Klej do mocowania detali do laminatu miedziowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Klej do mocowania detali do laminatu miedziowego
Chciałbym zbudować urządzenie tranzystorowe w pająku, w ten sposób, że stabilność mechaniczną zapewnią niektóre detale przyklejone do góry nogami do folii miedzianej nietrawionego laminatu. Te "niektóre detale" to będę głównie tranzystory więc kleju z pistoletu raczej nie chciałbym używać.
Poza nim do gowy przychodzi mu tylko klej cyjanoakrylowy lub żywica epoksydowa, oba średnio przyjemne w użytkowaniu. Macie jakieś inne pomysły? Nie znam się na klejach...
Poza nim do gowy przychodzi mu tylko klej cyjanoakrylowy lub żywica epoksydowa, oba średnio przyjemne w użytkowaniu. Macie jakieś inne pomysły? Nie znam się na klejach...
_
-
- 2500...3124 posty
Re: Klej do mocowania detali do laminatu miedziowego
Klej montażowy "Gwóźdź w płynie"
http://sklep.semicon.com.pl/shop2/?lang ... oduct=3236elektrit pisze:Klej silikonowy?
-
- 3125...6249 postów
A i cena "okazyjna".Zibi pisze:http://sklep.semicon.com.pl/shop2/?lang ... oduct=3236elektrit pisze:Klej silikonowy?

Bo to opakowanie wielkości butelki oranżady a mnie wystarczyłaby tubka wielkości "Kropelki" bez jej skłonności do sklejania palców. Ale przynajmniej wiem już żeby rozglądać się za silikonowym.
_
- Michal_Pol
- 250...374 postów
Spróbuj zwykłym silikonem, ale wcześniej odtłuść powierzchnię płytki.
Możesz też butapren, smarujesz obie powierzchnie, suszysz suszarką (z pewnej odległości, żeby nie przypalić) aż dokładnie wyschną, przykladasz przyciskając i powinno się trzymać.
Możesz też butapren, smarujesz obie powierzchnie, suszysz suszarką (z pewnej odległości, żeby nie przypalić) aż dokładnie wyschną, przykladasz przyciskając i powinno się trzymać.
Butaprenu nie trzeba suszyć suszarką, po posmarowaniu w kilka chwil sam podeschnie i wtedy łączy się obie powierzchnie stosując chwilowy docisk. Jeśli będzie suchy tak jak radzisz, nie będzie trzymał.Michal_Pol pisze:Spróbuj zwykłym silikonem, ale wcześniej odtłuść powierzchnię płytki.
- Michal_Pol
- 250...374 postów
te "kilka chwil" to około 20-30 mintu w zależności od temperatury otoczenia.Zenek pisze: po posmarowaniu w kilka chwil sam podeschnie
Suszarka robi to w 2-3 minuty.
dotknik palcem tzw suchego...z trudem oderwiesz palec (oczywiście nie po godzinie suszenia suszarką)Zenek pisze: Jeśli będzie suchy tak jak radzisz, nie będzie trzymał.
Chciałem właśnie uniknąć klejów na bazie rozpuszczalników, bo myśl o częściowym rozpuszczaniu obudów tranzystorów nie daje mi spokoju. 

_
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Ojej, przecież wystarczy klej silikonowy akwarystyczny. Cena, którą znalazł Telewizorek zwaliła mnie z nóg, być może to jakiś klej dla przemysły spożywczego. Ja płaciłem za tubę 35zł, klej porządny, firmy Wurth.
Natomiast interesujący jest ten klej, którym przyklejane były tranzystory BDP-281 w układach GML-026.
Nie idzie wręcz oderwać tranzystora i jeszcze izolację od radiatora zapewnia. A to wszystko w latach '80 mieli.
Natomiast interesujący jest ten klej, którym przyklejane były tranzystory BDP-281 w układach GML-026.
Nie idzie wręcz oderwać tranzystora i jeszcze izolację od radiatora zapewnia. A to wszystko w latach '80 mieli.
Poszukuję 1R5T.
No cóż. Każdy ma swoje metody.Michal_Pol pisze:te "kilka chwil" to około 20-30 mintu w zależności od temperatury otoczenia.Zenek pisze: po posmarowaniu w kilka chwil sam podeschnie
Suszarka robi to w 2-3 minuty.
dotknik palcem tzw suchego...z trudem oderwiesz palec (oczywiście nie po godzinie suszenia suszarką)Zenek pisze: Jeśli będzie suchy tak jak radzisz, nie będzie trzymał.
Witam.
Pozdrawiam,
Romek
W zeszłym roku rozwieszałem na placu nową antenę G5RV. Łączenie kabla płaskiego z koncentrycznym umieściłem w małej plastykowej fiolce po lekach, którą, dla zabezpieczenia połączeń (zlutowanych kabli) przed wpływami atmosferycznymi, wypełniłem "akwarystycznym" przezroczystym klejem silikonowym. Po dwóch miesiącach antena przestała działać, gdyż zalane w silikonie kable zostały po prostu wyżarte, jakbym umieścił je w kwasie.. Teraz już nie wiem, czy nawet popularny silikon, przeznaczony do klejenia akwariów, jest celowo psuty (podrabiany?), że zawiera żrące substancje, zagrażające elektronice w przypadku użycia tego typu kleju do jej zabezpieczenia?elektrit pisze:Ojej, przecież wystarczy klej silikonowy akwarystyczny. Cena, którą znalazł Telewizorek zwaliła mnie z nóg, być może to jakiś klej dla przemysły spożywczego. Ja płaciłem za tubę 35zł, klej porządny, firmy Wurth.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 625...1249 postów
A rybki nie zdychają, przecież są trochę bardziej wrażliwe od kabli ?
pozdrawiam
Do zalania wybrałeś silikon który podczas utwardzania wytwarza związki kwaśne (kwasu octowego). Trzeba było wybrać silikon neutralny. Takie właśnie są specjalne zalewy do hermetyzowania elektroniki.Romekd pisze:WTeraz już nie wiem, czy nawet popularny silikon, przeznaczony do klejenia akwariów, jest celowo psuty (podrabiany?), że zawiera żrące substancje, zagrażające elektronice w przypadku użycia tego typu kleju do jej zabezpieczenia?![]()
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl