Jak sprawdzić czy dany tranzystor nie jest podrabiany.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Jak sprawdzić czy dany tranzystor nie jest podrabiany.

Post autor: elektrit »

Michal_Pol pisze:wniosek prosty....stosować lampy gdzie się da :)
Przynajmniej nie są podrabiane ;)
Weź, przestań.
Trzeba stosować elementy z wylutu, bądź kupić 1 sztukę sklepie i sprawdzić jak się zachowuje przy parametrach granicznych. Wytrzymuje, to się robi zapas z tej samej serii z tym samym logo.
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ciasteczkowypotwor »

STUDI, nie wiem, ja nigdy nie miałem problemów z częściami z tme, farnela itp. Z allegro i pobliskich sklepów zawsze.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Ja również nie miałem problemów z częściami zakupionymi w TME i Farnelu, choć słyszałem o kupujących, którzy ponoć takie kłopoty mieli.. W dobrych firmach istnieje możliwość zareklamowania całej partii wadliwych elementów. Nie ma jednak możliwości zareklamowania jednej (już spalonej!) sztuki, co wydaje się zrozumiałe. Nie można oczekiwać gwarancji na pojedynczy tranzystor, żaróweczkę czy bezpiecznik, gdyż nie będziemy w stanie udowodnić, że nie spaliły się one z naszej winy (np. w wyniku przyjęcia błędnego założenia, że naprawiany układ był już niemal sprawny i bezpieczny dla wymienianego podzespołu..). Uczciwy sprzedawca gwarantuje nam, że towar nie jest wadliwy i że spełnia parametry podawane przez producenta w nocie katalogowej. Jedynie to możemy, w uzasadnionych przypadkach, podważyć (jeżeli potrafimy to udowodnić) i żądać wymiany niepełnowartościowego towaru na sprawny, lub poprosić o zwrot gotówki..
Kupowanie na Allegro pojedynczych sztuk podzespołów elektronicznych, to już zupełna loteria, najczęściej bez możliwości reklamowania i zwrotu towaru.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
velsper
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: velsper »

Wiele razy kupowałem przez Allegro różne podzespoły i póki co wszystkie działają, także to też nie jest reguła. Zależy chyba co i od kogo, ale raczej staram się unikać "okazji" u sprzedawców z niewielką ilością komentarzy tudzież z dużą ilością negatywów.

Zdarzyły mi się natomiast zamówione niegdyś u jednego z większych "czołowych dostawców" BD912, które okazały się... nieco podejrzane. Zna ktoś z Was tą firmę?

Obrazek

Szczerze - jakoś nie mam ochoty na testowanie, czy wytrzymają katalogowe parametry, bo przypuszczam na 99%, że nie.
Pozdrawiam
Marcin
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

Tranzystory z tym logo wyciągałem z zasilaczy do PC. Zasilacze oczywiście chińskie; są teraz inne?
Poszukuję 1R5T.