Witam wszystkich.
Jestem tu nowy.
Od ojca ostatnio dostałem radio Mazur Lux. Po włączeniu nic nie odbiera tylko słychać buczenie. Mam takie pytanko co to jest na załączonym zdjęciu??
Jak rozebrałem to co jest w ramce nr 1 i 2 to jakieś cewki ale te zwoje są pourywane, i co to jest w ramce 3.
Czy te cewki w tych ramkach 1 i 2 można kupić???
Mazur Lux
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Mazur Lux
W numerach 1 i 2 są cewki p.cz., numer 3 to kondensator elektrolityczny. Cewek nie kupisz, możesz tylko szukać jakiegoś szrota lub cewek z rozbiórki na Allegro czy jakimś bazarku. Można oczywiście nawinąć samemu, to jest kilkaset zwojów, dokładnej wartości ja nie znam, ale jest do znalezienia. Zresztą ich ilość nie jest krytyczna, bo te cewki są strojone rdzeniami. Obejrzyj dokładnie te cewki, one rzadko bywają uszkodzone, bo są osłonięte kubkami i myszy czy inne gryzonie do nich nie maja dostępu. Może jest to pojedyncze pęknięcie - odwiniesz wtedy kilka zwojów do miejsca uszkodzenia i już, zmianę ilości zwojów i tak skompensujesz regulacją rdzeniem.
-
- 1250...1874 posty
Niestety, nie wróżę szybkiej naprawy. Pytania które Ty zadałeś świadczą o braku elementarnej wiedzy na temat odbiorników. Naprawa filtrów p.cz wymaga już nieco doświadczenia i kilku przyrządów niezbędnych do ich prawidłowego zestrojenia. Jeśli do tego są zjedzone przez myszy cewki w przełączniku zakresów to wyzwanie staje się już poważne.
Ale może się mylę. Mazur-Lux jest ciekawym odbiornikiem, skrzynka przyciąga oko, warto go ożywić.
W ramce nr. 3 jest kondensator elektrolityczny
Ale może się mylę. Mazur-Lux jest ciekawym odbiornikiem, skrzynka przyciąga oko, warto go ożywić.
W ramce nr. 3 jest kondensator elektrolityczny

-
- 3 posty
Te cewki nie są zjedzone przez myszy, tylko chyba ktoś ściągał tą obudowę metalową i są druciki poprzerywane.
Jak ja to otwierałem to jakieś stare monety nawet były w środku.
Te cewki to mają jakąś konkretną nazwę albo symbol żeby kupić je w całości?
Jak ja to otwierałem to jakieś stare monety nawet były w środku.
Te cewki to mają jakąś konkretną nazwę albo symbol żeby kupić je w całości?
-
- 3 posty
Ja jak otwierałem te cewki to są pozrywane druciki i jakieś monety powtykane były w te obudowy.
Są jakieś symbole tych cewek albo jakieś oznaczenia żeby je kupić w całości??
Są jakieś symbole tych cewek albo jakieś oznaczenia żeby je kupić w całości??
-
- moderator
Pewnie jakieś symbole fabryka miała. Ale i tak nie sa znane więc trzeba szukać po prostu cewek do Pioniera lub Mazura. Było ich kilka wersji, więc po prostu przeglądaj Allegro i inne szrotowanie w poszukiwaniu czegoś tak samo wyglądającego.