Silver Jubilee PCB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Silver Jubilee PCB
Cześć,
zaprojektowałem płytkę PCB do tytułowego Marshalla z lekkimi modyfikacjami - dodany gain kanału czystego oraz zmodyfikowane przełączanie przekaźnika, zapożyczone od VacuumVoodoo z tego topicu: viewtopic.php?f=19&t=17896 .
Proszę bardziej doświadczonych kolegów o ocenę poprowadzenia zasilania i masy oraz wszelkie inne merytoryczne uwagi. Płytkę zaprojektowałem za pomocą programu DesignSpark (polecam). Płytka wymaga jeszcze małego szlifu (dobór wielkości niektórych elementów oraz padów).
PS. wzmacniacz ma pracować z EL84 dlatego też tylko jeden kondensator filtrujący snap-in (100uF/400V) tuż za mostkiem.
zaprojektowałem płytkę PCB do tytułowego Marshalla z lekkimi modyfikacjami - dodany gain kanału czystego oraz zmodyfikowane przełączanie przekaźnika, zapożyczone od VacuumVoodoo z tego topicu: viewtopic.php?f=19&t=17896 .
Proszę bardziej doświadczonych kolegów o ocenę poprowadzenia zasilania i masy oraz wszelkie inne merytoryczne uwagi. Płytkę zaprojektowałem za pomocą programu DesignSpark (polecam). Płytka wymaga jeszcze małego szlifu (dobór wielkości niektórych elementów oraz padów).
PS. wzmacniacz ma pracować z EL84 dlatego też tylko jeden kondensator filtrujący snap-in (100uF/400V) tuż za mostkiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 20...24 posty
Re: Silver Jubilee PCB
Potencjometry nie za daleko od krawędzi płytki?
Tylko głupi potrzebuje porządku, geniusz panuje nad chaosem.
-
- 1250...1874 posty
Teoretycznie tak, ale w praktyce I tak beda lutowane za pomoca przewodow.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 1250...1874 posty
Wrzucam poprawioną wersję PCB, zanim wzmacniacz się zmaterializuje to minie troszkę czasu, ale może ktoś dostrzeże coś do poprawy. Przygotowane pod kondensatory WIMA.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 375...499 postów
Cześć, tak poglądowo w załączniku moja płytka do Engl'a E530 - niestety musiałem zrobić ja 2 razy 
Za pierwszym razem miałem dosyć sporu szumu/brumu. Metodą prób i błędów wykombinowałem dodatkową ścieżkę masy biegnącą wokoło całej płytki, nie zamknięta oczywiście - usunęła 80% szumu. Wysondowałem też najlepsze umieszczenie punktu masy do zejścia do chassis (G) - najlepiej tuż za mostkiem czyli na początku ścieżki masy. Trzeba też pamiętać o bardzo dobrym odfiltrowaniu zasilania przekaźnika, ja zastosowałem oddzielny zasilacz 12V z symetryzacja napięcia do punktu centralnego chassis - taki sam jak ten na rysunku do żarzenia lamp napięciem stały.
Tak jak by ktoś pytał to płytki pomiędzy sobą są połączone przewodem 2 żyły w ekranie - ekran łączony z 2 stron, wejście izolowane, zasilanie 330V na drugim kondensatorze zasilacza.
Pozdrawiam.

Za pierwszym razem miałem dosyć sporu szumu/brumu. Metodą prób i błędów wykombinowałem dodatkową ścieżkę masy biegnącą wokoło całej płytki, nie zamknięta oczywiście - usunęła 80% szumu. Wysondowałem też najlepsze umieszczenie punktu masy do zejścia do chassis (G) - najlepiej tuż za mostkiem czyli na początku ścieżki masy. Trzeba też pamiętać o bardzo dobrym odfiltrowaniu zasilania przekaźnika, ja zastosowałem oddzielny zasilacz 12V z symetryzacja napięcia do punktu centralnego chassis - taki sam jak ten na rysunku do żarzenia lamp napięciem stały.
Tak jak by ktoś pytał to płytki pomiędzy sobą są połączone przewodem 2 żyły w ekranie - ekran łączony z 2 stron, wejście izolowane, zasilanie 330V na drugim kondensatorze zasilacza.
Pozdrawiam.
-
- 1250...1874 posty
Sprawa przekaźników dała mi do myślenia i postanowiłem przerobić layout przełączana, muszę poprawić masę.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 1250...1874 posty
Poprawiony layout - masa audio rozdzielona od masy układy przełączania, zostaną połączone dopiero w punkcie wspólnych na chassis przy gnieździe wejściowym.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 375...499 postów
Cześć, o ile dobrze zinterpretowałem płytkę (strasznie mała czcionka) to nie podoba mi się masa potencjometrów szczególnie gain, powinna być bliżej katody triody na którą wchodzi sygnał. Przedzielenie masy potencjometru od katody kondensatorem filtrującym zazwyczaj objawia się brumem przy skręceniu potencjometru do zera...
-
- 1250...1874 posty
-
- 1250...1874 posty
Poprawki zrobione, zastanawiam się jeszcze nad rozdzieleniem preampu i zasilacza, być może ktoś chciałby sobie również wykonać ten wzmacniacz i zamiast el84 użyć el34...
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 125...249 postów
Mam podobny dylemat u siebie, kusi możliwość dowolnej rekonfiguracji końcówki mocy, a z drugiej strony wtedy musiałbym dać osobno zasilacz osobno preamp i osobno końcówkę - milion kabelków.