Zagadka

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Zagadka

Post autor: Romekd »

Ciekaw jestem, czy ktoś z kolegów wie co przedstawia zdjęcie w załączniku oraz gdzie mogło zostać wykonane ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
fysiek
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: fysiek »

Czyżby koralik ferrytowy??????
Pozdrawiam Krzysztof Ślipko
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Raczej trudno to nazwać koralikiem. Te dwa okrągłe walce mają wymiary tłumika w układzie wydechowym średniej wielkości samochodu.
Rapid130
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Rapid130 »

Zdjęcie wykonane zostało niewąpliwie na dywanie ;)
Awatar użytkownika
fysiek
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: fysiek »

Romekd pisze:Raczej trudno to nazwać koralikiem. Te dwa okrągłe walce mają wymiary tłumika w układzie wydechowym średniej wielkości samochodu.
No to trache zmienia postac rzeczy. Na niekórych kablach daje sie walce ferrytowe - np kabel monitora komputerowego.
Pozdrawiam Krzysztof Ślipko
szalony

Post autor: szalony »

Ja mam u siebie nieco mniejszy :D // niemniej mysle ze sa to jakies kable glosnikowe... - audiofilskie.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Przepusty pojemnościowe faworyzujące parzyste harmoniczne za 12000 PLN/szt. ;)
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Pewnie kable IC na Audio Show.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Macie Koledzy rację. Jest to audiofilski kabel sieciowy, zalecany do łączenia z siecią elektryczną sprzętu audio najwyższej jakości. Średnica zewnętrzna tego kabla wynosi około 4cm (tak na oko), a masywny walec na środku to filtr eliminujący zakłócenia pochodzące z sieci elektrycznej. Gdy go zobaczyłem w jednym z pokoi na wystawie AudioShow to w pierwszej chwili pomyślałem, że ktoś położył na dywanie dwa sporej wielkości tłumiki samochodowe pasujące do tego wnętrza jak wół do karety ;) Podobne skojarzenia mieli moi znajomi oglądający zdjęcia tego monstrum. Na wystawie można było zobaczyć mnóstwo rozmaitych, niekiedy bardzo cudacznych i wyszukanych konstrukcji, choć były i takie, które ze względu na swoją awangardową i może nieco również kubistyczną formę stanowiły istne dzieła sztuki. To co szczególnie cieszyło mój wzrok to mnogość urządzeń audio, w których zastosowane były lampy elektronowe. Już choćby z tego względu warto było odwiedzić tą wystawę, mimo tłoku i zaduchu panującego w niektórych pokojach.

Pozdrawiam serdecznie,
Romek
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Szkoda, że ściana na tym drugim zdjęciu nie jest przezroczysta. Fajnie by wyglądały cieniutkie aluminiowe przewody dochodzące do gniazdka, w którym siedzi to monstrum.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: gutten »

:arrow: Romekd
Twoja zagadka była nadzwyczaj łatwa dla ludzi obcujących na codzień z audiofilskimi wynalazkami.
Ja mam trudniejszą - co przedstawia poniższe zdjęcie?
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
Gdybym zadał to pytanie na Forum audiofilskim to pewnie zdecydowana większość jego użytkowników wiedziałaby co jest na zdjęciu i to nawet wówczas, gdyby było ono ciemne i kompletnie nieostre ;) Tu jednak sprawa wygląda odmiennie, bo uczestnicy naszego Forum są bardziej sceptyczni do audiofilskich wynalazków, szczególnie tych, których stosowanie nie znajduje żadnego racjonalnego uzasadnienia, a dobudowana do nich teoria jest pełna błędów i sprzeczności. Przykładem mogą być właśnie te kable, które owszem ciekawie się prezentują, ale niczemu sensownemu w moim odczuciu nie służą. Jeśli chodzi o Twoja zagadkę to domyślam się, że są to zapewne jedne z „najdoskonalszych” kabli głośnikowych;) Jednak zupełnie nie rozumiem czemu ma służyć ten estetyczny z wyglądu element rurowy pośrodku kabla. Gdybyś mógł podać mi teorię, która uzasadnia potrzebę jego stosowania to byłbym Ci wdzięczny :)

Pozdrawiam,
Romek
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Te rury to zapewnie faworyzatory parzystych harmonicznych :wink:
A cala reszta jest tu
http://www.fadelart.com/downloadpage/downloads.html
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: gutten »

Przyznam, że sam się nie do końca orientuję czemu służa te rurki ze szczerego złota, ale kolega podał już powyżej link do producenta, tak więc ciekawi mogą poczytać. Domyślam się, że rurki robią dobrze :lol:
Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem ten wynalazek miałem cokolwiek nieaudiofilskie skojarzenie. Przypomniał mi się stary przenośny grzejnik marki "Słoneczko" używany w wielu domach za czasów PRL-u. Lubił palić dywany :D
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
szalony

Post autor: szalony »

Dziwi mnie dlugosc tego kabla - CD z wzmacniaczem mozna tym polaczyc, ale glosniki.. przeciez to chyba nie ma 2m :shock: A na pewno jest glosnikowy bo widac widelki na koncach.