Kodowany element ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
Kodowany element ?
Witam wszystkich.
Mam problem z moim tunerem DVB-T. W czasie pracy zgasł. Po wstępnej analizie okazało się ze dostał zwarcia element DIP8-SMD o oznaczeniu AAG1HC. Co to jest? Gdzie to kupić? W sieci nie ma na jego temat najmniejszej wzmianki.
Mam problem z moim tunerem DVB-T. W czasie pracy zgasł. Po wstępnej analizie okazało się ze dostał zwarcia element DIP8-SMD o oznaczeniu AAG1HC. Co to jest? Gdzie to kupić? W sieci nie ma na jego temat najmniejszej wzmianki.
-
- 1875...2499 postów
Re: Kodowany element ?
Jeśli SMD, to nie DIP8, a SO-8 lub SOIC-8. Jeśli "dostał zwarcia", to prawdopodobnie tranzystor - pokaż jak jest połączony na płytce. Jeśli jest jakieś logo na obudowie, to spróbuj zidentyfikować producenta.Boguś pisze:[...] okazało się ze dostał zwarcia element DIP8-SMD o oznaczeniu AAG1HC.
Tomek
-
- 2500...3124 posty
A tak mi się jakoś napisało to oznaczenie obudowy. Jest to najprawdopodobniej jakiś element zasilający ? Stabilizator ?
A wygląda jak na zdjęciu i prócz owego napisu AAG1HC nie ma na nim nic więcej. Zwarcie nastąpiło miedzy pinami 3 i 4. W podobnym układzie w innym sprzęcie ale o oznaczeniu AAG1RA na 3 pinie jest 5V na 4 - 1,8V a na 6 pinie 3,1V. Ale czy to jest to samo ?
A wygląda jak na zdjęciu i prócz owego napisu AAG1HC nie ma na nim nic więcej. Zwarcie nastąpiło miedzy pinami 3 i 4. W podobnym układzie w innym sprzęcie ale o oznaczeniu AAG1RA na 3 pinie jest 5V na 4 - 1,8V a na 6 pinie 3,1V. Ale czy to jest to samo ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
To, że jest zwarty pin 3-4 nie znaczy, że padł układ przetwornicy (sugerują to 2 cewki obok niego). Wylutuj go i wtedy sprawdź na PCB względem masy ścieżki 3 i 4. Na którejś jest pewnie zwarcie - może to być kondensator elektrolityczny / ceramiczny lub co gorsza któryś z układów o dużej integracji, np. procesor. Wtedy dekoder nadaje się tylko do kosza.
-
- 2500...3124 posty
Saico, może nie za bardzo to widać na załączonym zdjęciu ale pin 4 jest "podniesiony" Zwarcie jest ewidentnie na tym elemencie. Zresztą już jest zdjęty, przetwornica główna startuje, są napięcia 5 i 12V, świeci czerwona dioda stby. Wcześniej tylko próbkowała na zielono. Czyli wniosek raczej jest tylko jeden.. Teraz pytanie: co tam wetkać jak nie wiadomo co to jest? Musi to być element o większej mocy bo ma wkładkę radiatorową
-
- moderator
Boguś, w układzie prawdopodobnie znajdują się dwie przetwornice. Być może jedna z nich dostarcza napięcia 1,8 V (lub 1,2 V), a druga 3,3 V (2,5 V). Niestety bez schematu lub drugiego identycznego tunera nie da się tego rozstrzygnąć 

α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 2500...3124 posty
Do układu na 100% dochodzi 3,1V oraz 5,1V takie napięcia występują na scieżkach po zdjęciu układu. Natomiast w innym tunerze podobny ale o trochę innych oznaczeniach ( AAG1RA) ma jeszcze napięcie 1,8V. No ale to inny układ i nie wiadomo czy tu ma być 1,8V czy jak napisałeś może tez być 1,2V. Układ nie osiągalny, dokumentacji żadnej stąd te pytania, bo być może jakiś "pajączek" by podszedł jak by było wiadomo co on robi, jakie napięcia daje.
-
- 625...1249 postów
Narysowałbym schemat w jakim ten układ pracuje. Na schemacie nieznany element można potraktować jako prostokąt z podanymi numerami wyprowadzeń. Trochę to oczywiście utrudnia druk, który ma pewnie więcej niż dwie warstwy. Możliwe, że to jakiś typowy układ pod nietypowym oznaczeniem. Ze strzępów dokumentacji, jakie można znaleźć w sieci wynika, że napięcie zasilania rdzenia procesora w tych tunerach to 1,2V. Dla MSD7828 znalazłem kiedyś schemat, który dodałem do wyslijto.pl. Jeżeli procesor jest ten sam, lub podobny należałoby zobaczyć jakiego napięcia brakuje. Potem "iść" omomierzem od tego pinu procesora. Powinno się trafić na uszkodzony układ. Kolejno warto dołączyć napięcie 1,2V z zewnętrznego zasilacza i zobaczyć efekt. Jak tuner się uruchomi można zrobić jakąś przetwornicę np. na MC34063.
Prawdopodobnie układ przetwornicy "chip" oparty jest na dwóch kluczach mosfet "przełączających" cewki i wyzwalanych z zewnątrz, np. z głównego układu przetwornicy DC/DC jeśli taki istnieje. Ewentualnie, to układ podobny jak w załączniku.
Dobra myśl, podaj z zewnątrz potrzebne napięcia i sprawdź, czy dekoder ruszy. Jeśli nie, to szkoda zachodu.
Dobra myśl, podaj z zewnątrz potrzebne napięcia i sprawdź, czy dekoder ruszy. Jeśli nie, to szkoda zachodu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Jest to twin tuner Cabletech URZ0086 , oparty na procesorze ALI M3606A. Trochę szkoda byłoby mi go wyrzucić.
Boguś pisze:Jest to twin tuner Cabletech URZ0086 , oparty na procesorze ALI M3606A. Trochę szkoda byłoby mi go wyrzucić.
Ani chipset dobry, ani dobra firma, olewanie klienta, kiepski firmware... niegodność ze standardami .... najtańszy chińczyk zamówiony przez handlarza na dodatek mającego swoiste podejście do klientów
-
- 2500...3124 posty
Studi, co kupiłem to mam, i nie narzekałem. A wszystkie wiwy, canwy, opticumy czy KM to co innego ? Mam je i nie widzę miedzy nimi specjalnej róznicy. A na tym mi zależy żeby go uruchomić bo to twin. Piszesz jak audjofile to złe tamto niedobre ta lampa gra czysto tamta brudno (a jak się ja wymyje to obie będą grac czysto) Jak zajzeć do tych tunerów to się praktycznie niczym nie różnią, problem tylko w tym ze to jest nie naprawialne z powodu braku czesci i nie wazne jakiej marki i jakiego producenta weźmiesz. Cipsety jak na razie są 3, ali , mstar i novatek i wszystko jeden rogaty....To ma grac a nie psuć sięSTUDI pisze:Boguś pisze:Jest to twin tuner Cabletech URZ0086 , oparty na procesorze ALI M3606A. Trochę szkoda byłoby mi go wyrzucić.
Ani chipset dobry, ani dobra firma, olewanie klienta, kiepski firmware... niegodność ze standardami .... najtańszy chińczyk zamówiony przez handlarza na dodatek mającego swoiste podejście do klientów
-
- 625...1249 postów
Nadal radzę podać napięcia z zewnątrz. W zasadzie wiadomo już mniej więcej jakich napięć ten układ dostarczał. Prawdopodobnie było to 1,2V (ewentualnie 1,8V) i 2,5V. Warto zacząć od tych niższych napięć i obserwować efekt. Jak tuner ruszy, to można myśleć o zrobieniu zastępczego zasilacza. Niestety, ale tylko w taki partyzancki sposób można próbować to urządzenie uruchamiać.
To można sprawdzić oscyloskopem. Jeżeli na jedno z wyprowadzeń tego układu dochodzi jakiś sygnał, to mamy na to dowód.saico pisze:Prawdopodobnie układ przetwornicy "chip" oparty jest na dwóch kluczach mosfet "przełączających" cewki i wyzwalanych z zewnątrz, np. z głównego układu przetwornicy DC/DC jeśli taki istnieje.