DDS - kilka pytań.

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

DDS - kilka pytań.

Post autor: staku »

Zmobilizowany przez jednego z Kolegów, zmontowałem do kupy zaczęty kiedyś generator. Korzystałem z opracowania ze strony SP2SWJ, gdzie wszystko jest podane jak na tacy, nawet dla takiego zieleniaka jak ja. Ustrojstwo ruszyło od przysłowiowego kopa i wszystko fajnie, jednak mam kilka pytań do bardziej doświadczonych Kolegów.
Aktualnie wlutowany jest wzorzec 50MHz.
1. Czy chcąc używać tego DDSa do strojenia p.cz. na zakresach AM szukać generatora wzorcowego o wyższej częstotliwości, czy wystarczy ten co jest?
2. Czy jest sens budować filtry na wyjściu? Oczywiście cały czas mowa o częstotliwości wyjściowej poniżej 1MHz.
3. Czy niesymetryczny przebieg wyjściowy jak na fotce poniżej można użyć do strojenia odbiornika? Wiem co zrobić aby przebieg był symetryczny, ale wtedy stracę zakres częstotliwości poniżej możliwości przenoszenia transformatora.
P1100319.JPG
P1100323.JPG
Nieśmiało liczę na Waszą pomoc w rozwianiu moich wątpliwości.
Staszek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: DDS - kilka pytań.

Post autor: gachu13 »

Ad.1 Raczej nie musisz szukać DDS-a z szybszym zegarem (wzorcem), bo pośrednie w odbiornikach AM rzadko przekraczają 1MHz, a więc jest spory zapas do maksymalnej częstotliwości (wynoszącej połowę wzorca czyli 25MHz).
Ad.2 Filtr zawsze powinien być, na wyjściu DDS-a jest mnóstwo śmieci. Faktem jest, że przy pracy na niskich częstotliwościach większość z nich będzie bardzo odległa od sygnału podstawowego, ale i tak nie powinno ich tam być. Jeśli jesteś przekonany, że nie będziesz używał generatora powyżej 1MHz, to zrób filtr CLC (układ typu pi) na jakieś 2MHz i będziesz miał spokój z zakłóceniami. Jeśli chcesz wykorzystać maksimum możliwości to albo wykonasz bardziej złożony filtr na te 25MHz, albo pogodzisz się ze wzrostem poziomu zakłóceń wraz ze wzrostem ustawionej częstotliwości. Najbardziej widocznymi zakłóceniami będą:
-przesłuch zegara (czyli 50MHz)
-prążek aliasingu o częstotliwości = 50 + (50-częstotliwość ustawiona), przykładowo: dla ustawionych 20MHz prążek aliasingu pojawi się na 80MHz.
Ad.3 Ja bym się jednak postarał o przebieg symetryczny, choć taki też powinien dawać słyszalny sygnał w radioodbiorniku. Napisz w czym polega problem z tym transformatorem, może coś wymyślimy żeby było jak trzeba.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuję Koledze za obszerne wyjaśnienia :D. Nie sądzę abym używał tego generatora do wyższych częstotliwości i filtry tymczasowo sobie odpuszczę.
Co zaś się tyczy asymetrii przebiegu wyjściowego, to stało się coś dziwnego. Aby nie zamęczać kolegi potrzebą zaglądania na inne strony, wrzucę kilka obrazków pozyskanych ze strony: http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/, mam nadzieję, że nikt mnie za to nie okrzyczy.

Wyjście układu jest zrobione dokładnie jak na schemacie:
ADo.jpg
Jak już fajnie działało, to zrobiłem to:
s1.jpg
A następnie to:
scc.jpg
W wyniku tych zabaw otrzymałem przebiegi pokazane w pierwszym poscie. Problem asymetrii i transformatora opisane są tu:
s2.png
Do tego momentu praktyka pokrywała się z teorią (a może na odwrót :wink: ). Ponieważ przypomniałem sobie, iż gdzieś w rupieciach powinienem mieć AD8009, na szybko polepiłem wzmacniacz:
P1100340.JPG
Jakież było moje ździwienie po uruchomieniu, gdy na ekranie oscyloskopu otrzymałem taki przebieg:
P1100343.JPG
Okazuje się, że nawet bez wzmacniacza przebieg się symetryzuje, kiedy obciążyć wyjście rezystorem 50 omów. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje ani jak znosi to AD8950, ale mi to pasuje :). Układ popracował tak obciążony przez kilka godzin i wszystko wydaje się być ok. W tej sytuacji już nie wiem, czy transformator jest wymagany aby uzyskać symetryczny zmodulowany przebieg, czy nie. A może przeoczyłem albo źle zrozumiałem jakiś rozdział w dokumentacji?

Pozdrawiam
Staszek
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Patent z modulacją polega na zmianie napięcia odniesienia DDS-a przez tranzystor Mosfet. Żeby uzyskać symetryczną modulację na jednym wyjściu możnaby spróbować ustawić właściwszy punkt pracy tego mosfeta, na przykład dzielnikiem na wejściu. Bez tego, trzeba pobierać sygnał z obu wyjść różnicowo. Można tutaj użyć wzmacniacza różnicowego (bo domyślam się, że do tego chciałeś użyć tego AD8009), byle pamiętać o obciążeniu obu wyjść DDS-a takimi samymi rezystancjami (bo są to wyjścia prądowe). Nie do końca wiem jak w tej chwili Ci to teraz działa, bo nie do końca jasno napisałeś jak to masz teraz podłączone.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Przepraszam za tak długą zwłokę z odpowiedzią. W natłoku spraw innych, generator powędrował na półkę, sprawdziłem tylko jak tym da się stroić i sprawował się doskonale. Chyba przy czasie dołożę wejście do modulacji sygnałem zewnętrznym. Z kawałkiem drutu dołączonym do wyjścia wzmacniacza, generator staje się fajnym nadajnikiem, akurat w sam raz do warsztaciku. Nie mam zielonego pojęcia jak dołożenie anteny obciąża wyjście AD8009, dlatego jeszcze nie testowałem na dłuższą metę tego pomysłu. Całość połączona jest jak na poniższym ulepku.