Zagadka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Zagadka
Ciekaw jestem, czy ktoś z kolegów wie co przedstawia zdjęcie w załączniku oraz gdzie mogło zostać wykonane 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 50...74 posty
-
- moderator
-
- 125...249 postów
-
- 50...74 posty
-
- 6250...9374 posty
-
- moderator
Macie Koledzy rację. Jest to audiofilski kabel sieciowy, zalecany do łączenia z siecią elektryczną sprzętu audio najwyższej jakości. Średnica zewnętrzna tego kabla wynosi około 4cm (tak na oko), a masywny walec na środku to filtr eliminujący zakłócenia pochodzące z sieci elektrycznej. Gdy go zobaczyłem w jednym z pokoi na wystawie AudioShow to w pierwszej chwili pomyślałem, że ktoś położył na dywanie dwa sporej wielkości tłumiki samochodowe pasujące do tego wnętrza jak wół do karety
Podobne skojarzenia mieli moi znajomi oglądający zdjęcia tego monstrum. Na wystawie można było zobaczyć mnóstwo rozmaitych, niekiedy bardzo cudacznych i wyszukanych konstrukcji, choć były i takie, które ze względu na swoją awangardową i może nieco również kubistyczną formę stanowiły istne dzieła sztuki. To co szczególnie cieszyło mój wzrok to mnogość urządzeń audio, w których zastosowane były lampy elektronowe. Już choćby z tego względu warto było odwiedzić tą wystawę, mimo tłoku i zaduchu panującego w niektórych pokojach.
Pozdrawiam serdecznie,
Romek

Pozdrawiam serdecznie,
Romek
-
- 250...374 postów
-
- 250...374 postów

Twoja zagadka była nadzwyczaj łatwa dla ludzi obcujących na codzień z audiofilskimi wynalazkami.
Ja mam trudniejszą - co przedstawia poniższe zdjęcie?
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
-
- moderator
Witam.
Gdybym zadał to pytanie na Forum audiofilskim to pewnie zdecydowana większość jego użytkowników wiedziałaby co jest na zdjęciu i to nawet wówczas, gdyby było ono ciemne i kompletnie nieostre
Tu jednak sprawa wygląda odmiennie, bo uczestnicy naszego Forum są bardziej sceptyczni do audiofilskich wynalazków, szczególnie tych, których stosowanie nie znajduje żadnego racjonalnego uzasadnienia, a dobudowana do nich teoria jest pełna błędów i sprzeczności. Przykładem mogą być właśnie te kable, które owszem ciekawie się prezentują, ale niczemu sensownemu w moim odczuciu nie służą. Jeśli chodzi o Twoja zagadkę to domyślam się, że są to zapewne jedne z „najdoskonalszych” kabli głośnikowych;) Jednak zupełnie nie rozumiem czemu ma służyć ten estetyczny z wyglądu element rurowy pośrodku kabla. Gdybyś mógł podać mi teorię, która uzasadnia potrzebę jego stosowania to byłbym Ci wdzięczny 
Pozdrawiam,
Romek
Gdybym zadał to pytanie na Forum audiofilskim to pewnie zdecydowana większość jego użytkowników wiedziałaby co jest na zdjęciu i to nawet wówczas, gdyby było ono ciemne i kompletnie nieostre

Pozdrawiam,
Romek
Te rury to zapewnie faworyzatory parzystych harmonicznych
A cala reszta jest tu
http://www.fadelart.com/downloadpage/downloads.html

A cala reszta jest tu
http://www.fadelart.com/downloadpage/downloads.html
-
- 250...374 postów
Przyznam, że sam się nie do końca orientuję czemu służa te rurki ze szczerego złota, ale kolega podał już powyżej link do producenta, tak więc ciekawi mogą poczytać. Domyślam się, że rurki robią dobrze
Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem ten wynalazek miałem cokolwiek nieaudiofilskie skojarzenie. Przypomniał mi się stary przenośny grzejnik marki "Słoneczko" używany w wielu domach za czasów PRL-u. Lubił palić dywany

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem ten wynalazek miałem cokolwiek nieaudiofilskie skojarzenie. Przypomniał mi się stary przenośny grzejnik marki "Słoneczko" używany w wielu domach za czasów PRL-u. Lubił palić dywany

"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)