Witam.
Być może to dla niektórych banalne pytanie, ale chciałbym się spytać, jak Wy liczycie przekładnię transformatora? Mam pewne wątpliwości z tym związane (dokładnie chodzi mi o ujęcie sprawności). Wątek został poruszony na forum ECC. Ale jak narazie cicho. Poniżej wzór wg którego ja liczę, przyjmując sprawność <1.
Pozdrawiam.
Jak policzyć przekładnię trafa?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Jak policzyć przekładnię trafa?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Witam.
Macieju ja to wiem. Ale mi chodzi o to, że różne źródła uwzględniają w różny sposób sprawność. Dla sprawności mniejszej od 1, jedni podają, że powinna się ona znaleźć w liczniku podanego przeze mnie wzoru, a inne że w mianowniku. Stąd moja wątpliwość i dlatego pytam jak inni obliczają przekładnię.
P.S. Wydaje mi się, że te 98% to trochę za dużo. Współczesne trafa EI i to o tych większych mocach (nie licząc toroidów) napewno zbliżają się do tej wartości. Jednak wielu nawija transformatory własnoręcznie z wykorzystaniem starych komponentów, a tu niestety sprawność napewno jest "nieco" mniejsza.
Pozdrawiam.
Macieju ja to wiem. Ale mi chodzi o to, że różne źródła uwzględniają w różny sposób sprawność. Dla sprawności mniejszej od 1, jedni podają, że powinna się ona znaleźć w liczniku podanego przeze mnie wzoru, a inne że w mianowniku. Stąd moja wątpliwość i dlatego pytam jak inni obliczają przekładnię.
P.S. Wydaje mi się, że te 98% to trochę za dużo. Współczesne trafa EI i to o tych większych mocach (nie licząc toroidów) napewno zbliżają się do tej wartości. Jednak wielu nawija transformatory własnoręcznie z wykorzystaniem starych komponentów, a tu niestety sprawność napewno jest "nieco" mniejsza.
Pozdrawiam.