Syrena

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Syrena

Post autor: staku »

Radio coś mało popularne, chociaż ostatnio na portalach aukcyjnych był wysyp. Postanowiłem też sobie takie sprawić a ponieważ ostatnio nikt, nic nie chce pokazać, to ja się pochwalę moją robotą.
1.jpg
Jak widać, sprzedający zwiększył wartość radia profesjonalnie myjąc skalę mokrą ścierą. Z napisów zbyt wiele nie zostało :( . Zrobiłem nową. W dzień wygląda słabo, ale za to w nocy - poezja. Gałki również sam dorobiłem do czasu aż wpadną oryginały.
2.JPG
3.JPG
Radio z numerem chassis 16 tysięcy z groszami i w zasadzie nie ruszane, natomiast głośnik to już czyjaś radosna twórczość. Wyrzuciłem go, a w jego miejsce został wstawiony głośnik od Stolicy, pierwotnie wyglądający jak bryła rdzy.
4.jpg
5.JPG
Do zrobienia została jeszcze tylko skrzynka i wymiana magicznego oka na EM4 bo ktoś, kiedyś zamontował sobie EM11. EM4 już mam i wczoraj dotarła nowa podstawka :D , więc pewnikiem dzisiaj wieczorem Syrena łypnie nowym okiem. Brakuje mi jeszcze nakładki na szybkę skali i jeśli ktoś z Was takową posiada to, bardzo proszę o jedną fotkę z bliska takiej nakładki.
Pozdrawiam
Staszek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty

Re: Syrena

Post autor: Witek »

Bardzo ładnie.
Głośnik który wyrzuciłeś (mam nadzieję, że nie dosłownie) jest skarbem, który idealnie pasuje do mojego radia.
Może jakaś wymiana?
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Witam
wymiary listwy nad skalę 10mm x 3 mm(profil L).długość 415mm.Można ją zrobić z listwy(C) przy półce ze złomowej lodówki.Jest z blachy nierdzewnej grubości 0,5mm,więc takiej samej.W Syrenie była z blachy chromowanej.Głośnik który był w tym radio,to Elektrit!,jest wart więcej niż całe,ładnie odnowione radyjko.W pierwszych Syrenkach było oko EM11,tak kojarzę,może ktoś to potwierdzi?
R.R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Witek pisze:Bardzo ładnie.
Głośnik który wyrzuciłeś (mam nadzieję, że nie dosłownie) jest skarbem, który idealnie pasuje do mojego radia.
Może jakaś wymiana?
Nie wyrzuciłem, ale obciąłem "uszy" i idealnie wpasował się do Hornego zrobionego jakiś czas temu.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

staku pisze:
Witek pisze:Bardzo ładnie.
Może jakaś wymiana?
Nie wyrzuciłem, ale obciąłem "uszy" i idealnie wpasował się do Hornego zrobionego jakiś czas temu.
Eee - dzisiaj prima aprilis ;-)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

zagore1 pisze:Eee - dzisiaj prima aprilis ;-)
Bingo! :D. Chociaż nie wszystko było żartem.