Sprężynki do anod
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
Sprężynki do anod
Mamy na allegro takie oto sprężynki (foto). Opisane są jako przeznaczone do anod lamp takich jak np PL504. Ponieważ ja nie zagladam do telewizorów, pytam tych co zaglądają: one tak gołe tam w środku sterczały, czy na to zakładany był jakiś izolacyjny czepek?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
-
- 3125...6249 postów
Re: Sprężynki do anod
Były golutkie jak pupcia noworodka.
-
- 3125...6249 postów
A dlaczego dwa oczka na końcach? Oba były wykorzystane do lutowania czy to tak po prostu, żeby wygodniej chwytać palcami?
_
-
- 3125...6249 postów
Żebyś przy zakładaniu paluszków sobie nie skaleczył. Lutowany był jeden. Te widoczne na zdjęciu to jakaś współczesna produkcja, nie było złoconych/miedziowanych. Widocznie uzyskiwano w ten sposób lepszy obraz. 

-
- 6250...9374 posty
A jeśli te sprężynki z jakichś powodów uległy uszkodzeniu(?) lub się zgubiły(??) to odpowiednie kabelki po prostu ludzie lutowali do cycków baniek czyli anody PL i katody PY.
-
- 3125...6249 postów
Tak, rysy Jana Suzina nabierały dzięki temu szczególnej soczystości.TELEWIZOREK52 pisze:nie było złoconych/miedziowanych. Widocznie uzyskiwano w ten sposób lepszy obraz.
Czy dysponuje ktoś może jakimś zestawieniem wymiarów wszystkich cycków stosowanych na przestrzeni lat we wszelkich lampach, zarówno jako wyprowadzenia siatki jak i anody?
_
-
- 3125...6249 postów
Z wyjątkiem Dodyfugasi pisze:Czy dysponuje ktoś może jakimś zestawieniem wymiarów wszystkich cycków

-
- 3125...6249 postów
To jeżeli chodzi o telewizyjne ale mnie chodzi o jakąś tabelę, gdzie są wypisane wszystkie typy lamp z górnymi wyprowadzeniami i średnice np. 6Ż7 - 6 mm, AF7 - 9 mm (z pamięci, pi razy oko).
_
-
- 625...1249 postów
Ja pamiętam że te sprężynki były z drutu stalowego, aby nie traciły sprężystości. Te wyglądają jak z drutu na groty do lutownicy, pewnie kształt zachowują do czasu pierwszego ściśnięcia.
Poszukuję 1R5T.
-
- 1250...1874 posty
masz rację,nigdy nie widziałem takich miedziowanych(?).Takie sprężynki miały jeszcze jedną opcję,jeśli od anody lampy PL36/PL500 ,czy katody(tak!)PY88 była oderwana "kapka",można było na kawałeczek pozostałego drucika bokiem nałożyć tę sprężynkę,bez potrzeby wymiany lampy.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 500...624 posty
Nie śmiem twierdzić a nawet domniemywać że zestaw kompletny, ale szukając drobiazgów do projektu zapisałem takie zdjęcie kapturków ceramicznych (źródło Allegro): Dostępne średnice kompletowałem już z różnych sklepów internetowych i są to odpowiednio: 6,3mm; 7mm; 9mm (czasem jest to 8,8mm) i 14mm.fugasi pisze:Czy dysponuje ktoś może jakimś zestawieniem wymiarów wszystkich cycków stosowanych na przestrzeni lat we wszelkich lampach, zarówno jako wyprowadzenia siatki jak i anody?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
-
- 3125...6249 postów
Czepki izolacyjne (aczkolwiek nie polecam własnymi próbować wytrzymałości tej izolacji w podstawowym zastosowaniu) spotykało się w zastosowaniu do lamp EY86, ale raczej ze starymi transformatorami linii, takimi jak TVL22, TWL24 z epoki Szmaragda. W telewizorach lampowych zunifikowanych, z transformatorami TVL30 lub TVL31 czepki te były aluminiowe, podobnie jak w montowanych na druku transformatorach TVL40, 42 lub 44 wyposażonych w lampę DY86, jakie stosowano w telewizorach hybrydowych generacji "Libry" Plastikowe kapturki występowały natomiast w montowanych w tych samych odbiornikach transformatorach TVL60 lub TVL62, tam jednak nie stosowało się kenotronu WN, lecz stos selenowy TV18.fugasi pisze:czy na to zakładany był jakiś izolacyjny czepek?
-
- 3125...6249 postów
HaMar, no dobrze, mamy ten typoszereg kapturków ale podejrzewam że one są robione gdzieś w Chinach dla w miarę współczesnych lamp, tj. tych typów które jeszcze gdzieś tam w jakichś gitarowcach czy audiofilskich wyrobach są stosowane. Czy któreś z nich pasują np. do dawno już nieprodukowanych lamp serii A to już inna sprawa...
_
-
- 500...624 posty
Pisząc w temacie zarzekałem się że moja wypowiedź jest niekompletnafugasi pisze:...podejrzewam że one są robione gdzieś w Chinach dla w miarę współczesnych lamp, tj. tych typów które jeszcze gdzieś tam w jakichś gitarowcach czy audiofilskich wyrobach są stosowane. Czy któreś z nich pasują np. do dawno już nieprodukowanych lamp serii A to już inna sprawa...

- AK1 Valvo nr1570 9mm
- AK2 Telefunken 8,8mm
- AF7 przegląd 9szt, Philips, RFT, duże i małe "bańki" 8,8mm
- EF6 8,8mm
- EBF2 8,8mm
- EBC3 8,8mm
- ECH3 8,8mm
- CO257, CO242, 2K2 i 2K2M (złote i czerwone) 6,3mm
- EL500, EL81, EL36, EY88 6,3mm
Daje to chyba wyraźny trend: "im nowsze tym mniejsze", no może za wyjątkiem lamp bateryjnych byłego ZSRR. A i "chiński typoszereg" znajdzie tu zastosowanie

Jedyna moja wątpliwość to czy 8,8mm i 9mm to "ta sama" średnica, raz wciskana na siłę, raz odrobinę zbyt luźna?
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
-
- moderator
Tak. Zamieniasz te lampy bez problemu, kapy były te same. Generalnie w lampach radiowych (poza nadawczymi i innymi nietypowymi) były w użyciu dwie średnice kapturków, różnice pomiędzy poszczególnymi wykonaniami były na tyle małe, że te same kapy obsłużą różne typy lamp.HaMar pisze: Daje to chyba wyraźny trend: "im nowsze tym mniejsze", no może za wyjątkiem lamp bateryjnych byłego ZSRR. A i "chiński typoszereg" znajdzie tu zastosowanie.
Jedyna moja wątpliwość to czy 8,8mm i 9mm to "ta sama" średnica, raz wciskana na siłę, raz odrobinę zbyt luźna?