Co to za francuskie radio ? REELA ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Co to za francuskie radio ? REELA ?
Panowie, kupiłem to radio troche w ciemno bo nie mam pojęcia co to jest, sprzedajacy tez nie wie.
Wyglada bardzo podobnie do REELA RECORD ale skala jest inna, chassis tez troche się różni.
Może pomożecie:
http://allegro.pl/show_item.php?item=4465426411
pozdrawiam
Szymon
Wyglada bardzo podobnie do REELA RECORD ale skala jest inna, chassis tez troche się różni.
Może pomożecie:
http://allegro.pl/show_item.php?item=4465426411
pozdrawiam
Szymon
-
- 3125...6249 postów
Re: Co to za francuskie radio ? REELA ?
A co na to Le Grand Livre dle la T.S.F.?
-
- 375...499 postów
Nie rozumiem ?
-
- 375...499 postów
Re: Co to za francuskie radio ? Ciekawostka.
Radio do mnie dotarło.
Zajrzałem do środka i oto co sie ukazało moim oczom.
Nadal nie mam pojęcia co to za radio ani z jakiego jest roku (epoki)
Na skali jest jakiś znaczek i m.in. liczba "1915" ... no nie to na pewno nie rok produkcji, prędzej data założenia firmy albo coś w tym stylu (o ile w ogóle jest to rok a nie numer katalogowy)

Co koledzy na to powiecie ?
Pozdrawiam
Szymon
Zajrzałem do środka i oto co sie ukazało moim oczom.
Nadal nie mam pojęcia co to za radio ani z jakiego jest roku (epoki)
Na skali jest jakiś znaczek i m.in. liczba "1915" ... no nie to na pewno nie rok produkcji, prędzej data założenia firmy albo coś w tym stylu (o ile w ogóle jest to rok a nie numer katalogowy)

Co koledzy na to powiecie ?
Pozdrawiam
Szymon
-
- 625...1249 postów
Urzekła mnie swym wnętrzem - czysta, cała, niegrzebana, mocno (o ile nie całkiem) oryginalna (nie wiem skąd mi się wzięło, że to ona). We francuskich nie gustuję, ale gdyby mi wpadła taka sztuka, to bym się cieszył z jej stanu. I jak na francuza skrzynka całkiem normalna, bez tych ich wynalazków "barokoko". Z mojej strony - gratulacje.
-
- 375...499 postów
No właśnie dobry stan jest troche podejrzany, nie wiem czy przypadkiem ktoś już tego radia nie odrestaurowywał... Szkoda, że nadal nie wiem jak sie nazywa. O schemacie nie wspomne bo pewno przyjdzie mi go rysować z natury. Faktem jest że sama konstrukcja jest dośc przejrzysta. Klopot w tym że nie zidentyfikowałem wszytkich lamp bo maja pościerane napisy.
Nie wiem co to za lampa prostownicza (na najwieksza), oczko tez podobne do EM4 ale to nie jest EM4 (bańka jest taka poszerzona jak u innych lamp)
Jedyne co było dołożone (nie oryginalne) to kondensator elektrolityczny (ale tez stary... lata 60 te) , ten oryginalny zapewne padł. Jakoś dziwnie nowo wyglada głośnik, może tez był wymieniany.
Zamieściłem fotografie na forum radiomuseum, narazie bez odzewu.
Zarejestrowałem się na forum francuskim ale tam coś mam problem z logowaniem, poza tym tam nie maja innego jezyka niż francuski (jak to żabojady)
Nie wiem co to za lampa prostownicza (na najwieksza), oczko tez podobne do EM4 ale to nie jest EM4 (bańka jest taka poszerzona jak u innych lamp)
Jedyne co było dołożone (nie oryginalne) to kondensator elektrolityczny (ale tez stary... lata 60 te) , ten oryginalny zapewne padł. Jakoś dziwnie nowo wyglada głośnik, może tez był wymieniany.
Zamieściłem fotografie na forum radiomuseum, narazie bez odzewu.
Zarejestrowałem się na forum francuskim ale tam coś mam problem z logowaniem, poza tym tam nie maja innego jezyka niż francuski (jak to żabojady)
-
- 625...1249 postów
Akurat elektrolit wygląda mi bardzo oryginalnie i stanowi jeden z najlepszych smaczków w tym radiu. Ten dołożony, z boku skrzynki to pewnie czyjaś prowizorka i nie powinno jej tam być. Zaś głośnik - jego bym się nie czepiał, oby tylko był sprawny. Lampa prostownicza to zapewne 5Y3GB.
-
- 375...499 postów
Tak, masz rację, pisząc o wymienionym elektrolicie miałem na mysli ten dołożony z boku, zapewne ten oryginalny rozetnę i wstawię do środka współczesny elektrolit a potem całośc zmontuje tak aby nie było widać naprawy. Glośnik jest w bardzo dobrym stanie, działa.
A za lampę dziekuję, sprawdzę ja po pinoucie
A za lampę dziekuję, sprawdzę ja po pinoucie

-
- 625...1249 postów
Z tym ori elektrolitem to może jednak warto trochę powalczyć zanim mu flaki wyprujesz? To zawsze zdążysz zrobić.
-
- 375...499 postów
Czyli go zasilić i czekać aż się uformuje ?
Obawiam się że jeżeli ktoś już 30 lat temu go zastąpił innym to teraz nie ma już w nim nic do formowania po tylu latach.
SL
Obawiam się że jeżeli ktoś już 30 lat temu go zastąpił innym to teraz nie ma już w nim nic do formowania po tylu latach.
SL
-
- 375...499 postów
Panowie, co to za lampa, wszystkie lampy zidentyfikowałem, zostala tylko ta.
Pozostałe lampy to:
5Y3GB
6E5
6E8MG
6K7
6V6G
Ta lampa ma osiem pinów w podstawe, standardowo na 2 i 7 jest żarzenie, na 9 pinie (szczyt bańki) jest S1, na pinie pierwszym ekran, na trzecim anoda. Lampa jest w przedwzmacniaczu, za drugim filtrem i przed końcówka mocy.
Pozdr
SL
Pozostałe lampy to:
5Y3GB
6E5
6E8MG
6K7
6V6G
Ta lampa ma osiem pinów w podstawe, standardowo na 2 i 7 jest żarzenie, na 9 pinie (szczyt bańki) jest S1, na pinie pierwszym ekran, na trzecim anoda. Lampa jest w przedwzmacniaczu, za drugim filtrem i przed końcówka mocy.
Pozdr
SL
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
Lampa zidentyfikowana, jest to 6Q7 (wersja szklana)
Szukałem wiele na DOCTSF i znalazłem nawet schemat który jest badzo podobny do tego co udało mi sie obejrzec z natury. Schemat pochodzi od REELA RECORD LUXE (1950 rok)
Z kolei na forum jeden z kolegów francuskich zasugerował że to może byc AMPLIX. Jak przeszukałem radiomuseum to jedyny AMPLIX z takimi lampami to model A65. Niestety nie ma fotek aby potwierdzic że to to samo radio.
Czytałem na tym forum że fadia francuskie sa trudne w identyfikacji dlatego że czesto były montowane przez małe firemki bazujące na podzespołach wiekszych marek. Takie radia nie miały oznakowań. To radio to pewno taki przykład.
Ale i tak jest ciekawe, w weekend je uruchomię (o ile lampy bedą sprawne).
SL
Szukałem wiele na DOCTSF i znalazłem nawet schemat który jest badzo podobny do tego co udało mi sie obejrzec z natury. Schemat pochodzi od REELA RECORD LUXE (1950 rok)
Z kolei na forum jeden z kolegów francuskich zasugerował że to może byc AMPLIX. Jak przeszukałem radiomuseum to jedyny AMPLIX z takimi lampami to model A65. Niestety nie ma fotek aby potwierdzic że to to samo radio.
Czytałem na tym forum że fadia francuskie sa trudne w identyfikacji dlatego że czesto były montowane przez małe firemki bazujące na podzespołach wiekszych marek. Takie radia nie miały oznakowań. To radio to pewno taki przykład.
Ale i tak jest ciekawe, w weekend je uruchomię (o ile lampy bedą sprawne).
SL
-
- 3125...6249 postów
No i jak, Kolego,z odpałem tego radyjka?
Lampki to klasyczna obstawa z US-u.
W razie czego radzieckie podejdą,poza pierwszą, 6E8M,ale ta za to jeszcze
w tych dniach pokutowała na Allegro za znośną cenę bez chętnych.
I może jeszcze tam jest?
To jest inaczej ECH35.
Anglicy ją też o dziwo używali.
Rosjanie nie lubili triod-heksod na oktalu.
Nie pamiętam ich lampy "6I ileś tam S " na oktalu.
Na trafie głośnikowym - ciekawa informacja o impedancji 5 kiloomów dla 800 Hz.
Ale pedanciki:-).
Radio jest pewnie z przedziału czasowego z grubsza 1938-1947.
Są Koledzy spece od rozpoznawania po elementach.
Może na którymś oryginalnym kondensatorze będzie rok napisany?
DOCTSF jest powiązane z Le Grand Livre de la TSF.(Wielką Księgą Radia).
Pomocą we francuskim mogę służyć w miarę czasu.
Pozdrawiam Kolegę.
Jacek
Lampki to klasyczna obstawa z US-u.
W razie czego radzieckie podejdą,poza pierwszą, 6E8M,ale ta za to jeszcze
w tych dniach pokutowała na Allegro za znośną cenę bez chętnych.
I może jeszcze tam jest?
To jest inaczej ECH35.
Anglicy ją też o dziwo używali.
Rosjanie nie lubili triod-heksod na oktalu.
Nie pamiętam ich lampy "6I ileś tam S " na oktalu.
Na trafie głośnikowym - ciekawa informacja o impedancji 5 kiloomów dla 800 Hz.
Ale pedanciki:-).
Radio jest pewnie z przedziału czasowego z grubsza 1938-1947.
Są Koledzy spece od rozpoznawania po elementach.
Może na którymś oryginalnym kondensatorze będzie rok napisany?
DOCTSF jest powiązane z Le Grand Livre de la TSF.(Wielką Księgą Radia).
Pomocą we francuskim mogę służyć w miarę czasu.
Pozdrawiam Kolegę.
Jacek
-
- 3125...6249 postów
Jeszcze dwie rzeczy:6E8MG jest za 7,5 pln dzisiaj na 5 dni na aukcjach Al.
Wałek na zworze trafa sieciowego to bezpiecznik,stary francuski patent,nie powinno być innego bezpiecznika.
PS: na jednej fotce widziałem przerwę wlutowaniu na potencjometrze chyba barwy tonu.
Pozdrawiam.
Jacek.
Wałek na zworze trafa sieciowego to bezpiecznik,stary francuski patent,nie powinno być innego bezpiecznika.
PS: na jednej fotce widziałem przerwę wlutowaniu na potencjometrze chyba barwy tonu.
Pozdrawiam.
Jacek.
-
- 375...499 postów
Radio juz działa, bardzo ładnie odbiera na krótkich ale na średnich i długich poza zakłuceniami od pobliskiego transformatora nie łapie stacji.
Ale już nie długo sie zabiorę za ten problem. Kupiłem właśnie na allegro stary i sprawdzony generator sygnałowy PG-19 i do tego czestotliwościomierz PFL-30. Tak więc sprzęt juz mam, teraz muszę jeszcze znaleźć troche czasu.
Na razie lamp nie bedę kupować bo te co są działają, jedyna do wymiany to końcówka mocy 6V6G.
Pozdr
SL
Ale już nie długo sie zabiorę za ten problem. Kupiłem właśnie na allegro stary i sprawdzony generator sygnałowy PG-19 i do tego czestotliwościomierz PFL-30. Tak więc sprzęt juz mam, teraz muszę jeszcze znaleźć troche czasu.
Na razie lamp nie bedę kupować bo te co są działają, jedyna do wymiany to końcówka mocy 6V6G.
Pozdr
SL