ELEKTRIT...?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 1250...1874 posty
ELEKTRIT...?
Na właśnie trwającym MSPO w Kielcach " promuje się" firma Elektrit Sp. z oo. z Łap /firemka dystrybutor Kenwooda /. Ja ( to mój osobisty pogląd ) traktuję to jako "zawładnięcie" historycznej nazwy firmy . No i ta " karkołomna dysproporcja skali i poziomu " , dla mnie to oczywisty "nietakt".
-
- 625...1249 postów
Re: ELEKTRIT...?
Witam !
Sporo kupuję na Allegro i dotychczas tylko dwukrotnie się nadziałem . A co najciekawsze to w obydwu przypadkach oszukali mnie poleszuki . Widocznie taki naród , a to zawłaszczenie nazwy to jest dokładnie ta sama przypadłość.
Pozdrawiam ed_net.
Sporo kupuję na Allegro i dotychczas tylko dwukrotnie się nadziałem . A co najciekawsze to w obydwu przypadkach oszukali mnie poleszuki . Widocznie taki naród , a to zawłaszczenie nazwy to jest dokładnie ta sama przypadłość.
Pozdrawiam ed_net.
-
- 2500...3124 posty
Jedna jeszcze sprawa mnie zastanawia...
Oto ta firma ma adres internetowy "www.elektrit.pl"
Zastanawia mnie czemu żadne z towarzystw miłośników etc... Nie wykupiło wcześniej takiej domeny...
A może to ( pozbawienie możliwości rejestracji domeny ) było by skuteczną barierą dla tego typu firm ?
Tzn firm, dla których istnienie bez chwytliwej nazwy i domeny jest co najmniej utrudnione
Pozdrawiam
Marek
Oto ta firma ma adres internetowy "www.elektrit.pl"
Zastanawia mnie czemu żadne z towarzystw miłośników etc... Nie wykupiło wcześniej takiej domeny...
A może to ( pozbawienie możliwości rejestracji domeny ) było by skuteczną barierą dla tego typu firm ?
Tzn firm, dla których istnienie bez chwytliwej nazwy i domeny jest co najmniej utrudnione

Pozdrawiam
Marek
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Elektrit większości śmiertelników nic nie mówi. Moim zdaniem tą "chwytliwą nazwą" to bym nie przesadzał*. Jeśli istnieje jakieś rejestrowane stowarzyszenie miłośników przedwojennych Elektritów to przespało sprawę związaną z domenami i rejestrowanymi znakami towarowymi.
*zapytałem dziś ok 10 znajomych i klientów, tylko jeden zastanawiał się czy przypadkiem nie słyszał kiedyś o czymś - ale o czym?
*zapytałem dziś ok 10 znajomych i klientów, tylko jeden zastanawiał się czy przypadkiem nie słyszał kiedyś o czymś - ale o czym?
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
-
- 2500...3124 posty
Ja mógłbym zapytać wszystkich kolegów w pracy i głowę daję, że nikomu by się nie skojarzyłoUkaniu pisze:*zapytałem dziś ok 10 znajomych i klientów, tylko jeden zastanawiał się czy przypadkiem nie słyszał kiedyś o czymś - ale o czym?

Ale jestem prawie pewien, że założyciele firmy wiedzieli na co się porywają

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
[quote...................
*zapytałem dziś ok 10 znajomych i klientów, tylko jeden zastanawiał się czy przypadkiem nie słyszał kiedyś o czymś - ale o czym?[/quote]
To jest jest tylko dowód na stan znajomości w społeczeństwie nazwijmy to w uproszczeniu/ i z pewną przesadą / historii "gospodarczej" własnego kraju .A tak na marginesie tej dyskusji , to kiedyś nie tak dawno, w okresie PRL , przed wojną to raczej był stan "zacofania " ( blokada informacji n.t rzeczywistej wiedzy ) a póżniej ,już prawie "wczoraj" ( przed 25 laty ) dla części społeczeństwa rozpoczął się wreszcie proces wychodzenia kraju z "totalnego peerelowskiego zacofania gospodarczego".........
I właśnie tego rodzaju " pasjonackie" fora jak Nasze poza funkcją "techniczną" dają Niektórym szanse poznania tej minionej "historii".
*zapytałem dziś ok 10 znajomych i klientów, tylko jeden zastanawiał się czy przypadkiem nie słyszał kiedyś o czymś - ale o czym?[/quote]
To jest jest tylko dowód na stan znajomości w społeczeństwie nazwijmy to w uproszczeniu/ i z pewną przesadą / historii "gospodarczej" własnego kraju .A tak na marginesie tej dyskusji , to kiedyś nie tak dawno, w okresie PRL , przed wojną to raczej był stan "zacofania " ( blokada informacji n.t rzeczywistej wiedzy ) a póżniej ,już prawie "wczoraj" ( przed 25 laty ) dla części społeczeństwa rozpoczął się wreszcie proces wychodzenia kraju z "totalnego peerelowskiego zacofania gospodarczego".........
I właśnie tego rodzaju " pasjonackie" fora jak Nasze poza funkcją "techniczną" dają Niektórym szanse poznania tej minionej "historii".
-
- 3125...6249 postów
Przeprowadziłem podobny sondaż i dowiedziałem się m.inn że to producent.. pralek i odkurzaczy ( Electrolux) oraz że były takie telewizory (Elektron).Ukaniu pisze:*zapytałem dziś ok 10 znajomych i klientów, tylko jeden zastanawiał się czy przypadkiem nie słyszał kiedyś o czymś - ale o czym?
-
- 2500...3124 posty
Z tym poznaniem to różnie bywa, jak się dzisiaj okazałoanka pisze:I właśnie tego rodzaju " pasjonackie" fora jak Nasze poza funkcją "techniczną" dają Niektórym szanse poznania tej minionej "historii".

Zabawna historia, ale jak spytałem czterech kolegów w pracy, z czym im się kojarzy "Elektrit"...
Wszyscy, bez zastanowienia, odpowiedzieli, że z radiem

I wiesz... Dopiero po pełnej minucie do mnie dotarło, że przecież te ancymonki doskonale wiedzą
jakiego pier***ca mam na punkcie radiotechniki

Potem było jeszcze zabawniej... Wziąłem towarzystwo w "krzyżowy ogień pytań "

I tutaj okazało się, ze owszem wszystkim nazwa kojarzy się z radiem, ale...
Konkretnie to wydaje im się, że to synonim detektora kryształkowego

Ech... Wyzwałem oczywiście tych "błaznów" od "nieuków i imbecyli"

No to najmłodszy ( 23 lata chyba ) pobiegł do Wikipedii... Przeczytał dwa pierwsze zdania zdaje się...
I wrócił z pretensją.: "Czy ja naprawdę muszę znać nazwy wszystkich Litewskich fabryk,
żebyś nie traktował mnie jak idioty ?!?"
Dosłownie tak było! A mówimy tutaj o środowisku elektroników najprościej rzecz ujmując...
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
I za przeproszeniem ,to jest "jaskrawy" dowód jak "uboga" jest historyczna wiedza współczesnejMarekSCO pisze:..................................
I wrócił z pretensją.: "Czy ja naprawdę muszę znać nazwy wszystkich Litewskich fabryk, ..............
.
generacji rodaków .Środowisko elektroników ,czyli... ludzie co najwyżej w średnim wieku ,co najmniej ze średnim wykształceniem. A ten statystyczny rodak podczas ulicznego wywiadu ...ma nawet problemy z Powstaniem Warszawskim ...kiedy,kto z kim i przeciw komu...
Pzdr.
-
- 1250...1874 posty
Cóż, taka polityka, liczy się to co tu i teraz, a czasem nawet i to jest za dużo. W końcu społeczeństwo czysto konsumenckie nie zadające pytań, nie interesujące się otoczeniem jest z pewnego punktu widzenia najlepsze.
-
- 6250...9374 posty
Skoro władza reprezentuje taki poziom
http://www.cda.pl/video/86604b1/Poslowi ... ralne-2013
to nie ma co się dziwić zwykłym Kowalskim. A może na odwrót...
http://www.cda.pl/video/86604b1/Poslowi ... ralne-2013
to nie ma co się dziwić zwykłym Kowalskim. A może na odwrót...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 75...99 postów
Aniu!
jak widać Ciebie pierwszego poruszyła sprawa ELEKTRIT-a.
Buźka.
Buźka.
-
- 1250...1874 posty
!!!!...?radioretro pisze:Aniu!
Buźka.