Andrzej Molicki pisze:
Co myślicie o zastosowaniu przetwornicy impulsowej do zasilania wzmacniacza m.cz.???
Czy nie będzie siało ???
Wzmacniacz ma mieć 2x 1kVA (estradówka)
Głównie chodzi mi o zmniejszenia wagi i rozmiarów urządzenia. :?:
Do Estradówki może być, do HiFi bym się nie odważył. Siać oczywiście będzie, ale odpowiednie ekranowanie zasilacza i wzmacniacza + filtry na zasilaniu i na każdem wejściu i wyjściu powinny załatwić sprawę. O tyle prościej, że końcówka estradowa ani ładna, ani mała, ani lekka być nie musi.
A dlaczego nie?
Zastosuj częstotliwość przełączania dosc wysoką.
Dobrze zaekranuj i co najważniejsze zastsouj sodne filtry - duże pojemności kondesatorów wygładzających.
Może warto zrobić zaislacz w postaci oddzielnego modułu.
Zrobiłem zasilacz impulsowy, podłączyłem do jednostopniowego wzmacniacza w układzie SE i pojawił się słaby przydźwięk sieci!!!
Nie wiem skąd? Masa prowadzona prawidłowo, wzmocnienie stopnia niewielkie...
Witam. Odgrzeję temat. Powyższe rozwiązanie zasila u mnie wzmacniacz gramofonowy stereo na trzech ECC 83 i dwóch PCL 86 SE. Nic nie szumi i nie brumi.
Oscyloskop na wyjściu też siania "nie widzi". Gra dobrze, to ocena moja i nie tylko, aczkolwiek nie audiofili.
Żarzenie PCL 86 przez rezystory 5,6R z 15V [/url]
mysle ,ze -wzorem japonskich producentow-nalezy zerowanie przedluzyc z panskiego gniazdka -az do minusa napiecia po stronie wtornej.
Chyba tego brakuje.U Pana powstala sytuacja taka:siec-przetwornica -uklad zasilany- wzmacniacz- glosniki.Prawdopodobnie na drodze :siec -wzmacniacz -czesc pradu uplywnosci pojemnosciowej ucieka przez mase wzmacniacza i przez podloze ,do podlogi-jak osoba jakas dotknie blachy to przydzwiek zmieni barwe -moze zniknie -najlepsza tu jest lampka neonowka kontrolka -czasami wystarczy zmienic /obrocic /wtyk sieciowy.
Ale najlepiej usiasc.przemyslec zerowanie-po japonsku..
ANDRZEJ MOLICKI
DO prob najlepsze beda zasilacze typu AT- POLMOSTKOWE-nie do zdarcia- tylko wymagaja wyrzucenia obwodow zbednych a zostawic trzeba obwody kontroli .zabezpieczen przeciw zwarciowych.mozna wykorzystac caly ich uklad elektroniczny.zasilacz moze miec postac oddzielnej szafki-co umozliwi -przez ekranowanie kabla -zebranie mozliwych zaklocen.Zasilacz moze miec postac juz taka :np, 2x60V10A
CO DA ok. 120x10=1200W na jedna szafke .
Tak naprawde to po co w srodku wzmacniacza pakowac tyle przetwornic
jak wystarczy wyodrebnic zasilacz jako odrebne pudlo.