Co to za wzmacniacz??
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Co to za wzmacniacz??
Witam, wpadł mi ostatnio w ręce wzmacniacz lampowy na 2x EL84, 2x ECC jakie konkretnie nie wiem bo mają zatarte napisy, oraz EZ81. Niestety spalone ma trafo zasilające i nie wiem jakiej konkretnie mocy oraz jakich napięć mam szukać. Spotkał się ktoś z takim wzmacniaczem?? Wygląda na samoróbkę, czy raczej jakiś oryginał??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
-
- 375...499 postów
Re: Co to za wzmacniacz??
Samoróbka na bank, na moje oko to stereo SE. Możesz na jego podstawie zbudować własny wzmacniacz w podobnym układzie, wystarczy tylko przewinąć transformator zasilający i użyć schematu jak końcówka mocy z radia Aria .
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 3125...6249 postów
Transformatory głośnikowe ze szczeliną (może od Carmen Stereo, bo spore?) więc istotnie SE. Natomiast sieciowy przypomina mi TS60-cośtam stosowany w odbiorniku "Tatry" który przystosowany był do mostka selenowego, a nie do lampy prostowniczej. Skoro obciążono go lampą EZ81 przy równoległym połączeniu anod (a nie w układzie prostownika bida-lampowego z dwiema dodatkowymi diodami krzemowymi tworzącymi mostek wraz z lampą) to i nie dziwota że wskutek prostowania jednopołówkowego przegrzał się i sfajczył.
Nowy transformator powinien być wykonany tak aby lampy końcowe miały 250V na anodach i ekranach przy prądzie anodowym 48mA.
Duotriody to zapewne ECC83 (przynajmniej takie byłyby tu najodpowiedniejsze); proponuję rozrysować schemat z wartościami elementów, to może na tej podstawie uda się określić typ. Ewentualnie zrób im zdjęcia w jak największym zbliżeniu, tak aby było widać zwoje siatek.

Duotriody to zapewne ECC83 (przynajmniej takie byłyby tu najodpowiedniejsze); proponuję rozrysować schemat z wartościami elementów, to może na tej podstawie uda się określić typ. Ewentualnie zrób im zdjęcia w jak największym zbliżeniu, tak aby było widać zwoje siatek.
-
- 250...374 postów
Zwracam uwagę na fachowo ustawione transformatory głośnikowe.