Pamiętam,że ktoś z Kolegów na Forum interesuje się odbiornikami bateryjnymi sprzed 1945 r.
Czyli pewnie także Kofferempfaengerami z drugiej wojny.
Tam takie siedziały i ciężko pracowały:-).
Czy byłby ktoś chętny na 1-2 sztuki,gdy się okaże, że są sprawne po pomiarze emisji umownej?
Może jeszcze będą i inne D-25?
Jak już jestem przy temacie loktali: może będę miał też do zbycia niepełną obstawę do odbiornika
Marconiego z lat 1948-50 na lampach Marconi (Sorry:-)) Osram Valve z serii loktalowej -81.
Teraz się kierunek na UK jakoś otworzył i może ktoś coś przywozi z radii stamtąd?
Czy jest ktoś z Kolegów, potrzebujący takiego zestawu lamp loktal:W81,DH81,KT81?
(do kompletu wiem,że na pewno będzie brakować X81 (mieszacz) i U84 (prostownik).
X81 Anglicy zastępowali przez amerykańską 7S7.
Tak piszą tamtejsi rekonstruktorzy.
Podobnie W81>7AH7,7H7,DH81>7B6,KT81>7C5.
Poza tym zestawem byłaby także do dyspozycji prostownicza jednopołówkowa U31 Marconiego,
czyli amerykańska 25X4G.
Od jakiegoś angielskiego "szeregowca pionierowatego" na oktalach,albo amerykana lub francuza na oktalach.
(6.3+6.3+6.3+25+25+żarówki dla 110V).
(Niestety baretera dla dla Kolegi z francuzem z "Emausa"

Ale moje lampki będą miały oryginalne nalepki Osrama i są częściowo w metalowych ekranach (W81) jak 12Ż1Ł:-)
i wprost szkoda nimi obstawić "na siłę" taką np. szwedzką Agę 1742 bodaj (lub-43?),choć też jest z epoki.
(tą na siódemkach loktalowych).
No i jak?Są Koledzy zainteresowani tematem?