Lampowy dekoder stereo dla SABA Freudenstadt 11

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

renes
50...74 posty
50...74 posty

Lampowy dekoder stereo dla SABA Freudenstadt 11

Post autor: renes »

Witam,

Mam ogromną prośbę do osób znających radio SABA Stereo Freudenstadt 11, którego dźwiękiem cieszę się od kilku lat. Chciałbym do niego też wstawić lampowy dekoder stereo, aby móc słuchać z niego muzykę - zwłaszcza klasyczną którą słucham w dużej dawce - naprawdę w stereo. Mam znajomego który jest gotów wstawić mi taki dekoder (który jeszcze muszę kupić), potrzebuję jednak informacji, czy istniejący w tym odbiorniku wzmacniacz pośredniej częstotliwości przeniesie sygnał stereo?

Druga kwestia - zakładając że ten wzmacniacz przeniesie sygnał stereo - czy potrzebuję jakiś szczególny model lampowego dekodera stereo do mojej Saby, czy nada się do zaimplementowania każdy dekoder stereo ze starego radia lampowego? Na ebay pojawiają się takie lampowe dekodery - często od starych Grundigów - będzie się nadawał?

Gdyby ktoś miał instrukcję serwisową do tej SABY, będę wdzięczny za pomoc, oczywiście zapłacę.
tarasw
375...499 postów
375...499 postów

Re: Lampowy dekoder stereo dla SABA Freudenstadt 11

Post autor: tarasw »

Właśnie przygotowuję się do budowy stereodekodera do innego modelu radia rzekłbym Stereo-Ready tj. LOEWE - OPTA Planet. Tam sytuacja jest o tyle lepsza, iż producent przewidział fabrycznie możliwość instalacji stereodekodera. Co ciekawe w wykonaniu tranzystorowym. Ja przymierzam się na IC TA7343. Może uda się schować całość w starym ekranie po lampie. Nie będzie kłuło w oczy.
Nie walczyłem z lampowymi stereodekoderami, ale nie oczekuję specjalnie "lampowego dźwięku" w ich wykonaniu, no chyba że dla czystości ideii.

Radzę sprawdzić czy takie gniazdo jest w tym odbiorniku, wg. schematu - nie ma. Co do możliwości przenoszenia całego pasma stereo, to winno to być sprawdzone. Najłatwiej aeksperymentalnie nalizatorem widma - taki prosty wbudowany AVT 2999 wystarczy. Widziałem podnośną 19 kHz nawet w Calypso. Co ciekawe odbiornik SABA ma nietypową pośrednią 6.75 MHz.

Trzymam kciuki, u mnie trzy Stereo-Ready czekają.

Pozdrawiam,

Wojtek
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Moim zdaniem najlepiej by było zastosować UL1621.

viewtopic.php?f=11&t=16542
Ratujmy stare tranzystory!
renes
50...74 posty
50...74 posty

AZ12 pisze:Moim zdaniem najlepiej by było zastosować UL1621.

viewtopic.php?f=11&t=16542
Dzięki AZ. Zależy mi bardzo na tym aby wstawić lampowy dekoder stereo, by zachować pewną spójność radia, nie mam jednak 100% pewności czy da się to zrobić w tej Sabie wykorzystując lampowy dekoder z innego radia lampowego innego producenta, np. takiego Grundiga :

http://www.ebay.pl/itm/251528127458?ssP ... 1438.l2649

Sądzisz, że jest to możliwe?

No i wcześniejsze pytanie - o to zapytał mnie znajomy który wstawiałaby dekoder - czy wzmacniacz pośredniej częstotliwości jaki jest w mojej Sabie przenosi sygnał stereo? Podejrzewam że ta informacja jest w Instrukcji serwisowej tego radia ale takiej nie mogę zlokalizować. Mam jedynie schemat.
renes
50...74 posty
50...74 posty

tarasw pisze:Właśnie przygotowuję się do budowy stereodekodera do innego modelu radia rzekłbym Stereo-Ready tj. LOEWE - OPTA Planet. Tam sytuacja jest o tyle lepsza, iż producent przewidział fabrycznie możliwość instalacji stereodekodera. Co ciekawe w wykonaniu tranzystorowym. Ja przymierzam się na IC TA7343. Może uda się schować całość w starym ekranie po lampie. Nie będzie kłuło w oczy.
Nie walczyłem z lampowymi stereodekoderami, ale nie oczekuję specjalnie "lampowego dźwięku" w ich wykonaniu, no chyba że dla czystości ideii.

Radzę sprawdzić czy takie gniazdo jest w tym odbiorniku, wg. schematu - nie ma. Co do możliwości przenoszenia całego pasma stereo, to winno to być sprawdzone. Najłatwiej aeksperymentalnie nalizatorem widma - taki prosty wbudowany AVT 2999 wystarczy. Widziałem podnośną 19 kHz nawet w Calypso. Co ciekawe odbiornik SABA ma nietypową pośrednią 6.75 MHz.

Trzymam kciuki, u mnie trzy Stereo-Ready czekają.

Pozdrawiam,

Wojtek

Dzięki Wojtek. Przeoczyłem Twoją odpowiedź. Zapytam czy znajomy posiada nalizator widma, wysłałem mu też schemat może na jego podstawie coś więcej ustali. Wiem, że lampa nie musi grać "lampowo" ale chciałbym właśnie dla idei wstawić tu dekoder lampowy. Radio gra cudnie, było by pięknie gdyby grało jeszcze w stereo... co do odbiorników SABY nie wiem czy w nich w ogóle były stosowane lampowe dekodery, trafiam wyłącznie na tranzystorowe, takie jak ten:

http://www.ebay.pl/itm/111350498669?ssP ... 1438.l2649

trafić za to można - najczęściej - na lampowe dekodery od Grundiga, stąd pytanie czy takowy dałoby się zaadaptować do Saby... i czy to jakieś ogromne wyzwanie?
tarasw
375...499 postów
375...499 postów

Zwrócę uwagę, że dekoder oferowany na aukcji
to konstrukcja na tranzystorach, germanowych co prawda, ale jednak tranzystorach.

Nawet w lampowych konstrukcjach GRUNDIGA (model V) czy Telefunkena występuje tranzystor.
Fakt, że zapala jak najbardziej lampową żarówkę nie będąc w torze dżwięku, ale komuś to może przeszkadzać, ideologicznie oczywiście.

Pozdrawiam,

Wojtek
renes
50...74 posty
50...74 posty

tarasw pisze:Zwrócę uwagę, że dekoder oferowany na aukcji
to konstrukcja na tranzystorach, germanowych co prawda, ale jednak tranzystorach.
stąd pytanie czy np. taki dekoder od Grudniga da się wstawić:

http://www.ebay.pl/itm/111354034695?ssP ... 1438.l2649
tarasw
375...499 postów
375...499 postów

Ogląd fotografii aukcji pozwala powiedzieć, iż mamy do czynienia z dekoderem model 6 U (ECC81 i EC 92 sterująca przekaźnikiem). Wstawić się da, pytanie tylko czy jest na to miejsce, i jakie zmiany w samym układzie elektrycznym radia bedzie to wymagało.
Tak, czy nie inaczej spodziewać się należy wymiany wszystkich kondensatorów papierowych i elektrolitycznych, zatem strojenia całego dekodera.
Może być trudne, może nie aż tak - nie wiem, jeszcze nie próbowałem.

Pozdrawiam

Wojtek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
renes
50...74 posty
50...74 posty

tarasw pisze:Ogląd fotografii aukcji pozwala powiedzieć, iż mamy do czynienia z dekoderem model 6 U (ECC81 i EC 92 sterująca przekaźnikiem). Wstawić się da, pytanie tylko czy jest na to miejsce, i jakie zmiany w samym układzie elektrycznym radia bedzie to wymagało.
Tak, czy nie inaczej spodziewać się należy wymiany wszystkich kondensatorów papierowych i elektrolitycznych, zatem strojenia całego dekodera.
Może być trudne, może nie aż tak - nie wiem, jeszcze nie próbowałem.

Pozdrawiam

Wojtek
Czyli więcej niewiadomych niż wiadomych.
Ale miejsce na dekoder jest, po lewej stronie.

Dzięki za schemat.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Oczywiście że da sie .Poszperaj na stronach jogisa a tam dobrze opisane.
Tranzystorowy tez da rade i warto poszukac radia stereo na bardzo dobrym MC1510.Stosowano także w Radmorach.Tani ,popularny o doskonałych parametrach.
Moim skromnym zdaniem nie dawajcie germanowego ze względu na problemy z rozjeżdżaniem sie.Germany dyfuduja i tracą swe własciwosci po latach.
Inny problem to zaróweczka stereo dla tranzystorowców i scalaków.Nie wolno dawać wiekszej niż 50 mA a najlepiej 30mA bo mozna uwalić stereodekoder.
Często mam w łapach takie po macgajverach wstawiających sztuke nawet 0,45 A.I po naprawie.
Pozdrawiam Tomasz
PS Przystawki które były drogie bardzo podłaczane były kablem do spec gniazda lampowego jako opcja!
Saba zaś lubiła wstawiac takie gniazdka jako testowe co usprawniało serwis.
renes
50...74 posty
50...74 posty

Jeszcze dla jasności, czy aplikacja dekodera lampowego będzie znacznie trudniejsza i wymaga więcej pracy od aplikacji dekodera tranzystorowego ?

Przy okazji, poszukuję wtyku do starszego jeszcze radia (Siemens schatulle h52) aby zrobić przewód i podłączyć do niego magnetofon, nie wiem tylko jakie te stare wtyki miały nazwę, chyba to nie DIN bo w radiu gniazdo jest płaskie poziome na 3 piny, a nie okrągłe jakie mam w Sabie.
_idu

Post autor: _idu »

W przypadku Saby OIDP możesz trafić na dekoder macierzowy (ta firma je lubiła nawet w erze krzemu). Odmienna idea dekodowania niż w przełącznikowym (nawet PLL), efekty mogą być niezłe tyle że obecne standardy jakościowe nadawania....

Świetnym dekoderem jest lampowy na ECF80 firmy Telefunken, jest bliski dekoderom PLL bowiem ma synchronizowany generator (który bez podnośnej się nie wzbudza.... - ale odstrojenie cewki 38kHz nie wprowadza zmian w separacji aż do do momentu utraty synchronizmu a w tedy pojawia się gwizd). Uniezależniasz się od niedokładności częstotliwości pilota 19kHz.

Skorygowanie zestrojenia - no konieczne w przypadku tych z odtwarzaniem podnośnej z sygnału za pomocą wzmacniacza 19kHz i podwajacza częstotliwości. Filtr yna 19kHz stroisz na maksimum, końcowy 38kHz najpierw na maksimum ale korygujesz dokładnie zestrojenie na prawidłowe rozłożenie kanałów L / P i na maksymalną separację.
Robisz to na stacji na której tobie zależy, dlaczego - niewielka odchyłka spowoduje przesunięcie fazowe sygnału 38kHz w dekoderze, zmianę przesłuchu a nawet zamianę ze sobą kanałów. Dekoder z generatorem synchronizowanym oraz PLL sam się dopasuje do sygnału pilota 19kHz - nawet jak nie bezie to dokładnie 19kHz.

Są jesz inne filtry najczęściej pułapki dla 57kHz dla sygnałów informacji drogowej (stary system w Polsce nie używany) - można wykorzystać do wytłumienie sygnałów RDS. Do tego czasem jeszcze bywają filtry 114kHz. Ich zestrojenie nie jest krytyczne i tylko można je zweryfikować na dobrej emisji stereo przy cichych fragmentach, przy młócce typu RMF, Zet, Eska nawet nie ma co sobie nimi zawracać głowy . Przekonasz się że maks separacja będzie przy nieco innym ustawieniu ostatniego filtru 38kHz zależnie od nadawcy.

Toru p.cz nie ruszaj. Usłyszysz efekt stereo nawet gdy ma teoretycznie za wąskie pasmo. Pamiętaj że ograniczanie sygnału poszerza pasmo przenoszenia toru p.cz. Owszem przesunięcia fazowe wprowadzane przez filtry p.cz maja tam jakiś wpływ na separację - ale jak się przekonasz znikomą. Owszem możesz jak pomyślisz nieco poszerzyć pasmo filtrów p.cz. - ale wg mnie nie warto. Nieco pogorszona selektywność filtrów p.cz. jest nawet wskazana przy obecnym prawie przemodulowaniu nadajników - czyli nie z powodu dekodera stereo.

Stosując scalone dekodery stereo musicie pamiętać o tym jakie poziomy sygnału m.cz. sa w radiu lampowym. Są sporo wyższe niż w nowocześniejszych odbiornikach na układach scalonych. Dekoder stereo musi sobie dawać rady z sygnałem przynajmniej 1V. Nowoczesne scalone dekodery niestety nie gwarantują już parametrów jakościowych dekodowania powyżej swojego maksymalnego poziomu - zazwyczaj 100 - 300mV. Archaiczny TCA4500 (UL1621) którego tolerowanie sygnału do 2V jest wręcz idealny do radia lampowego.

Pamiętać należy że w latach 60-ch przełączanie stereo- mono to był bypass dekodera stereo czyli jak zredukujesz poziom sygnału na wejściu dekodera to potem usłyszycie skok głośności przy przełączaniu mono-stereo (niezależnie czy dekoder na lampach czy tranzystorowy!). Z tego samego powodu obwód deemfazy jest poza dekoderem stereo i w obwodach dekodera nie stosujcie elementów RC o stałej czasowej 50us bo odczujecie przy pracy stereo niedostatek wysokich tonów.

Materiały - lampowe dekodery:

Saba E12, lampowy macierzowy z synchronizowanym generatorem 38kHz. Pierwsza klasa (ale trudny może być dla zestrojenia): http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... 12/E12.htm

Telefunken (na który się powoływałem) - przełącznikowy z generatorem synchronizowanym 38kHz, ciekawa regulacja separacji kanałów (PRka), prosty do zestrojenia.
Są dwa wykonania różniące się layoutem płytki drukowanej (przynajmniej dwa bo dwa różne "miałem w ręku"). http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... FK/TFK.htm
Schemat nieco zaciemnia konfigurację cewek!!! tak dla zmyłki, narysujcie schemat inaczej (w okolicy triody) a uwidoczni się generator.

Nordmende - przełącznikowy z klasycznym odtwarzaniem 38kHz, ale w radiu Nordmende jakie miałem działał rewelacyjne, PLL na scalaku nic nie poprawiał: http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... dmende.htm

Euratele - podobnie jak powyżej - przełącznikowy z klasycznym odtwarzaniem 38kHz - taki wzór do amatorskiej konstrukcji: http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... ratele.htm

Grundig - tyly IV, V i VI to lampowe, nieznaczne różnice w zasadzie tylko w dodatkowej automatyce mono-stereo i sygnalizacji stereo: http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... rundig.htm Przełącznikowe z klasycznym odtwarzaniem 38kHz.
renes
50...74 posty
50...74 posty

STUDI, ależ garść cennych informacji, dzięki! Na pewno inni też skorzystają.

Wybacz, że tak cię próbuję wykorzystać... nie masz czasem dostępu do serwisowej instrukcji mojej Saby a także Siemensa Schatulle h52?
_idu

Post autor: _idu »

Nie, nie podsiadam pożądanej dokumentacji.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Prościej być nie może:
http://www.radiomuseum.org/forum/grundi ... der_1.html
Grundig_stereo_decoder_path.gif
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.