Co należy zmienić aby anoda się nie smażyła.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Co należy zmienić aby anoda się nie smażyła.
Zbudowałem głośnik plazmowy w/g schematu z załącznika. Problem w tym że anoda lampy jest mocno czerwona., Czy ktoś z kolegów może mi podpowiedzieć, co można zrobić aby temu zaradzić.
Używam lampy 6P42C.
Używam lampy 6P42C.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
Re: Co należy zmienić aby anoda się nie smażyła.
Możesz zrobić zdjęcie? Widziałem już świecące siatki ale anody nie mogę sobie wyobrazić 
W temacie, jesteś pewien ze wszystko połączyłeś jak trzeba i, przede wszystkim, czy układ działa?

W temacie, jesteś pewien ze wszystko połączyłeś jak trzeba i, przede wszystkim, czy układ działa?
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 25...49 postów
połączenia są OK, zgodnie ze schematem, podając z generatora sygnał m.cz, otrzymuję zmodulowany sygnał na G2 w 6P42C - widzę na oscyloskopie.matmax426 pisze:Możesz zrobić zdjęcie? Widziałem już świecące siatki ale anody nie mogę sobie wyobrazić
Pobór prądu - natężenie prądu bez 6P42C wynosi 250mA (EF82 i ECL82 - ta też widać, że za mocno świeci) - czy to nie za dużo ?, przy włączonej 6P42C wzrasta do 1200mA, to już jest ciut za wiele, jak na mój gust. Mam trafo który może podać ciągle 1500mA, ale jak czytałem opisy tej lampy to max 500mA, coś jest nie tak, fotka jest.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Czy aby na pewno ten schemat jest poprawny? Nie znam się na w.cz., ale siatka g1 pierwszej lampy nie wygląda mi na poprawnie spolaryzowaną.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 25...49 postów
co proponujesz ?Thereminator pisze: ale siatka g1 pierwszej lampy nie wygląda mi na poprawnie spolaryzowaną.
-
- 2500...3124 posty
Ten schemat jest znany i powielany wielokrotnie, powinien być ok. Próbowałeś kręcić potencjometrem P1?
-
- 375...499 postów
Może to przez brak odpowiedniego obciążenia?
Zamiast oscyloskopu podłącz iskiernik i zobacz co się stanie.
Widziałem kilka schematów głośników plazmowych ale ten jest jest najdziwniejszy.
Zamiast oscyloskopu podłącz iskiernik i zobacz co się stanie.
Na moje oko ten schemat jest ogólnie dziwnyThereminator pisze:Czy aby na pewno ten schemat jest poprawny? Nie znam się na w.cz., ale siatka g1 pierwszej lampy nie wygląda mi na poprawnie spolaryzowaną.

Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 500...624 posty
Rozpocznę od prośby o uściślenia i wyjaśnienia:
1) na załączonym schemacie źródłowym sa dwa niezależne napięcia anodowe 600V do EL519 i 350V do ECL82. Gdzie w takim razie Kolega mierzy owe 250 i 1200mA?
2) gdzie na schemacie jest "również świecąca" EF82?
3) jakim "cudem" bez EL519 może świecić modulator ECL82? W katodzie ma wtedy 22kOhm, przez który owe 250mA raczej nie popłynie?
4) co do polaryzacji S1 EL519, zakładając że to generator z prądem siatki to i taki układ jak na schemacie ma szanse pracować poprawnie (zaznacam że to tylko wyczucie, punktu pracy nie liczyłem).
5) patrząc na fotografię "świecącej" EL'ki mam wątpliwości czy świeci anoda czy też któraś z siatek? Nie znam jej budowy wewnętrznej, czy "to szare coś"
na zewnątrz to ekran czy anoda? Jeżeli to drugie, to źródło ciepła jest pod nią!
Moja podstwowa rada, raz jeszcze sprawdź połączenia! O pomyłkę łatwo a potem autosugestia poprawności powoduje że brniemy w ślepy zaułek błędu.
1) na załączonym schemacie źródłowym sa dwa niezależne napięcia anodowe 600V do EL519 i 350V do ECL82. Gdzie w takim razie Kolega mierzy owe 250 i 1200mA?
3) jakim "cudem" bez EL519 może świecić modulator ECL82? W katodzie ma wtedy 22kOhm, przez który owe 250mA raczej nie popłynie?
4) co do polaryzacji S1 EL519, zakładając że to generator z prądem siatki to i taki układ jak na schemacie ma szanse pracować poprawnie (zaznacam że to tylko wyczucie, punktu pracy nie liczyłem).
5) patrząc na fotografię "świecącej" EL'ki mam wątpliwości czy świeci anoda czy też któraś z siatek? Nie znam jej budowy wewnętrznej, czy "to szare coś"

Moja podstwowa rada, raz jeszcze sprawdź połączenia! O pomyłkę łatwo a potem autosugestia poprawności powoduje że brniemy w ślepy zaułek błędu.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
-
- 3125...6249 postów
Przede wszystkim należy pilnować punktu pracy, aby nie przekroczyć dopuszczalnej mocy admisyjnej oraz prądu katody. Zachowujesz się jak słoń w składzie porcelany niszcząc zacną lampę, i tylko dziw bierze że cię jeszcze wysokie napięcie nie pindolnęło 

Spolaryzowana jest jak najbardziej poprawnie. Lampa jak to w generatorze pracuje w klasie C. Do siatki doprowadzone jest napięcie w.cz., które podlega detekcji siatkowej i tak powstaje ujemne napięcie siatki g1.Thereminator pisze:Czy aby na pewno ten schemat jest poprawny? Nie znam się na w.cz., ale siatka g1 pierwszej lampy nie wygląda mi na poprawnie spolaryzowaną.
Wielokść średnij wartości prądu anodowego zależy od głębokości sprzezenia g1 z cewką anodową.
Prąd anodowy to impulsy. Nie każdy miernik zmierzyh prawnie wartość średnią, dlatego przydałby się oscyloskop.
Świeci anoda (to nie jest lampa w.cz., małosygnałowa, by miała wewnętrzny ekran). Jednoznacznie przekroczona moc admisyjna.
Dobór sprzęnia zwrotengo będzie regulował moc wydzielaną na anodzie.
Układ nie jest udzwiniowy. Modulacja mocy porzez zmianę napięcia g2 za pomocą wtórnika sterowanego sygnałęm m.cz. Wg mnie modulator anodowy dałby głęgszą modulację ale może nie jest to koeniczne dla głośnika plazmowego.
-
- 3125...6249 postów
Ekran??? Takie rzeczy tylko w pentodach napięciowych w.cz. (od 1T4T poprzez EF80 na EF183 skończywszy) oraz szerokopasmowych pentodach mocy, takich jak EL861. Tu mamy natomiast kluczującą tetrodę strumieniową przeznaczoną do układów odchylania linii TV.HaMar pisze:5) patrząc na fotografię "świecącej" EL'ki mam wątpliwości czy świeci anoda czy też któraś z siatek? Nie znam jej budowy wewnętrznej, czy "to szare coś"na zewnątrz to ekran czy anoda?.
Bynajmniej. W przeklętym, dawno już nieistniejącym Neptunie 421 moich rodziców gdzie notorycznie lenił się ze startem generator linii na PCF802 (zimny lut na druku czy skiepszcznony, uproszczony schemat - w "Ametystach" gdzie pracowała lampa PCF82 w nieco bardziej skomplikowanym układzie nie zdarzało się to nigdy) - anoda PL504 czerwieniała wówczas także w podobny sposób.Jeżeli to drugie, to źródło ciepła jest pod nią!
-
- 3125...6249 postów
A to w takiem razie owe pół zwoju cewki siatkowej lampy generatora powinno jak na schemacie wisieć w powietrzu, czy może jednak być umasione z drugiej stronny, przez co istotnie powstałby generator Meissnera, oczywiście pod warunkiem doprowadzenia do siatki napięcia w przeciwfazie względem napięcia na anodzie?STUDI pisze:Spolaryzowana jest jak najbardziej poprawnie. Lampa jak to w generatorze pracuje w klasie C. Do siatki doprowadzone jest napięcie w.cz., które podlega detekcji siatkowej i tak powstaje ujemne napięcie siatki g1
-
- 100...124 posty
Ja zrobiłem taki układ na pl504 i działa świetnie. A co do twojego układu to się nie doczytałem czy w ogóle łuk się pojawia? Bo jeśli nie to może brak generacji, a za to jest odpowiedzialny ten jeden czy pół zwoju do S1.
-
- 3125...6249 postów
Oraz swego rodzaju antena na której owo wyładowanie ma się pojawiać, czyli stratna pojemność końcowa otwartej cewki, de facto połączona łącząca jej górny koniec z masą przez powietrze. Bez niej cewka anodowa jak gdyby nie istnieje (jest otwarta na końcu) i generacja także się nie pojawi.bambus pisze:może brak generacji, a za to jest odpowiedzialny ten jeden czy pół zwoju do S1.
-
- 25...49 postów
1- mierzę przed diodami prostowniczymi,HaMar pisze:Rozpocznę od prośby o uściślenia i wyjaśnienia:
5) patrząc na fotografię "świecącej" EL'ki mam wątpliwości czy świeci anoda czy też któraś z siatek? Nie znam jej budowy wewnętrznej, czy "to szare coś"na zewnątrz to ekran czy anoda? Jeżeli to drugie, to źródło ciepła jest pod nią!
2- napisałem że stosuję lampę 6P42C a nie EL519
3 - napisałem(może dość nie jednoznacznie), że ECL82 też anoda jest lekko czerwona (zapewne przez siatkę), nie podaję +600V do lampy 6P42C i wtedy mierzę prąd. Do ECL82 jest dołączone bezpośrednio +350V bez rezystora, 22kOhm jest do EF82 - ta zachowuje się poprawnie.
5- to szare coś to anoda, czyli źródłem ciepła jest siatka.
Reasumując, sprawdzę jeszcze raz wszystkie połączenia, pokombinuję z ilością zwojów.
Mam pytanie, czy można w jakiś sposób ograniczyć -może za pomocą rezystorów? (mam na myśli lampy 6P42C i ECL82) prąd pobierany przez nie.