Panowie, udało mi się uruchomić to niezidentyfikowane francuskie radio o którym pisałem w innym poście, jednak mam kłopot z końcówką mocy na lampie 6V6.
Otóż zaraz po włączeniu pojawia się brum ale nie tak płynnie tylko tak jak by ktoś przytykał i zabierał kabelek. Brumi przez 2 sek a potem jest ok i znowu chwilę brum i znowu OK. Zawsze się to pojawia po włączeniu jak radio się rozgrzewa, jak już popracuje z minutkę to brumienie znika (pojawia się już nie tak często).
Tyle jeśli chodzi o objawy. Pomiary wykazały że podczas brumienia:
Napięcie anodowe w obwodzie końcówki mocy spada z 270V do 220V
Prąd anodowy z 53mA wzrasta do 91mA.
Napięcie na rezystorze 275Ohm który łączy katodę z masą spada z 16V na 0,2V (przy pomiarze napięcia zmiennego jest ok. 5-6V)
Co ciekawe brumienie pojawia się pomimo przywarcia S1 do masy.
Przywarcie katody do masy zmienia barwę brumienia.
Myślałem że może jest jakieś zwarcie na transformatorze głośnikowym ale tam podczas brumienia napięcie wzrasta z 25V na 42V co zapewne jest wynikiem zmniejszenia impedancji w obwodzie Anoda - Katoda lampy.
Podsumowując wszystko wskazuje że to problem z lampą, ale zanim ją zamówię napiszcie co o tym przypadku sądzicie (przywieranie pomiędzy S3 a Anodą ???
Oczywiście jak odepnę zasilanie anody stopnia końcowego, nie ma spadków napięcia na zasilaniu, czyli pozostałe obwody działają stabilnie.
Pozdr
SL
Problem ze stopniem końcowym na lampie 6V6G
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
-
- 375...499 postów
Re: Problem ze stopniem końcowym na lampie 6V6G
Problem rozwiązany, po wymianie lampy 6V6G na nową 6V6Y jest OK. No może poza tym że ta pierwsza pięknie wyglądała z tą dużą bańką.
Pozdr
SL
Pozdr
SL