wszystkim tranzystory BC i BF w obudowach metalowych.

-
- 3125...6249 postów
Witam
Ja zbieram nawet przepalone żarówki z gwintem E10, wytwarzam z nich lampki ledowe.
Wczorajsze znalezisko.
Ja zbieram nawet przepalone żarówki z gwintem E10, wytwarzam z nich lampki ledowe.
Wczorajsze znalezisko.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Wczoraj wyrwałem z wystawki gramofon ze zmieniaczem i kolumnami "Garrard". Pierwsze oględziny - brak dłuższej ośki na płyty w zmieniaczu, coś tam trzeszczy, rokuje nadzieje. Wieczorem się pobawię.
To ta na zdjęciu?AZ12 pisze:Ja zbieram nawet przepalone żarówki z gwintem E10, wytwarzam z nich lampki ledowe.