Napięcia przed i po prostowniku
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
- Kontakt:
Re: Napięcia przed i po prostowniku
Bardzo dziękuję za tę dodatkową informację i wykres. Nie wiem jaki współczynnik będzie najbezpieczniej przyjąć w moim przypadku ale pewnie łatwiej jest "zrzucić" na filtrze nadmiar napięcia nawet kosztem dodatkowego grzania niż uzyskać napięcie zbyt niskie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Przemysław Gierałtowski
Zdaje się, że już Tom proponuje współczynnik dla wzmacniaczy na EL34 (50/100) w granicach 1,26 przy wysterowanym na full wzmacniaczu.
-
- 25...49 postów
- Kontakt:
Moje lampy (4XEL86) są jednak znacznie mniejszej mocy a i moc wzmacniacza też niezbyt imponująca więc pewnie powinienem przyjąć 1,35 do 1,4?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Przemysław Gierałtowski
A co robisz na EL86 jesli można zapytać?
Jeśli idzie o jak mówisz " podbicie " napięcia na na kondensatorach za prostownikiem , sprawa jest prosta . Wynik jaki odczytujesz przy pomiarze napięcia AC za pomocą miernika , jest to wartość amplitudy napięcia na poziomie około 0,7 wartości szczytowej .Najprościej jest to stwierdzić za pomocą oscyloskopu . Dlatego napięcie DC na kondensatorze jest o około 1,4 razy większe . Dlaczego pojawiają się spadki napięcia AC ? kondensator ładuje się tymi "pikami " napięcia . Oddając jednocześnie tę energię do układu rozładowuje się do czasu następnego "piku " napięcia. Dlatego napięcie na nim zmniejsza się . Im więcej energi oddaje tym większy spadek napięcia . Wielkość tego spadku jest największa jeśli prąd transformatora jest taki sam , jaki pobiera układ . Transformator powinien dostarczyć większy prąd , niż pobiera układ . Nadwyżka tej energi jest gromadzona w kondensatorze i zapobiega znacznemu spadkowi napięcia na wyjściu zasilacza .Myślę , że takie wyjaśnienie rozwieje Twoje wątpliwości .
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
- 25...49 postów
- Kontakt:
Robię nową wersję wzmacniacza OTL (wg. Philipsa z lat 50 ubiegłego wieku) pracującą na głośnikach 800 omów. Prawie pół wieku temu zrobiłem ten wzmacniacz i działał doskonale z prostownikiem na EZ81 ale teraz robię wersję kompaktową na krzemowym mostku Pollaka.
Przemysław Gierałtowski
-
- 25...49 postów
- Kontakt:
Dziękuję Ci Faktus'ie za szczegółowe i cierpliwe wyjaśnienie "fizyki" tego procesu. Zamiana napięcia zmiennego na stałe nie jest tak banalna jak się ogólnie sądzi. Powoli zaczynam rozumieć jak to działa i z czym się wiąże.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Przemysław Gierałtowski