Pionier U-3 jak prawidłowo zestroić?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Pionier U-3 jak prawidłowo zestroić?

Post autor: elektrit »

To był totalny destrukt, jakimś cudem w chwilach wolnego czasu udało się uruchomić.Na początku stwierdziłem awarię w obrębie wzmacniacza p.cz. -filtry stroiły się ślamazarnie, stosunkowo duży obrót rdzeni nie wykazywał znaczącej zmiany, przyczyną były uszkodzone kondensatory 200 pf przy filtrach; po ich wymianie wzmacniacz pracuje już poprawnie, filtry stroiły się już "ostro". Wzmacniacz p.cz. zestroiłem na częstotliwość 465kHz, możliwe, że maleńką tolerancją wynikającą z nieprecyzyjnego zgrania wskazówki generatora z podziałką na skali.
Problem aktualnie jest następujący- odbiornik na falach długich odbiera stacje w zupełniej innej pozycji wskazówki skali niż długość fali stacji której chcemy słuchać, niby drobiazg, bo Warszawę I łapie (wskazówka prawie przy końcu skali), ale drażni.
Jak prawidłowo zestroić, aby częstotliwość odbieranej stacji pokrywała się ze skalą? Mam do dyspozycji tylko oscyloskop, miernik z pomiarem częstotliwości i generator sygnałowy, nie mam generatora-falomierza.
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Pionier U-3 jak prawidłowo zestroić?

Post autor: tszczesn »

Znaczy się, że heterodyna jest nastrojona na zupełnie inny zakres, na długich falach jej zestrojenie jest najbardziej kłopotliwe. jak masz miernik częstotliwości to zmierz zakres przestrajania heterodyny - górną i dolną częstotliwość. Nie pamiętam teraz jaki zakres fal długich odbiera ten Pionier, ale różnica między dolną a górną częstotliwością na skali powinna być taka sama jak pomiędzy górną i dolną częstotliwości heterodyny.

Ponieważ zakres przestrajania (stosunek górnej i dolej częstotliwości skrajnej, nie ich różnica) dla fal długich jest mały w stosunku do zakresu przestrajania obwodów wejściowych do zmniejszania tego zakresu służą kondensatory (czy stałe czy tez trymery), zwane paddingami włączane w szereg z kondensatorem zmiennym lub cewką heterodyny danego zakresu. Dla fal długich są one mniejsze niż dla fal średnich. Jak kondensator ten jest uszkodzony (np. tak samo jak te w p.cz.) to zakres przestrajania będzie mniejszy a sama częstotliwość oscylatora większa. Jak u ciebie jest taki objaw to szukaj uszkodzenia w tym miejscu.
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

Spróbuję zatem na próbę zamienić te płaskie kondensatory Zapora na inne. Uszkodzone były w filtrach p.cz. więc pewnie na zasadzie podobieństwa uszkodzone są w podzespole przełącznika zakresów. Tak z ciekawości rozebrałem jeden z filtra, i wydaje mi się, że kłopot powstaje o obrębie tego rurkowego nita; ów nit jest bardzo zaoksydowany po zewnętrznej ściance.
Poszukuję 1R5T.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Wymień mikowe jak leci bo to żródlo wielu kłopotów.
T