Dla czystej fantazji - istotnie można. Nie będę jednak ukrywał że mnie jako syrenkarza razi nieco wykorzystywanie tak nobliwie wyglądającej lampy w tego rodzaju sprzęcie. A przecież jest wiele innych lamp. lepiej spełniających oczekiwaną od nich rolę.Piotr pisze:ECH21. Dlaczego nie?
Płaski przedwzmacniacz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Płaski przedwzmacniacz
-
- 1250...1874 posty
Nobliwie to by wyglądała ECH4 w takiej konstrukcji, ten kształt bańki jest
Ps. Dioda w triodzie ECH21 nie przeszkadza w takim jej zastosowaniu?

Ps. Dioda w triodzie ECH21 nie przeszkadza w takim jej zastosowaniu?
-
- 3125...6249 postów
A niby dlaczego miałaby przeszkadzać skoro spolaryzowana jest zaporowo? W przedwzmacniaczu napięciowym m.cz. "Mazura" też zresztą nie przeszkadza.
-
- moderator
Co masz na myśli mówiąc "tego rodzaju sprzęt"? Razi cię, że nobliwa lampa posłuży do nagrywania płyt, których być może będziesz sobie słuchał? Zwróć uwagę, że druga wersja jest już na 6N2P-EW. Układ z ECH21 zbudowałem tylko jeden i zapowiedziałem, że nie będzie powtarzany z racji trudnej dostępności lamp.Tomek Janiszewski pisze:Nie będę jednak ukrywał że mnie jako syrenkarza razi nieco wykorzystywanie tak nobliwie wyglądającej lampy w tego rodzaju sprzęcie.
-
- 6250...9374 posty
http://allegro.pl/lampa-ech21-telam-now ... 23970.html Ja bym powiedział, że raczej z powodu ,,trudności dostępu'' do ,,taniej'' gotówki.
Tez nie mogę tego pojąć. ECH21 - katalog Philipsa podaje prace tej lampy jako inwertera, EF22 - dość ciekawa bowiem oryginała ma jakby opóźnioną ch-kę regulacyjną - można zrobić limiter dynamiki. Mamy jeszcze przepiękne oczko EM71 (imitujące miernik wskazówkowy) niestety już trudno dostępne (nie to co 7 lat temu - skolko ugodno było nóweczek u jednego Austriaka po 16 EUR za sztukę) .Piotr pisze: Razi cię, że nobliwa lampa posłuży do nagrywania płyt, których być może będziesz sobie słuchał? Zwróć uwagę, że druga wersja jest już na 6N2P-EW. Układ z ECH21 zbudowałem tylko jeden i zapowiedziałem, że nie będzie powtarzany z racji trudnej dostępności lamp.
Jeszcze można się skusić na radzieckie loctale większość z nich ma już ekran jako gratis.
A ten klucz z blokada to naprawdę świetna rzecz -= ale fakt podstawki od Pioniera do takich lamp to wyjątkowo nieudany produkt niweczacy wszelkie zalety tego cokołu.
-
- 3125...6249 postów
Podaje tę aplikację z racji trudnej dostępności duotriod loktalowychSTUDI pisze:Tez nie mogę tego pojąć. ECH21 - katalog Philipsa podaje prace tej lampy jako inwerteraPiotr pisze:Układ z ECH21 zbudowałem tylko jeden i zapowiedziałem, że nie będzie powtarzany z racji trudnej dostępności lamp.

-
- 3125...6249 postów
Lampy loktalowe jako odpowiedniki lamp oktalowych były bardzo popularne za oceanem. W ZSRR ich nie skopiowano. Zadziwiający jest brak duotriod bocznostykowych, skoro już istniały w tamtych czasach wzmacniacze w układzie przeciwsobnym.Tomek Janiszewski pisze:z racji trudnej dostępności duotriod loktalowych
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1250...1874 posty
Witam
Projektant miał swoją koncepcję zastosowania lamp-y w danym układzie przedwzmacniacza i dziwię się, że na siłę narzuca się własne pomysły. Proszę zabrać się do projektowania własnych konstrukcji, tak jak kolega Piotr. Podejrzewam, że koledze nie zazdrościcie, na Allegro zawsze można sprzedać własną myśl techniczną.
krzem3
Projektant miał swoją koncepcję zastosowania lamp-y w danym układzie przedwzmacniacza i dziwię się, że na siłę narzuca się własne pomysły. Proszę zabrać się do projektowania własnych konstrukcji, tak jak kolega Piotr. Podejrzewam, że koledze nie zazdrościcie, na Allegro zawsze można sprzedać własną myśl techniczną.
krzem3
- tu ktoś zestawił "wygląd" kilku typów magic eyes:STUDI pisze: Mamy jeszcze przepiękne oczko EM71 (imitujące miernik wskazówkowy)...
http://anoda.blog.onet.pl/2005/05/19/dr ... ale-fajne/