Amerykańskie lampy bateryjne-oznaczenia.

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Re: Amerykańskie lampy bateryjne-oznaczenia.

Post autor: _idu »

jacekk pisze:Ale jednak logiki w samych oznaczeniach literowych zbyt wiele nie jest. Np Lampy 1S5 i 1U5. Obie elektrycznie są identyczne, żarzenie też jest identyczne z tym że 1U5 ma poprawioną konstrukcję mechaniczną i zupełnie inny rozkład wyprowadzeń. Wg. mnie jest to bez sensu. Produkować dwie identyczne pod względem elektrycznym lampy równocześnie i to na dodatek z zupełnie innymi wyprowadzeniami w cokołach a używane do tego samego celu.
Inna konstrukcja lampy to inny typ bezapelacyjnie (nie byłoby sensu rozróżniać ECC81, E81CC, ECC801...). Ponadto dla Cibie nie ma różnicy ale dla konstruktora sprzętu jest - inna konstrukcja mechaniczna może przesądzić która się lepiej nada np. do wojskowego walkie-talkie.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Nie mój teren więc spytam znawców: czy zamiast 3S4T w Juhasie mogę, bez żadnych zmian, wstawić 3L31, z danych katalogowych przeciwwskazań chyba brak?
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

Sprawdź w katalogu, bo mnie się wydaje, że 3S4T i 3L33 mają zamienione miejscami wyprowadzenia S1 i S2. Poza tym 3S4T ma prąd żarzenia 2x25 mA a 3S4 - 2x50 mA, ważne w urządzeniach gdzie włókna żarzenia połączone są szeregowo.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Pytałem o 3L31, ostatnio takie dziwadła NOS-y upolowałem, także np. 6L43. A na Allegro są 1L4.
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

Oczywiście literówka (cyfrówka) miałem na myśli 3L31, przepraszam
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Dziękuję Kolegom za ciekawą dyskusję na powyższy temat.
Jeżeli ktoś z ogółu Kolegów będzie uruchamiał np.starszego Zenitha Transoceanica lub inne podobne radio bateryjne z US z epoki, albo nawet LUXORa z epoki (kol. radiotraper mi się z tym ostatnim zgłaszał),to proponuję przebadać temat lamp 1LA6 versus 1LB6 versus 1LC6.
Te ostatnie jeszcze są nie zaporowo na znanym forum aukcyjnym.Leżaki powojskowe.
Jeżeli Koledzy mają sposób na stabilne wykonanie bez zaplecza obrabiarkowego przejściówki z np.heptalu na loktal (jak stabilnie zamocować kołki w odwróconej podstawce loktal?),to polecam zastąpienie kompletu do w/w sprzętu przez komplet lamp od "Szarotki".
Nawet diodę- triodę 1LH4 można zastąpić przez 1S5T albo w opcji jako diodę-triodę, lub - niekoniecznie,a 3Q5 - przez 3S4T bez problemu,bo to oktal.Łatwy na przejściówkę.
Jest to obstawa odpałowa, nie - wystawowa:-), w kontekście, że nie tylko gruszki na wierzbie NIE rosną:-).
Uwaga!Tam jest bardzo newralgiczny problem z zasilaniem całego żarzenia w szereg z dużym oporem regulowanym drutowym,aby dostać 7,5V 50 mA ze 115V i nieco więcej mA.
Trzeba go dobrać-zwiększyć dla 230V na wejściu!!!
Zawczasu!!
No i ew.podmiana rzadkiej u nas lampy prostowniczej 117Z6GT (Uż=117V) na UY1N (U=50V) wymaga zmiany oporów w obwodzie żarzenia,aby zrzucić 180V przy zwiększonym do 0,1A prądzie żarzenia dla U sieci 230V.
Jeżeli obwód anodowy jest powiązany z żarzeniowym jednym oporem na wejściu,to sprawa się jeszcze skomplikuje.
Inaczej eBay pozostaje.
Aha! Lampa 1LC6 zastąpi też czerwoną lampę DK32 w bateryjnym Pionierze wersji starszej.
Jakie jest tam dojście pod kondensator strojeniowy od spodu?
Z przejściówki loktal>oktal jest tam bliżej.
Pozdrawiam Kolegów.