Prosta konstrukcyjnie lampa.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Prosta konstrukcyjnie lampa.
Witam. Jestem tutaj nowy na forum, więc i moja wiedza jest nie zbyt wielka, więc proszę o wyrozumiałość. Chciałbym się zwrócić do Was z prośbą o podesłanie jakiegoś prostego projektu zbudowania wzmacniacza lampowego. Nie wiem w granicach np do 5w. Z podstawowymi funkcjami jak kanał czysty i przesterowany. Chciałbym się nauczyć budować własne wzmacniacze co by na pewno przyniosło wiele korzyści. 

Re: Prosta konstrukcyjnie lampa.
No co ty, świerzaki zawsze zaczynają od Mesy DR 100W, albo od Road Kinaga. Nie bądź miętki
Taki dżołk ofkors 
A teraz poważnie. Dwa kanały to nie jest prosta konstrukcja lampowa...

A teraz poważnie. Dwa kanały to nie jest prosta konstrukcja lampowa...
- Razor89
- 500...624 posty
Ja ze swojej strony proponuję na początek wzmacniacz jednokanałowy. Dobry na początek jest Champ lub dobrze opracowany Atom 5W na PCB. Jak się to dobrze poskłada to musi działać. Części są ogólnie dostępne. Konstrukcje dwukanałowe wymagają już trochę doświadczenia. Czasem wychodzą takie błędy, że ich usuwanie jest pracochłonne, a czasem wręcz niemożliwe, bez budowania wzmacniacza od nowa. Ja zaczynałem od Atoma i Champa i na tych konstrukcjach nauczyłem się podstaw
Potem już można się brać za coś trudniejszego.

czy jest gdzieś na stronie taki oto projekt z płytką PCB itd??Razor89 pisze:Dobry na początek jest Champ lub dobrze opracowany Atom 5W na PCB
- Załączniki
-
- ATOM_PCB-publ.zip
- (106.34 KiB) Pobrany 118 razy
Oki, dzieki. I teraz pytanie.
Jak zauważyłem większość osób która robi swoje wzmacniacze itd w metalowych pudłach że tak powiem. W jakim celu to sie robi? By masa miała gdzie odejść czy jak??
Jakie jeszcze rzeczy oprócz lutownicy cyny itp są mi potrzebne?? Wiadomo trzeba kupić podzespoły i głośnik itd. Co potrzeba jeszcze??
Jak zauważyłem większość osób która robi swoje wzmacniacze itd w metalowych pudłach że tak powiem. W jakim celu to sie robi? By masa miała gdzie odejść czy jak??
Jakie jeszcze rzeczy oprócz lutownicy cyny itp są mi potrzebne?? Wiadomo trzeba kupić podzespoły i głośnik itd. Co potrzeba jeszcze??
-
- 375...499 postów
Prosty miernik np. taki http://allegro.pl/cyfrowy-miernik-multi ... 04385.html
Jakie jeszcze sugestie?? Chce nazbierac informacji i potem ogarniać sprawe 

- tedikruk111
- 625...1249 postów
A może Kolega miał ten miernik w rękach, a jak tak to jakaś opinia?
tedi.
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
A lutował coś kiedyś w życiu?Dobosz153 pisze:Jakie jeszcze sugestie?? Chce nazbierac informacji i potem ogarniać sprawe

Na Triodzie, w 99,9 % Koledzy pomagają z życzliwością i jest to piękne.Pozostaje takie małe coś

.
Pozdrawiam. Waldemar.
Chcesz być kimś ? Bądź sobą.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Serio???WaldemarJ pisze:Na takie posty warto czekać i czytać odpowiedzi.

Ja z kolei koledze Dobosz153 zaproponuje przeczytanie calego kacika dla poczatkujacych, jak i sfery gitarowej... Ale tak -- od deski do deski. Wielu podobnych pytan bedzie mozna uniknac... Pytanie painlusta jest natomiast jak najbardziej na miejscu...
Ja bym proponowal zaczac od konstrukcji z napieciami mniejszymi, niz 20V. Na poczatek, zeby potrenowac lutowanie i wejsc w elektronike bez narazania wlasnego zycia. Inaczej moze byc nieciekawie...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Owszem lutował, wiem jak działa lutownica. Potrzebuje tylko czegoś do oczyszczania lutownicy, bo grot nie był wcale czyszczony. Nie mam jakiejś specjalnej lutownicy, ale zawsze coś. Słuchawki naprawiałempainlust pisze:A lutował coś kiedyś w życiu?

- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Zatem moja uwaga z poprzedniego postu jest jak najbardziej na miejscu... W zasadzie -- dwie uwagi
O przeczytaniu dzialow i rozpoczecia przygody z elektronika od czegos z napieciem, ktore jest bezpieczne.
Baby steps, jak to mowia
Oraz mnostwo cierpliwosci. Wszyscy kiedys zaczynali.

Baby steps, jak to mowia

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Wiadomo, wszystko w swoim czasie. Przecież ja nie chcę się nauczyć robić wszystkiego od razu. Co za dużo to nie zdrowo 
W tym przypadku bardzo nie zdrowo. Jedna nie uwaga i prąd 230v robi swoje :]

W tym przypadku bardzo nie zdrowo. Jedna nie uwaga i prąd 230v robi swoje :]