Ciekawe Znalezisko
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
Ciekawe Znalezisko
Witam wszystkich...
Zarejestrowałem się na forum nie z zamiłowania do starych urządzeń a z powodu ciekawego odkrycia które mam nadzieje wielu użytkowników zainteresuje a mi da ciekawą myślę pracę w odnowienie czegoś w strasznym stanie. Wiem że mnie laikowi lepiej się za to nie brać bo zepsuje dlatego piszę tu (jeśli w złym miejscu proszę o przeniesienie lub usunięcie).Jestem co prawda elektronikiem laikiem hobbystą z dolnej półki ale urządzenia lampowe są dalekie dla mnie i puki co z daleka byłem od nich. Przejrzałem trochę to forum oraz posty różne poczytałem i nie bardzo wiem co mam robić tzn. czy ruszać czy oddać specjalistom do renowacji, czy trzymać 10-20 lat kolejne czy sprzedać dlatego piszę i proszę o podpowiedź.
Do sedna, Mój tato posiadał kiedyś dwa radia które nie wiem skąd zdobył i wiem że ich słuchał i je lubił i na pewno były sprawne po jego śmierci gdzieś zniknęły i każdy o nich zapomniał w ostatnim czasie moja mama musiała się wyprowadzić z bardzo starego domu i podczas wyprowadzki znalazłem owe radia pod stertą starych ubrań. PokrywajJe gruba warstwa kurzu i są niestety (widzę że to ważne)bez paru ważnych elementów ale Fidelio nie wiem czy działa bo jeden kondensator leży odkręcony odłączony i wolałem nie włączać radyjka bez właśnie porady a AGA pomimo żarzenia lamp buczy w głośniku.
Dlatego pytam Panów /Panie jak do tego podejść i czy w ogóle bo sprzęt jest dla niektórych cenniejszy taki jaki jest niż odnowiony.
Foto
Zarejestrowałem się na forum nie z zamiłowania do starych urządzeń a z powodu ciekawego odkrycia które mam nadzieje wielu użytkowników zainteresuje a mi da ciekawą myślę pracę w odnowienie czegoś w strasznym stanie. Wiem że mnie laikowi lepiej się za to nie brać bo zepsuje dlatego piszę tu (jeśli w złym miejscu proszę o przeniesienie lub usunięcie).Jestem co prawda elektronikiem laikiem hobbystą z dolnej półki ale urządzenia lampowe są dalekie dla mnie i puki co z daleka byłem od nich. Przejrzałem trochę to forum oraz posty różne poczytałem i nie bardzo wiem co mam robić tzn. czy ruszać czy oddać specjalistom do renowacji, czy trzymać 10-20 lat kolejne czy sprzedać dlatego piszę i proszę o podpowiedź.
Do sedna, Mój tato posiadał kiedyś dwa radia które nie wiem skąd zdobył i wiem że ich słuchał i je lubił i na pewno były sprawne po jego śmierci gdzieś zniknęły i każdy o nich zapomniał w ostatnim czasie moja mama musiała się wyprowadzić z bardzo starego domu i podczas wyprowadzki znalazłem owe radia pod stertą starych ubrań. PokrywajJe gruba warstwa kurzu i są niestety (widzę że to ważne)bez paru ważnych elementów ale Fidelio nie wiem czy działa bo jeden kondensator leży odkręcony odłączony i wolałem nie włączać radyjka bez właśnie porady a AGA pomimo żarzenia lamp buczy w głośniku.
Dlatego pytam Panów /Panie jak do tego podejść i czy w ogóle bo sprzęt jest dla niektórych cenniejszy taki jaki jest niż odnowiony.
Foto
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 5...9 postów
Re: Ciekawe Znalezisko
To co nie weszło w pierwszym poście:
-
- 6250...9374 posty
Witaj! Piękne znaleziska, bardzo cenne. Zwłaszcza pierwszy odbiornik, to przedwojenny Elektrit Fidelio (więcej znajdzie w internecie bez problemu). Drugi odbiornik to polska Aga 
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 10...14 postów
Cześć,
Jeśli masz sentyment do Elektrita to warto je sobie zostawić. Jeśli jednak chcesz sprzedać to tutaj przykładowa wycena:
http://allegro.pl/elektrit-fidelio-z-19 ... 12030.html
NIGDY nie włącza się starego radia do prądu bez wcześniejszego przeglądu!
Renowację trzeba wykonać starannie i ostrożnie. Każda ingerencja może obniżyć wartość odbiornika.
Jeśli masz sentyment do Elektrita to warto je sobie zostawić. Jeśli jednak chcesz sprzedać to tutaj przykładowa wycena:
http://allegro.pl/elektrit-fidelio-z-19 ... 12030.html
NIGDY nie włącza się starego radia do prądu bez wcześniejszego przeglądu!
Renowację trzeba wykonać starannie i ostrożnie. Każda ingerencja może obniżyć wartość odbiornika.
-
- 2500...3124 posty
Elektrit Fidelio to piękna rodzinna pamiątka. Wielu by chciało mieć Fideliu po Przodku. Brakujące pokrętło można dokupić. Skrzynka wygląda przyzwoicie, więc bym jej nie ruszał. A elektronikę powinien przeglądnąć fachowiec. Z jakiego rejonu Kolega jest?? Może ktoś z forum mieszka w pobliżu i uruchomi radioodbiornik.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 5...9 postów
Witam...
Tak jak pisałem nie uruchamiałem Fidelia przez kondensator który jest odłączony i leży sobie w obudowie.
widzę że jest spore zainteresowanie wątkiem a zdjęcia jakie wrzuciłem są bardzo kiepskie dlatego w wolnej chwili udam się z cyfrówką i zrobię lepsze zdjęcia oraz spisze numer elektroniki bo zapewne więcej powie o radyjku i wiele osób zainteresuje. Co do sprzedania to raczej nie planuje bo wartość aktualnie radia w kwocie 1000-2000 jest niższa od tej sentymentalnej dlatego wolę żeby postał u mnie następne 20lat w takim stanie jak jest. Ewentualnie uruchomiony. Jestem z Białegostoku więc osoby zainteresowane proszę o kontakt. Niestety nie mam zbyt wiele czasu na zajęcie się na spokojnie nawet odkurzeniem znalezisk. Postaram się również znaleźć pokrętło bo być może się zawieruszyło w kartonach w czasie przeprowadzki i tylne ścianki których również brakuje niestety
na tą chwilę.
Pozdrawiam wszystkich.
Tak jak pisałem nie uruchamiałem Fidelia przez kondensator który jest odłączony i leży sobie w obudowie.
widzę że jest spore zainteresowanie wątkiem a zdjęcia jakie wrzuciłem są bardzo kiepskie dlatego w wolnej chwili udam się z cyfrówką i zrobię lepsze zdjęcia oraz spisze numer elektroniki bo zapewne więcej powie o radyjku i wiele osób zainteresuje. Co do sprzedania to raczej nie planuje bo wartość aktualnie radia w kwocie 1000-2000 jest niższa od tej sentymentalnej dlatego wolę żeby postał u mnie następne 20lat w takim stanie jak jest. Ewentualnie uruchomiony. Jestem z Białegostoku więc osoby zainteresowane proszę o kontakt. Niestety nie mam zbyt wiele czasu na zajęcie się na spokojnie nawet odkurzeniem znalezisk. Postaram się również znaleźć pokrętło bo być może się zawieruszyło w kartonach w czasie przeprowadzki i tylne ścianki których również brakuje niestety

Pozdrawiam wszystkich.
-
- 6250...9374 posty
Kolego rozpętałeś prawdziwą, wiosenną burzę. Niejeden z nas będzie zapewne chciał odkupić Elektrita za jakąś cenę... Ja również jestem zainteresowany. Otrzymasz teraz miliony ofert na PW (prywatna wiadomość na forum) z milionami złotych. Weź pod uwagę tych którzy faktycznie kolekcjonują i naprawiają taki sprzęt, i tych którzy albo go sprzedadzą kiedyś z zyskiem albo rozbiorą na części i też sprzedadzą.
Faktyczne ceny na alledrogo są orientacyjne oczywiście. Tak jak piszesz, nie można kierować się rynkiem, sentyment wygrywa. Lecz tan naprawdę emocje przegrywają z rynkiem i kierujemy się rozsądkiem...
Pozdrawiam, Marcin, Cz-wa.
Faktyczne ceny na alledrogo są orientacyjne oczywiście. Tak jak piszesz, nie można kierować się rynkiem, sentyment wygrywa. Lecz tan naprawdę emocje przegrywają z rynkiem i kierujemy się rozsądkiem...
Pozdrawiam, Marcin, Cz-wa.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
E tam - nie można wszystkiego przeliczać na pieniądze, bo idąc tą drogą mogłoby w końcu powstać pytanie "Ile kosztuje Twoja żona.."
Jeśli to pamiątka rodzinna, to niech zostanie w rodzinie - ale za to niech zostanie przywrócona do stanu świetności.

Jeśli to pamiątka rodzinna, to niech zostanie w rodzinie - ale za to niech zostanie przywrócona do stanu świetności.
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
-
- 3125...6249 postów
Za komuny to tak dwie średnie krajowe miesięcznie. Po 40-tu latach już taniej wynosi. A radyjko rzecz nabyta.Jado pisze:Ile kosztuje Twoja żona.."![]()
-
- 2500...3124 posty
A czy Kolega mógłby podać, jaki numer jest wybity z tyłu na chassis tego Elektrita Fidelio??
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
Tyle, że 40-letniego (a tym bardziej starszego) radia można słuchać z przyjemnością całymi dniami i nocami, zaś żony z takim stażem już nie bardzo. Wracając do znalezisk - mnie by ogromnie cieszyła nawet taka Aga, bo o Fidelio już nie ma co mówić. A najbardziej zazdroszczę tej chwili, gdy je zobaczyłeś w owej stercie ubrań.TELEWIZOREK52 pisze:Za komuny to tak dwie średnie krajowe miesięcznie. Po 40-tu latach już taniej wynosi. A radyjko rzecz nabyta.Jado pisze:Ile kosztuje Twoja żona.."![]()
-
- 3125...6249 postów
A czy Aga ma szanse na zmianę właściciela??
-
- 1250...1874 posty
Mówisz o żonie czy radiu? 

Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 5...9 postów
Witam
Koledzy tak jak pisałem zdjęcia w lepszej jakości oprócz numeru elektroniki bo biała plama wyszła na zdjeciu ale zrobie nowe
ale tak z pamięci tj:46589 tyle daje się odczytać z budowy niechciałem trzeć tych numerów żeby nie zetrzeć a zapewne jest jakiś sposób na odświeżenie tych numerów elektronika która widać że coś było lutowane
Koledzy tak jak pisałem zdjęcia w lepszej jakości oprócz numeru elektroniki bo biała plama wyszła na zdjeciu ale zrobie nowe
ale tak z pamięci tj:46589 tyle daje się odczytać z budowy niechciałem trzeć tych numerów żeby nie zetrzeć a zapewne jest jakiś sposób na odświeżenie tych numerów elektronika która widać że coś było lutowane
-
- 5...9 postów
No i oczywiście AGA też ma wyraźne foto...
ciekaw jestem waszego zdania i przemyśleń teraz....
pozdrawiam
KAMIL
zastanawiam się panowie tak jak zapewne niejeden z was skąd wokoło głośnika jest silikon.głośnik jest napewno orginalny więc dziwi mne obecność tego silikonu.Przy następnej wizycie może będzie więcej czasu żeby więcej delikatnie wyjąć i zrobić fotki dziś tyle się udało i sprzęt zawiódł.Więc AGA uboga jest w zdjęcia.i nie udało mi się wyjąć elektroniki żeby ja opstrykać....ciekaw jestem waszego zdania i przemyśleń teraz....
pozdrawiam
KAMIL