Płaski przedwzmacniacz

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Płaski przedwzmacniacz

Post autor: Tomek Janiszewski »

Piotr pisze:ECH21. Dlaczego nie?
Dla czystej fantazji - istotnie można. Nie będę jednak ukrywał że mnie jako syrenkarza razi nieco wykorzystywanie tak nobliwie wyglądającej lampy w tego rodzaju sprzęcie. A przecież jest wiele innych lamp. lepiej spełniających oczekiwaną od nich rolę.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Nobliwie to by wyglądała ECH4 w takiej konstrukcji, ten kształt bańki jest :wink:

Ps. Dioda w triodzie ECH21 nie przeszkadza w takim jej zastosowaniu?
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

A niby dlaczego miałaby przeszkadzać skoro spolaryzowana jest zaporowo? W przedwzmacniaczu napięciowym m.cz. "Mazura" też zresztą nie przeszkadza.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Tomek Janiszewski pisze:Nie będę jednak ukrywał że mnie jako syrenkarza razi nieco wykorzystywanie tak nobliwie wyglądającej lampy w tego rodzaju sprzęcie.
Co masz na myśli mówiąc "tego rodzaju sprzęt"? Razi cię, że nobliwa lampa posłuży do nagrywania płyt, których być może będziesz sobie słuchał? Zwróć uwagę, że druga wersja jest już na 6N2P-EW. Układ z ECH21 zbudowałem tylko jeden i zapowiedziałem, że nie będzie powtarzany z racji trudnej dostępności lamp.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

http://allegro.pl/lampa-ech21-telam-now ... 23970.html Ja bym powiedział, że raczej z powodu ,,trudności dostępu'' do ,,taniej'' gotówki.
_idu

Post autor: _idu »

Piotr pisze: Razi cię, że nobliwa lampa posłuży do nagrywania płyt, których być może będziesz sobie słuchał? Zwróć uwagę, że druga wersja jest już na 6N2P-EW. Układ z ECH21 zbudowałem tylko jeden i zapowiedziałem, że nie będzie powtarzany z racji trudnej dostępności lamp.
Tez nie mogę tego pojąć. ECH21 - katalog Philipsa podaje prace tej lampy jako inwertera, EF22 - dość ciekawa bowiem oryginała ma jakby opóźnioną ch-kę regulacyjną - można zrobić limiter dynamiki. Mamy jeszcze przepiękne oczko EM71 (imitujące miernik wskazówkowy) niestety już trudno dostępne (nie to co 7 lat temu - skolko ugodno było nóweczek u jednego Austriaka po 16 EUR za sztukę) .
Jeszcze można się skusić na radzieckie loctale większość z nich ma już ekran jako gratis.
A ten klucz z blokada to naprawdę świetna rzecz -= ale fakt podstawki od Pioniera do takich lamp to wyjątkowo nieudany produkt niweczacy wszelkie zalety tego cokołu.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

STUDI pisze:
Piotr pisze:Układ z ECH21 zbudowałem tylko jeden i zapowiedziałem, że nie będzie powtarzany z racji trudnej dostępności lamp.
Tez nie mogę tego pojąć. ECH21 - katalog Philipsa podaje prace tej lampy jako inwertera
Podaje tę aplikację z racji trudnej dostępności duotriod loktalowych :P
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Tomek Janiszewski pisze:z racji trudnej dostępności duotriod loktalowych :P
Lampy loktalowe jako odpowiedniki lamp oktalowych były bardzo popularne za oceanem. W ZSRR ich nie skopiowano. Zadziwiający jest brak duotriod bocznostykowych, skoro już istniały w tamtych czasach wzmacniacze w układzie przeciwsobnym.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Witam

Projektant miał swoją koncepcję zastosowania lamp-y w danym układzie przedwzmacniacza i dziwię się, że na siłę narzuca się własne pomysły. Proszę zabrać się do projektowania własnych konstrukcji, tak jak kolega Piotr. Podejrzewam, że koledze nie zazdrościcie, na Allegro zawsze można sprzedać własną myśl techniczną.

krzem3
o-----c

Post autor: o-----c »

STUDI pisze: Mamy jeszcze przepiękne oczko EM71 (imitujące miernik wskazówkowy)...
- tu ktoś zestawił "wygląd" kilku typów magic eyes:
http://anoda.blog.onet.pl/2005/05/19/dr ... ale-fajne/

:arrow: STUDI - od tych "szuflad" na dole strony może głowa rozboleć http://www.tubeclockdb.com/forum/Builde ... -time.html :wink: