Tomek Janiszewski pisze:Szkoda, chassis chętnie bym przygarnął i zrewitalizował radio w oparciu o transformatory jakie mam. Lampy mam również, w tym i 6AK6. Byle tylko przełącznik zakresów się uchował. No ale cóż...
Nie ukrywam że tez żałuje, ale to było juz z 4 lata temu, dobrze ze cokolwiek jeszcze pamiętam.
Tomek Janiszewski pisze:Przy głośniku 6 omów wychodzi Raa =20k, o ile tylko nie pomyliłeś się mierząc przekładnię. W takim wypadku tylko lampy 6AK6 byłyby wykorzystane w miarę racjonalnie. EL90 zaś- w niewielkim stopniu. Sensowniej chyba użyć głośnika 4 omy, nawet za cenę nieco większych strat w rezystancji uzwojenia wtórnego. Przy okazji poprawi to trochę bas.
Raczej się nie pomyliłem: do uzwojenia wtórnego podłączyłem 6,96V i na pierwotnym otrzymałem 2x190 czyli 380V/6,96=54,59.
Nie ukrywam że wole użyć oryginalnego głośnika, jest duży, zgrabny i mam papierową membranę. Chce zbudować gitarowca i sądzę że ten głośnik idealnie się do tego nadaje, w dodatku szkoda by się marnował.
Skoro koniecznie ma być oryginalny głośnik - popróbowałbym jeszcze z lampami EL90 (albo łatwiej dostępnymi nowalowymi sowieckimi odpowiednikami 6P1P) ale zasilanymi napięciem anodowym wyższym od znamionowych 250V. Może ktoś ma na podorędziu Niebieską Księgę: tam jedna z aplikacji dla SE przewidywała Ua=315V, Ug2=215v(?) i wówczas uzyskiwało się nie 4.5W, lecz ZTCP5,5W, mniej więcej tyle co z EL84. Niewykluczone że i dla PP znajdzie się aplikacja z podobnym zasilaniem, co pozwoli optymalnie wykorzystać zwiększoną Raa. Pytanie tylko czy głośnik to wytrzyma: ma podaną moc?
Nie zależy mi na dużej mocy, ile wat ma głośnik nie pamiętam i nie jestem w stanie sprawdzić ponieważ głośnik jest w skarżysku a ja w Katowicach.
Reasumując: transformator nadaje się do lamp EL90 i o to w sumie mi chodziło. Nawet ta lampa mi odpowiada ponieważ mam sporo podstawek heptalowych (z novalami już gorzej).
Kiedy przystąpię do budowy wzmacniacza utworze nowy temat w dziale gitarowym i tam będziemy kontynuować dyskusje.
Dziękuje za pomoc
Ale lampy EL90 na ulicy nie leżą, natomiast 6P1P są praktycznie w ciągłej sprzedaży u Sławka na Wolumenie. Podstawek nowal tym bardziej nie powinno zabraknąć.
Trochę gópio będzie wyglądał wzmacniacz z parą lampek heptalowych sterowanych okazalszymi od nich nowalami. A może zamierzasz użyć w stopniach napięciowych także heptali, np. ECC91 w odwracaczu, oraz 6Ż1P w stopniach wstępnych? Jeden heptalowy gitarowiec buduje już Jetrhrotull.
Tomek Janiszewski pisze:Trochę gópio będzie wyglądał wzmacniacz z parą lampek heptalowych sterowanych okazalszymi od nich nowalami. A może zamierzasz użyć w stopniach napięciowych także heptali, np. ECC91 w odwracaczu, oraz 6Ż1P w stopniach wstępnych? Jeden heptalowy gitarowiec buduje już Jetrhrotull.
W sumie czemu by nie? Mam sporo ceramicznych podstawek pod heptale a jedyne lampy pod nie które mam to EAA91 Ciekawie będzie to wyglądać, malutkie lampki i wielki głośnik
matmax426 pisze: Może ktoś ma na podorędziu Niebieską Księgę: tam jedna z aplikacji dla SE przewidywała Ua=315V, Ug2=215v(?) i wówczas uzyskiwało się nie 4.5W, lecz ZTCP5,5W, mniej więcej tyle co z EL84. Niewykluczone że i dla PP znajdzie się aplikacja z podobnym zasilaniem, co pozwoli optymalnie wykorzystać zwiększoną Raa.
czy o to chodzi?
6p1p.png
całość tutaj:
6p1p_i_inne.pdf
Koledzy gitarnicy Raa w okolicach 20k wykorzystują do budowy PP na jednej ECC82, trzeba tam pytać.
Edit: czemu jak cytuję Kolegę Tomka Janiszewskiego to mi podpisuje, że to matmax426, coś pokręciłem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomek Janiszewski pisze:Trochę gópio będzie wyglądał wzmacniacz z parą lampek heptalowych sterowanych okazalszymi od nich nowalami. A może zamierzasz użyć w stopniach napięciowych także heptali, np. ECC91 w odwracaczu, oraz 6Ż1P w stopniach wstępnych? Jeden heptalowy gitarowiec buduje już Jetrhrotull.
W sumie czemu by nie? Mam sporo ceramicznych podstawek pod heptale a jedyne lampy pod nie które mam to EAA91 Ciekawie będzie to wyglądać, malutkie lampki i wielki głośnik
Wzmacniacz na diodach Buchahahahahahaha. Nobla może dostaniesz.
Tak, dokładnie o to. Niestety nie przytaczają tu przypadku pracy w konfiguracji PP z tak wielkimi Raa (największa to 10k). Pozostaje zatem rozpatrywać stopień PP jako dwa stopnie SE wysterowane w przeciwfazie . Mamy tu przykład (pierwszy z zaznaczonych ramką) Ua=315V, Ug2=225V. W takim przypadku zalecana Ra wynosi 8,5k przy czym uzyskuje się moc 5,5W. Dwa transformatory SE można zastąpić jednym PP, przy czym Raa w takim przypadku wyniesie dwukrotnie więcej niż dla pojedynczego stopnia, tj 17k, znacznie bliżej tego co mamy. Przy czym z uwagi na pracę w układzie PP nie trzeba się już trzymać klasy A, można zwiększyć ujemne napięcie polaryzacji względem zalecanych w katalogu -13V. Głównym problemem będzie tu uzyskanie obniżonego napięcia zasilania dla siatek ekranujących; z uwagi na zależny od wysterowania prąd (nawet w klasie A) redukcja oporowa może okazać się niepraktyczna. Wskazane byłoby wykonanie odczepów na uzwojeniu anodowym (gdy jest wyprowadzony środek) lub osobnego uzwojenia do zasilania siatek drugich (gdy stosuje się mostki Graetza), względnie zastosowanie stabilizacji napięcia siatek drugich, np. z użyciem stabilitronów np. SG4S + SG2S, lub 2 X SG3S.
Ale problem nie polegał na aplikacji lamp EL90/6AQ5 w gitarowcu, lecz na wykorzystaniu transformatora głośnikowego z Raa w pobliżu 20k. Tutaj mamy wzmacniacz zaslany z Ua=240V, Ug2=235V, zatem należy oczekiwać Raa w pobliżu katalogowych 10k.