Witam.
Po zdobyciu jednej z książek Trusza znalazłem bardzo ciekawą pozycję, a mianowicie radio Beskid. Szukałem jakiś informacji nt. tego radia i nic nie udało mi się znaleźć. Ciekawi mnie czy to radio zostało wprowadzone do produkcji czy tylko było prototypem. A może któryś z kolegów posiada ten odbiornik?
Ponieważ zbieram Pioniery i wszystkiego jego pochodne to fajnie byłoby mieć i Beskida. Znając historie zakładu "Diora" to na pewno konstrukcja tego radia niewiele różni się od promyka. Ciekawe jak tylko był rozwiązany przełącznik cewek oraz jak wyglądała jego skala.
Pozdrawiam
Michał
Radio Beskid- seryjna produkcja, czy prototyp?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
-
- 375...499 postów
Re: Radio Beskid- seryjna produkcja, czy prototyp?
Podejrzenia kolegi znajdują poparcie w dostępnych informacjach.
Oldradio.pl potwierdza liczbę wyprodukowanych prototypowych odbiorników, a www.diora.pl podaje nawet rozbicie 3 szt w 1957 i 1 (jeden) w 1959. Jeżeli któryś dotrwał do naszych czasów jest super cenny.
Poszukuję innych zaginionych i prototypowych konstrukcji DIORY - wysłałem list gończy.
Ciekawe czy zachowały się inne materiały piśmienne oprócz książek Pana Trusza.
Pozdrawiam,
Wojtek
Oldradio.pl potwierdza liczbę wyprodukowanych prototypowych odbiorników, a www.diora.pl podaje nawet rozbicie 3 szt w 1957 i 1 (jeden) w 1959. Jeżeli któryś dotrwał do naszych czasów jest super cenny.
Poszukuję innych zaginionych i prototypowych konstrukcji DIORY - wysłałem list gończy.
Ciekawe czy zachowały się inne materiały piśmienne oprócz książek Pana Trusza.
Pozdrawiam,
Wojtek
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
-
- 25...49 postów
Zaciekawił mnie bardzo temat beskida. Jedyne co udało mi się znaleźć to aukcja z prawdopodobnie jego skrzynką.
Link: http://archiwumallegro.pl/beskid_radio_ ... 53477.html
Widoczna na zdj skrzynka to chyba rzeczywiście beskid, ale nie mam 100% pewności.
Ciekawe ile nasza diora skrywa jeszcze tajemnic.
Pozdrawiam
Michał
Link: http://archiwumallegro.pl/beskid_radio_ ... 53477.html
Widoczna na zdj skrzynka to chyba rzeczywiście beskid, ale nie mam 100% pewności.
Ciekawe ile nasza diora skrywa jeszcze tajemnic.
Pozdrawiam
Michał
-
- 25...49 postów
Witam ponownie.
Szukałem przez ten czas jakiś informacji na temat beskida. I wszystkie próby kończyły się fiaskiem. Już śmiałem twierdzić, że ani jeden z nich nie przetrwał do naszych czasów, aż tu dostaje wiadomość od kolegi, który również jest zainteresowany tym tematem. Udało mu się znaleźć aukcję z beskidem: http://archiwumallegro.pl/odbiornik_bes ... 22069.html
Czyli on jednak istnieje! Jest to dobry trop. Pytanie tylko czy jest możliwość dostania informacji na temat kupującego. Jeżeli tak to dokopie się do gościa i dostanę informacje na temat tego radia.
Pozdrawiam Michał
Szukałem przez ten czas jakiś informacji na temat beskida. I wszystkie próby kończyły się fiaskiem. Już śmiałem twierdzić, że ani jeden z nich nie przetrwał do naszych czasów, aż tu dostaje wiadomość od kolegi, który również jest zainteresowany tym tematem. Udało mu się znaleźć aukcję z beskidem: http://archiwumallegro.pl/odbiornik_bes ... 22069.html
Czyli on jednak istnieje! Jest to dobry trop. Pytanie tylko czy jest możliwość dostania informacji na temat kupującego. Jeżeli tak to dokopie się do gościa i dostanę informacje na temat tego radia.
Pozdrawiam Michał
-
- 375...499 postów
Kilka lat temu kolega AMON86 na elektrodzie chwalił się posiadaniem Beskida 6173. Zatem jest szansa na ocalały egzemplarz.
A może ktoś coś wie nt. Diorowskiej BEATY -z 1967/68 w łącznej sumie 1450 egzemplarzy. Nie chodzi o odbiornik produkowany w latach 70-tych pod tą sama nazwą BEATA
Pozdrawiam
Wojtek
A może ktoś coś wie nt. Diorowskiej BEATY -z 1967/68 w łącznej sumie 1450 egzemplarzy. Nie chodzi o odbiornik produkowany w latach 70-tych pod tą sama nazwą BEATA
Pozdrawiam
Wojtek
-
- 625...1249 postów
Witam!
Próbował się już ktoś kontaktować z prawdopodobnym posiadaczem Beskida? Ja niestety nie posiadam konta na forum elektroda, więc nie mogę tego zrobić, lecz naprawdę bardzo bym chciał żeby kolega podzielił się z nami zdjęciem tego bardzo rzadkiego odbiornika. Jeżeli już zachował się egzemplarz, którego wyprodukowano naprawdę tak maluteńką ilość, to jest czego pozazdrościć. Tym bardziej w dobie współczesnej wszechobecnej mody wyrzucania starego na elektro śmieci. Odnośnie Beaty to widziałem kiedyś bardzo podobny egzemplarz, lecz tej innej. Już przy liczbie ponad 1000 sztuk jest szansa, że coś się zachowa i naprawdę warto się tym zainteresować, bo za pewien czas może już nie być szansy.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w ratowaniu "tajemnic" naszej radiowej Diory.
Próbował się już ktoś kontaktować z prawdopodobnym posiadaczem Beskida? Ja niestety nie posiadam konta na forum elektroda, więc nie mogę tego zrobić, lecz naprawdę bardzo bym chciał żeby kolega podzielił się z nami zdjęciem tego bardzo rzadkiego odbiornika. Jeżeli już zachował się egzemplarz, którego wyprodukowano naprawdę tak maluteńką ilość, to jest czego pozazdrościć. Tym bardziej w dobie współczesnej wszechobecnej mody wyrzucania starego na elektro śmieci. Odnośnie Beaty to widziałem kiedyś bardzo podobny egzemplarz, lecz tej innej. Już przy liczbie ponad 1000 sztuk jest szansa, że coś się zachowa i naprawdę warto się tym zainteresować, bo za pewien czas może już nie być szansy.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w ratowaniu "tajemnic" naszej radiowej Diory.
-
- 25...49 postów
Witam.
Niestety nikt nie odpisuje. No cóż trzeba czekać, może się uda. Fajnie byłoby udokumentować ten model, a może nawet zrobić jego replikę.
Spróbuję jeszcze napisać do tego Pana, który wystawił Beskida na aukcję. Może poda mi jakieś dane nt. kupującego.
Pozdrawiam Michał
Niestety nikt nie odpisuje. No cóż trzeba czekać, może się uda. Fajnie byłoby udokumentować ten model, a może nawet zrobić jego replikę.
Spróbuję jeszcze napisać do tego Pana, który wystawił Beskida na aukcję. Może poda mi jakieś dane nt. kupującego.
Pozdrawiam Michał
-
- 375...499 postów
Mały prezent dla "Nieustraszonych Poszukiwaczy Beskida"
Pozdrawiam,
Wojtek
Pozdrawiam,
Wojtek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.