Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Elektrośmieci
Nowa zdobycz z elektrośmieci - amplituner Tosca 303, stan wizualny znakomity. Stan techniczny - uszkodzony wyłącznik sieciowy, brudne potencjometry i spalony bezpiecznik w lewym kanale. Już mi przygrywa
Do tego komplet lamp oraz TG ze zwłok ZK120.

"Sukces polega na przechodzeniu od porażki do porażki bez utraty entuzjazmu." (Winston Churchill)
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Witam. Ostatnimi czasy wpadł mi w ręce tuner AM Radmor 5122 ale niestety koloru srebrnego oraz magnetofon szpulowy Uwetura (wersja najpierwsza jeszcze bez nazwy na obudowie).
Oba urządzenia są sprawne i bardzo dobrym stanie. niestety tuner AM jest srebrny podczas gdy mój 5102 jest ciemny, mam ciemne meble i nijak się komponuje ten zestaw. Może ktoś ma przedni panel do 5122 wraz z ciemnymi gałeczkami i przyciskami? Chętnie zamienię
Jestem pod wrażeniem czułości tego odbiornika, jego selektywnością. Wieczorkiem odbieram na długich Bułgarię, kilka stacji z Francji, Rosję, Czechy, chyba BBC no i Warszawę
Oba urządzenia są sprawne i bardzo dobrym stanie. niestety tuner AM jest srebrny podczas gdy mój 5102 jest ciemny, mam ciemne meble i nijak się komponuje ten zestaw. Może ktoś ma przedni panel do 5122 wraz z ciemnymi gałeczkami i przyciskami? Chętnie zamienię

Jestem pod wrażeniem czułości tego odbiornika, jego selektywnością. Wieczorkiem odbieram na długich Bułgarię, kilka stacji z Francji, Rosję, Czechy, chyba BBC no i Warszawę

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- matmax426
- 375...499 postów
U mnie (czyli obecnie na Bawarii) bieda, jedyne co mi ostatnio wpadło to ledowa lampka od roweru. O dziwo mimo że widocznie spędziła kilka miesięcy w lesie nadal działa 

Ω µ Π φ α β ε ω
- Lecho
- 375...499 postów
Na dynamko czy LED i na baterie ? Bo właśnie żarówkowych v sklepach już brak i szukam odpowiedniego wraku do odzysku.
lubię szum starej płyty
- matmax426
- 375...499 postów
Na dynamo z kondensatorem 1F, dwu diodowy, dość złożona konstrukcja ze sporą ilością tranzystorów.
Ω µ Π φ α β ε ω
- AZ12
- 3125...6249 postów
Zapewne została zgubiona z roweru, Niemcy nie wyrzucają elektrośmieci do lasu.matmax426 pisze:U mnie (czyli obecnie na Bawarii) bieda, jedyne co mi ostatnio wpadło to ledowa lampka od roweru. O dziwo mimo że widocznie spędziła kilka miesięcy w lesie nadal działa

Ratujmy stare tranzystory!
- szalony
- moderator
Tranzystory końcowe niewymienione ?carlos pisze:Nowa zdobycz z elektrośmieci - amplituner Tosca 303, stan wizualny znakomity. Stan techniczny - uszkodzony wyłącznik sieciowy, brudne potencjometry i spalony bezpiecznik w lewym kanale. Już mi przygrywaDo tego komplet lamp oraz TG ze zwłok ZK120.

Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Dobre pytanie. Luty wyglądają na fabryczne, a tymczasem w obu kanałach stopnia mocy pracują pary 2N6488/6491 miast BDP395/396, jak podaje schemat.Tranzystory końcowe niewymienione ?Chyba jeszcze nie widziałem Toski bez spalonej końcówki
"Sukces polega na przechodzeniu od porażki do porażki bez utraty entuzjazmu." (Winston Churchill)
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Jeśli rok produkcji tych tranzystorów zgadza się z rokiem produkcji innych elementów wzmacniacza to były montowane w fabryce.
Amatory, Zodiaki, Radmory mają często oryginalne tranzystory mocy w końcówkach.
Jeśli rok produkcji tych tranzystorów zgadza się z rokiem produkcji innych elementów wzmacniacza to były montowane w fabryce.
Amatory, Zodiaki, Radmory mają często oryginalne tranzystory mocy w końcówkach.
Ratujmy stare tranzystory!
- matmax426
- 375...499 postów
Dokładniej odmontowana z roweru wyrzuconego w lesie ;p Ktoś wcześniej przytulił przerzutki, ktoś inny przednią lampę a ja tylną, była w tak złym stanie że uznali ze nie działaAZ12 pisze:Zapewne została zgubiona z roweru, Niemcy nie wyrzucają elektrośmieci do lasu.

Chyba moja Tosca którą odkupiłem od babci śmietnikowej jest na oryginalnych tranzystorach. Oczywiście działaszalony pisze:Tranzystory końcowe niewymienione ? Chyba jeszcze nie widziałem Toski bez spalonej końcówki

Ω µ Π φ α β ε ω
Akurat na tych tranzystorach nie widnieje data ich produkcji. Ale, jak wspomniałem, luty wyglądają na fabryczne, a śruby nie noszą śladów odkręcania. Może akurat w fabryce zabrakło oryginałów, wiec wsadzili to, co akurat mieli pod ręką. Nie jest to takie niemożliwe - skoro w Diorze "murzynili" sprzęt dla innych producentów, to mogli mieć jakieś zapasy.
-
- 3125...6249 postów
W ubiegłym miesiącu robiłem Toskę i WS-402. W obu wymieniałem dziewicze, fabryczne 2N6488/91 na BD385/86.carlos pisze:tymczasem w obu kanałach stopnia mocy pracują pary 2N6488/6491 miast BDP395/396, jak podaje schemat.
- dziubdziu
- 625...1249 postów
Czy przypadkiem nie na odwrót? BDP na 2N?
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
-
- 3125...6249 postów
Nie. Dokładnie tak jak napisałem.
- szalony
- moderator
Chyba ja miałem jakiegoś pecha - ale może to dlatego że większość "Tosk" (Tosek ?) które naprawiałem miała chyba przeszłość imprezową.
Senza mai stancià nè mai rifiatà