Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Przy tak wysokim napięciu Ua/Ug2 raczej będzie konieczne izolowanie układu mierzącego prąd Ia/Ig2.
Dzielniki napięciowe zostały tak dobrane, żeby przy Vref=5.09V, mierzyć do założonej wartości maksymalnej.
Dzielniki napięciowe zostały tak dobrane, żeby przy Vref=5.09V, mierzyć do założonej wartości maksymalnej.
Tomek
- lukasz_t
- 625...1249 postów
...w miejsce MPSA94, trzeba byłoby dać coś na napięcie 500v+?
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Tak i w dodatku prąd zerowy kolektora musiałby być mały, żeby nie wpływać na wynik pomiaru, a z tym zdarzają się problemy już przy 325V.
Tomek
- george6
- 1250...1874 posty
Mam pytanie do autorów projektu...
Czy znane są dane nawojowe transformatora zasilającego???
Mam możliwość nawinięcia na rdzeniu toroidalnym transformatora, ale jeśli dobrze pamiętam trafo miało na wyjściu 13,3 V / 3A...
Jeśli ktoś dysponuje danymi nawojowymi ( liczba zwojów , średnica drutu), to byłbym wdzięczny...
Czy znane są dane nawojowe transformatora zasilającego???
Mam możliwość nawinięcia na rdzeniu toroidalnym transformatora, ale jeśli dobrze pamiętam trafo miało na wyjściu 13,3 V / 3A...
Jeśli ktoś dysponuje danymi nawojowymi ( liczba zwojów , średnica drutu), to byłbym wdzięczny...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Piotra, trzeba pytać, bo część partii on robił.
- george6
- 1250...1874 posty
Niestety... według Piotra dane nawojowe transformatora to tajemnica..lukasz_t pisze:Piotra, trzeba pytać, bo część partii on robił.
W związku z tym muszę trafo obliczyć samodzielnie.... czyli wykonać kawałek solidnej , ale tak naprawdę zbędnej roboty !!!!
Tomasz Gumny pisze:Telto robi dedykowany transformtor: http://telto.nazwa.pl/sklep/product_inf ... ts_id=3848
- george6
- 1250...1874 posty
Cena (jak dla mnie) dość wysoka , dlatego chciałem go nawinąć samodzielnie bo zmieścił bym się w 1/3 ceny w Telto...Zibi pisze:Tomasz Gumny pisze:Telto robi dedykowany transformtor: http://telto.nazwa.pl/sklep/product_inf ... ts_id=3848
Czyli "zbędna" robota jest warta "stówkę".
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Myślę ostatnio w ingerencję w oprogramowanie układu(zmniejszenie, bądź zwiększenia ogranicznika, pomiaru prądów np. żarzenia + jakie wartości pomiaru są krytyczne), niestety na dziś dzień moja wiedza jest znikoma, chciałbym zapytać, jak "najkrótszą drogą" przyswoić tylko potrzebne wiadomości do tej operacji? Czyli, najlepsze darmowe oprogramowanie(codeblocks - może...), i dalej czy ingerować tylko w eep, czy plik hex, czy jeszcze inaczej do tego zagadnienia podejść?
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
1. Zmiana pozycji 81..99 w katalogu lamp jest możliwa przez przeprogramowanie pamięci EEPROM procesora. Konieczne jest tylko przygotowanie własnej wersji pliku viewtopic.php?f=25&t=12209&start=1230#p283191 i skompilowanie go w dowolnym kompilatorze C.
2. Zmiana zakresu wskazywanego napięcia, prądu, czasu, ograniczeń prądowych, itp. wymaga ingerencji w program procesora. Źródło było (jest?) dostępne na stronie EP. W tamtym czasie używałem kompilatora C firmy ImageCraft ICCAVR w wersji 6.31A PRO https://www.imagecraft.com/devtools_AVR.html
Wersja demonstracyjna (chyba 30-dniowa) jest do pobrania na stronie producenta, ale... program był "upychany" w pamięci FLASH, łącznie z wykorzystaniem opcji optymalizacji kodu, które były dostępne tylko w wersji PRO. Kompilacja w wersji STD dawała plik wynikowy, który nie mieścił się w 16KB ATmega16. Obecnie nie mam już dostępu do wersji 6.31A PRO i używam ICCAVR w wersji 8.11 STD (PRO jest znacznie droższa).
Podsumowując, zmiany w programie wymagają:
1. pliku źródłowego programu;
2. wiedzy pozwalającej na świadome wprowadzenie zmian (np. impulsowa przetwornica przepustowa do regulacji UH/IH i pompa ładunkowa z "połykaniem" impulsów wytwarzająca zadane UG1 są zrealizowane programowo, więc każde "zacięcie" źle się skończy);
3a. kompilatora ICCAVR 6.31 w wersji PRO;
lub
3b. innej wersji kompilatora, zastosowania procesora z większą pamięcią FLASH, np. ATmega32 i wprowadzenia do programu zmian z tego wynikających viewtopic.php?f=25&t=12209&start=1230#p283539
2. Zmiana zakresu wskazywanego napięcia, prądu, czasu, ograniczeń prądowych, itp. wymaga ingerencji w program procesora. Źródło było (jest?) dostępne na stronie EP. W tamtym czasie używałem kompilatora C firmy ImageCraft ICCAVR w wersji 6.31A PRO https://www.imagecraft.com/devtools_AVR.html
Wersja demonstracyjna (chyba 30-dniowa) jest do pobrania na stronie producenta, ale... program był "upychany" w pamięci FLASH, łącznie z wykorzystaniem opcji optymalizacji kodu, które były dostępne tylko w wersji PRO. Kompilacja w wersji STD dawała plik wynikowy, który nie mieścił się w 16KB ATmega16. Obecnie nie mam już dostępu do wersji 6.31A PRO i używam ICCAVR w wersji 8.11 STD (PRO jest znacznie droższa).
Podsumowując, zmiany w programie wymagają:
1. pliku źródłowego programu;
2. wiedzy pozwalającej na świadome wprowadzenie zmian (np. impulsowa przetwornica przepustowa do regulacji UH/IH i pompa ładunkowa z "połykaniem" impulsów wytwarzająca zadane UG1 są zrealizowane programowo, więc każde "zacięcie" źle się skończy);
3a. kompilatora ICCAVR 6.31 w wersji PRO;
lub
3b. innej wersji kompilatora, zastosowania procesora z większą pamięcią FLASH, np. ATmega32 i wprowadzenia do programu zmian z tego wynikających viewtopic.php?f=25&t=12209&start=1230#p283539
Tomek
Witam,
mam pytanie co do wyników pomiarów moich lamp ECC83 i EL84.
Kiedy lampa nadaje się jeszcze do użytku?
Przy pomiarze pentod parametr K = 99,9V/V, czy tak powinno być?
Załączam dwie tabele als pdf z wynikami pomiarów. Pozdrawiam Mirek
mam pytanie co do wyników pomiarów moich lamp ECC83 i EL84.
Kiedy lampa nadaje się jeszcze do użytku?
Przy pomiarze pentod parametr K = 99,9V/V, czy tak powinno być?
Załączam dwie tabele als pdf z wynikami pomiarów. Pozdrawiam Mirek
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jeśli wynik mnożenia >=100, to wyświetlane jest 99.9.Wzmocnienie napięciowe K [V/V] otrzymujemy
metodą czysto obliczeniową ze wzoru:
K=R×S, gdzie R i S to nachylenie charakterystyki
i rezystancja wewnętrzna wyznaczone
na podstawie poprzednich pomiarów.
Tomek
Dzięki Tomku za szybką odpowiedź.
Tak myślałem, że K jest liczone z tego wzoru. Dla triod to pasuje.
" Dla pentod i tetrod podawany jest na ogół współczynnik amplifikacji siatki drugiej do siatki pierwszej - liczony tak samo jak dla triod, tylko rolę anody pełni siatka druga, ta informacja przydatna jest przy obliczeniach punktu pracy." - cytat z : http://www.stareradia.pl/parametry.html
Tak też jest podawane w Katalogach. Dlatego trochę mnie irytowało K=19 dla EL 84 w bazie danych.
Oznacza to jednak, że miernik poprawnie pracuje.
pozdrawiam Mirek
Tak myślałem, że K jest liczone z tego wzoru. Dla triod to pasuje.
" Dla pentod i tetrod podawany jest na ogół współczynnik amplifikacji siatki drugiej do siatki pierwszej - liczony tak samo jak dla triod, tylko rolę anody pełni siatka druga, ta informacja przydatna jest przy obliczeniach punktu pracy." - cytat z : http://www.stareradia.pl/parametry.html
Tak też jest podawane w Katalogach. Dlatego trochę mnie irytowało K=19 dla EL 84 w bazie danych.
Oznacza to jednak, że miernik poprawnie pracuje.
pozdrawiam Mirek
Witam,
do mojego miernika lamp, który przedstawiłem na stronie 83 zbudowałem uniwersalny adapter dla lamp które nie mogą być mierzone
w oryginalnie zabudowanych podstawkach. Składa się on z 7 przełączników, z których każdy posiada 10 pozycji. Ponieważ przełączniki te są na niskie napięcie,
zastosowałem odpowiednie przekaźniki (63 sztuki, akurat miałem). Każdy z przełączników odpowiada jednej elektrodzie (gniazda bananowe miernika),
zaś pozycja przełącznika odpowiada nóżce podstawki lampy. Pozycja "0" wyłącza wszystkie przekaźniki.
Wszystkie podstawki są połączone równolegle. Adapter działa bez zarzutu.
Poniżej schemat i zdjęcia: Mam jednak mały problem z pomiarem pentod lamp PCL 86 i ECL86. Krótko po włączeniu napięcia anodowego 3-4 s miernik wyłącza się.
Wyniki pomiarów są bardzo różne. Pomiar triód przebiega normalnie.
Zrobiłem bezpośrednią przejściówkę według schematu podanego w instrukcji obsługi, miernik nadal się wyłącza.
Mierzyłem 12 używanych lamp ( niestety nie mam żadnej nowej) . Oczywiście istnieje możliwość, że wszystkie lampy są uszkodzone.
Dlatego mam pytanie, jakie są wasze doświadczenia z pomiarem PCL 86 i ECL 86?
Pozdrawiam Mirek
do mojego miernika lamp, który przedstawiłem na stronie 83 zbudowałem uniwersalny adapter dla lamp które nie mogą być mierzone
w oryginalnie zabudowanych podstawkach. Składa się on z 7 przełączników, z których każdy posiada 10 pozycji. Ponieważ przełączniki te są na niskie napięcie,
zastosowałem odpowiednie przekaźniki (63 sztuki, akurat miałem). Każdy z przełączników odpowiada jednej elektrodzie (gniazda bananowe miernika),
zaś pozycja przełącznika odpowiada nóżce podstawki lampy. Pozycja "0" wyłącza wszystkie przekaźniki.
Wszystkie podstawki są połączone równolegle. Adapter działa bez zarzutu.
Poniżej schemat i zdjęcia: Mam jednak mały problem z pomiarem pentod lamp PCL 86 i ECL86. Krótko po włączeniu napięcia anodowego 3-4 s miernik wyłącza się.
Wyniki pomiarów są bardzo różne. Pomiar triód przebiega normalnie.
Zrobiłem bezpośrednią przejściówkę według schematu podanego w instrukcji obsługi, miernik nadal się wyłącza.
Mierzyłem 12 używanych lamp ( niestety nie mam żadnej nowej) . Oczywiście istnieje możliwość, że wszystkie lampy są uszkodzone.
Dlatego mam pytanie, jakie są wasze doświadczenia z pomiarem PCL 86 i ECL 86?
Pozdrawiam Mirek