Rdzenie Amidon, ceny

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Rdzenie Amidon, ceny

Post autor: fugasi »

Czy wiadomo wam może coś o podróbkach rdzeni proszkowych (iron powder toroids) firmy Amidon?
Patrzę na ceny na allegro (2 zł) i w Elfie (14,80) za małe T50-2 i albo mamy tu do czynienia z podróbkami albo nie, za to mamy do czynienia ze zdziercami...
_
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Rdzenie Amidon, ceny

Post autor: Zibi »

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Fugasi, wielokrotnie kupowałem rdzenie proszkowe od tego sprzedawcy z Allegro (dan-fer; http://csg.neostrada.pl/rdzenie/cores-pl.pdf ) i nigdy jeszcze się na nim nie zawiodłem. Uzyskiwana dobroć wykonanych cewek oraz ich indukcyjność i stabilność przy danej liczbie zwojów i typie rdzenia zawsze były zbliżone do deklarowanych przez producenta. Na innych rdzeniach (ferrytowych) od tego samego sprzedawcy mam wykonane baluny przy antenach KF i one również funkcjonują bez zarzutu. Sądzę, że gość sprzedaje naprawdę dobry towar. Gdy zaczynałem pasjonować się elektroniką i krótkofalarstwem, a było to jakieś 35...40 lat temu, o rdzeniach firmy Amidon mogliśmy z kolegami jedynie pomarzyć.. Obecnie dostać można niemal wszystko (jest dostępne i tanie..), tylko, że teraz człowiek nie ma już czasu, zdrowia i tamtego zapału..

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Akurat wczoraj wyguglałem sobie tego człowieka i zapytałem o rdzenie T106-2 i T106-6 ale niestety odpowiedział że nie ma takich z uwagi na nikłe zainteresowanie. Chyba "schodzą" tylko te mniejsze.
_