Trafa sieciowe jako głośnikowe - obalony mit

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Trafa sieciowe jako głośnikowe - obalony mit

Post autor: ...:::SQL:::... »

Zrobiłem sobie końcówkę PP na 2x6P15P i podłączyłem pare traf głośnikowych + TS120/?? z 2x30V 2x2A + TS90/2/676 .
Końcówka zasilana była 80V więc moc wyjsciowa 2Wmax .
TG2,5-1-666 - dobre pasmo srednia głośność .
TG6-16-666 - jak wyżej tylko ciut głośniej .
TG?? z podrdzewiałymi blachami - srednie pasmo głośność dobra tylko soprany szumiały *.
TS120/?? - dobre pasmo dobra głośność + fajny basik *.
TS90/2/676 - świetne pasmo głośnoś ciut lepsza niż wyżej *.
Końcówka była testowana z lekim sprzężeniem i bez . Za ostateczny wynik dla trafa uznałem najlepszy wynik (* to z sprzężeniem) .
Co o tym sądzicie :?:

Pozdrawiam :D

PS Trafa sieciowe nadają się na głośnikowe tylko gdy mamy małą rezystancje przeniesioną na strone pierwotną + są to duże trafa (60-200W) .
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Alek

Post autor: Alek »

Ameryki nie odkryłeś.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Ale czytałem na triodzie full wątków gdzie trafa sieciowe są ble fuj i wogóle ani basów ani sopranów . A mi wychodzi że ze sprzężeniem ograniczenie pasma od góry i od dołu jest nieodczuwalne (tak jak dobry tranzystorowiec 20Hz-20kHz) co się kłuci z tym co na triodzie przeczytałem . Dziś zwiększam napięcie anodowe i powtarzam testy .
TS120/?? bez sprzężenia też ma solidnego basika :D

Obrazek
pierwszy

Post autor: pierwszy »

...:::SQL:::... Ty testy robisz na ucho?
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak bo nie mam aparatury :cry: Zrobiłem nawet ślepego testa TS120/?? VS Unitra PW8010 - pasmo obu podobne .

Obrazek
Brencik

Post autor: Brencik »

SQL, pomiedzy pasmem 20-20000Hz a 40-15000Hz nawet na dobrych glosnikach roznicy nie odczujesz nie porownujac bezposrednoi i dokladnie sluchajac...
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Skoro nie usłyszę różnicy to po co wydawać 200zł :?: A tak na serio to dziś z tatą zrobiłem kolejny ślepy test tym razem TG2.5-1-666 VS TS90/2/676 bez sprzężenia zwrotnego . TS - lepszy basik , głośniejszy .
Kolego Brencik może powiesz mi (bo sam nie wiem a jestem ciekaw) czemu trafo sieciowe które ma niby mniejszą indukcyjność uzwojenia pierwotnego brzmi lepiej niż dedykowany transformator :?: Sądzę że wiem o co chodzi ale chcę się dowiedzieć od eksperta :D
Jeszcze dziś zwiekszam napięcie do 160V i powtarzam testy .

PS Czy ktoś nie ma na zbyciu TS90/2/676 do parki dla tego mojego :?:
Obrazek
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Trudno się sensownie odnieść do wyników Twoich eksperymentów, bo wykonywane są podobnie jak odsłuchy - na ślepo. Nie dysponujesz sprzętem pomiarowym, transformatory, które podłączasz są raczej przypadkowe - TG 2.5-1 to transformator do SE, a nie PP:
http://licho.rowerpower.org/gitara/practic2.gif
http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... y&ceid=200 ,
Obciążenie widziane przez lampę, ani jej zasilanie nie jest optymalne, więc wyciąganie jakichkolwiek wniosków jest bezcelowe.
Brencik

Post autor: Brencik »

SQL, nie tylko indukcyjnosc uzwojenia pierwotnego ma znaczneie, istnieje tez cos takeigo jak dopasowani i rezystancja wewnetrzna lampy dobierana do trafa albo raczej odwrotnie (roznie to bywa..). A skoro nie ma roznicy to dosia Ci wystarczy.... Mi nie. To tak jak wielu ludziom wystarcza jabolek od sklepem i zycie super im plynie a innym potzreba dazyc do czegos, zdobywac wiedze itp
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Wiedzę można zdobywać bawiąc się z braku kasy na trafie sieciowym. Np dla mnie to jedyny sposób na zbudowanie układu push-pull, bo mnie nie stać na kupno normalnego głośnikowego.

Co do wina to są tacy co piją takie z górnej półki a i tak nie odróżnią od goliata....

Kolega SQL chciał sprawdzić, jak takie trafo się spisuje w roli głośnikowego i podzielił się odsłuchami na forum :) Mam nadzieję, że może dokona pomiarów pasma, wtedy będzie wiadomo, jak rzeczywiście takie trafo się sprawdza...

Pozdrawiam!!!!
qulet
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: qulet »

Ja zbudowałem wzmacniacz na trafie TS 40/cos tam (w każdym bądź razie przekładnia do 7V) i muszę powiedzieć że to trafo sieciowe świetnie sprawdzaja się w roli głośnikowych. A w twoich konstrukcjach zastosowałeś rafa o niewłaściwych przekładniach (na kilkanaście lub kilkadziesiąt V) i dlatego miałeś marną moc. Jeśli chodzi o pasmo przenoszenia (sprawdzałem od 10kHz do 50Hz, jest niemal liniowe - reszta mnie nie interesowała bo to jest sprzęt pod wiosło). Dla pary lamp o Raa ok 4000 om, i głośnika 8 om, musisz stosować trafo z przekładnią do 9V. A pozatym do dmuch małych lampek najlepsze będzie trafo 30W, 120 ma za mało zwojów po sztonie wtórnej (czt. mało dołu).
No i oczywiście 80V to za mało (o ile dobrze pamiętam to ta lampa optymalnie pracuje przy 250V, max to 350,)
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Wbrew pozorom dół jest i to całkiem nieźle dudni . 80V bo nie mam odpowiedniego trafa (jedyną sprawną anodówkę wymieniłem na dwie pary głośnikowych) . Jak dozbieram troszkę gotówki to będę przewijał tego TS120/? .

A tak z innej beczki (żeby nie zaczynac nowego tematu) . Czy ktoś wie jakie parametry ma rdzeń LL o wymarach : wysokość 27mm , długość 125mm , szerokość 75mm , szerokość kolumny 25mm :?:
Obrazek
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

qulet pisze: najlepsze będzie trafo 30W, 120 ma za mało zwojów po stronie wtórnej (czt. mało dołu).
?!
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Witam.
SQL Na litośc Boską nie obraż się ale zapytam ile ty w życiu zrobiłeś wzmacniaczy lampowych???
To co rozpowszechniasz to brednie i to z palca wyssane .
Jeżeli ten wzmacniacz był by na triodach to jescze jest znikoma szansa na to żeby to w miare dobrze grało ale ze względu na wysoki opór wewnętrzny pentod 6p15p nie ma to szansy działać poprawnie .
Nie majac jakiejkolwiek nawet lichej jakości aparatury pomiarowej nie jesteś w stanie stwierdzić co i w jaki sposób jest przenoszone nie mówiąc już o zniekształceniach i zdjęciu charakterystyki częstotliwościowej.
Na trafach sieciowych można zrobić marnej klasy BUCZYDLO a nie wzmacniacz HIFI. :!:
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
qulet
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: qulet »

To widzę że z ciebie jakiś audiofil. Ja muj wzmak sprawdzałem generatorem funkcyjnym i oscyloskopem i wiem co mówię. Coprawda moja końcówka jest pod gitarkę, ale pod audio i też grała świetnie.

Jeszcze apropos przewijania trafa. To chyba szkoda zachodu. Na allegro gościu sprzedaje nowe trafa TS50/49, za 15-16zł.