Stick na USB odbiór DVB-T DAB+ UKF SDR RADAR

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

_idu

Re: Stick na USB odbiór DVB-T DAB+ UKF SDR RADAR

Post autor: _idu »

krzem3 pisze:Mnie się wydaje, że niektórzy sprzedawcy tunera praktycznie nie sprawdzili, jeden sprzedawca mnie upewnił tylko do odbioru DVB-T z odległości 15 - 20 km od nadajnika.
Problemem jest to że taki dongle ma kiepski tor w.cz. - mała czułość i mała dynamika ARW (jeśli w ogóle jest). Za duże wzmocnienie przeszkadza bowiem modulacja QAM nie lubi nieliniowych zniekształceń sygnału. A jak jeszcze dodamy te pseudo anteny dołączane do tych sticków to podany zasięg może i jest ale tylko w terenie otwartym.
Małe moce nadajników DVB-T wynikaj ze tego że pasmo TV przeznacz sie też na inne cele {dodaktkowe pasma dla operatorów telefonii komórkowej oferujące internet mobilny LTE} i nie ma miejsca na większą liczbę nadajników, a aby upchnąć więcej kanałów to niestety "śrubuje się" i FEC (czyli korekcję błędów a wysokie FEC ogranicza zasie nadainika) jak mało korzystne wartości Guard Interval (ochrona przez wielotorowością)

krzem3 pisze: W ostatnim linku, sprzedawca szeroko opisuje ze zdjęciami tuner z konwerterem, oferowany jest za 160 zł, osobno konwerter kosztuje 80 zł. Sprzedawcy reklamują, że tuner po wgraniu softu wszystko odbiera.
Pewnie satelitarny ferguson Ariva czy inny szajs. Konwerter za 80PLN łoł to jakiś quattro, tak? Bo zwykły single konwerter to 15 - 20PLN.
Za 160 PLN to opłaci się kupić nboxa BSKA jako zestaw do SmartHD+ i dać do wgrania enigmy by mieć tuner z wygodnym GUI.
Nawet jako NC+ MIX sie opłaci bo jak BSKA (nawet BSLA ) to po przeróbce tunera, znajdziesz dobrą duszyczkę która za friko na podstawie loga wyliczy klucz RSA pozwalający "rozparować" kartę. Biznesik jest dość intratny bowiem z magazynów nawet hpermaketów są wybierane te dwa modele z dostaw.
Dla pozostały tunerów (inny algorytm paroania karty z tunerem) "rozparowywanie za opłatą". Jedn i drugie - biezinwazyjne jeśli chodzi o kartę.

Taki dongle działa np. z RaspberryPi z wgraną dystrybucją XBMC.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Myślę, że kolega pomylił konwertery, wspomniany konwerter DIY pracuje w paśmie 0,1 MHz do 30 MHz i nie ma nic wspólnego z konwerterami SAT. Z wspomnianego tunera obraz bardzo dobry nawet w SD, odbiór stabilny bez żadnych prążków oraz innych zakłóceń, część programów odbiera na mikroskopijnej antenie wewnętrznej. Należy zwrócić uwagę na tunery, które zamiast kwarcu pracują na układzie scalonym, są bardziej stabilne i mniej się nagrzewają. Odbiór DVB-T to jest wstępna zabawa, bardziej interesował mnie odbiór pakietu radia DAB+ jest zaliczony, więc przechodzę do programowania SDR ADR-B, antena typu "pałka" 100 cm długości na pasmo od 30 MHz - 1300 MHz. W załączniku pokazany tuner z kwarcem, mój jest na układzie scalonym, obudowy nie zdejmowałem.

krzem3
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

I ja się skusiłem na podobny "dongle" (LV5TDELUXE), ale niestety mam słabe warunki odbiorcze (mieszkanie na parterze, okna od wschodu, naokoło kupa bloków) i na tej ich śmiesznej antence ledwo co tam radio odbiera.
Jeszcze jak się przeniosę do pokoju z większym oknem i antenkę ustawię na parapecie, to łapie 25 stacji FM i 8 DAB.
Natomiast DVB-T nie jest w stanie żadnej stacji odtworzyć (dobrze, że chociaż ściągnęło listę stacji :-))

W sumie bardziej jednak interesowało mnie użycie tego zestawu jako SDR do badania transceiverów bezprzewodowych ICM. I to akurat pod linuxem działa :-)
Co ciekawe - w tym trybie radio widzi również więcej stacji FM - widocznie "fabryczny software" nie "załapuje" stacji poniżej pewnego poziomu sygnału.
SDR nie ma tego ograniczenia.

Zastanawiam się, czy bawić się w dokupywanie jakiś aktywnych anten wewnętrznych, czy raczej darować sobie zabawy z DVB i DAB, a pozostać tylko przy SDR (jak to było planowane).
Co ciekawe słychać pagaduszki jakiś służb mundurowych na paśmie 460MHz - mimo słabych warunków odbiorczych :roll:

Kolega ma fajnie, bo ma ładne anteny ma dachu....
Ja w końcu wsadziłem kawałek (ok 1m) rurki mosiężnej w gniazdo na końcu kabla-przedłużacza telewizyjnego i toto trochę lepiej "łapie", ale do ideału daleko...
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Na DVB-T DAB+ UKF jest bardzo dobry odbiór i obraz z DVB-T, SDR nie odbiera bez zewnętrznej anteny, uciążliwe przeszukiwanie, dlatego zrezygnowałem i prawdopodobnie kupię dobry skaner bazowy. Pytanie czy jest sens, służby przechodzą powoli na cyfrówkę.

krzem3
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Po cyfrowym DAB+ skusiłem się na przetestowanie kultowego skanera Uniden BCT 15X, bardzo skomplikowane programowanie.
Odbiór na znanej antenie Radmor "pałka".( Zastosowałem wysokiej jakości przewód antenowy MCR 300 DRAKA, solidne wtyki UC-1 oraz adapter BCN / UC-1. Odbiór przy sprzyjającej propagacji przekracza 100 km.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.