Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 375...499 postów
Re: Elektrośmieci
A to i ja wezmę-kobylaste najchętniej,jak będzie kilku chętnych to rozdziel po równo.Czekam na priva jak już zamkniesz listę.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
-
- 625...1249 postów
Wobec tego piszcie proszę tutaj jak ktoś chętny. Żebym nie musiał potem skakać od PW do wątku z szukaniem klientów
Jak nie będzie chętnych to z chęcią oddam Ci wszystkie.

Jak nie będzie chętnych to z chęcią oddam Ci wszystkie.
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
-
- 500...624 posty
Ja przez ostatnie dni katowałem się w związku ze zbiórkami elektrośmieci w okolicy, jedną w kościele- znam proboszcza to pozwolił mi wziąć kasprzaka rm221- niewiele ale zawsze coś, jak bym go nie znał to był figę dostał, a drugą w pobliskim liceum- niestety zbyt późno zdecydowałem się na pójście tam, a szkoda bo sporo fajnych rzeczy mieli, kto wie, może nawet coś przedwojennego, ale przez swoje niezdecydowanie i wiecznego cykora przed "pójściem" do ludzi udało mi się zdobyć tylko szpulowca ZK145, nawiasem mówiąc nr. ser. 8183,tyle tylko że kurde znowu ma potka "stojącego" w miejscu z głośnością. Ech, już nie wiem jak zdobyć coś przedwojennego. Mam dość wlepiania gał w Allegro bo i tak na nic mnie nie stać. Aktualnie mam "aż" 150zł, było 200 to kupiłem amplitunerek i magnetofon z serii 8XXX i kilka książek. Kiedyś byłem uzależniony od kompa a teraz jestem od hali targowej. Już nie wiem co gorsze.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 125...249 postów
z przedwojennym to ci nie pomoge ale jesli interesuje ciebie cos powojennego, oczywiscie lampowego i niestety zagranicznego to trzymaj te 150 zlotych powinno wystraczyc na pokrycie kosztow przesylekbartek1025 pisze:Ja przez ostatnie dni katowałem się w związku ze zbiórkami elektrośmieci w okolicy, jedną w kościele- znam proboszcza to pozwolił mi wziąć kasprzaka rm221- niewiele ale zawsze coś, jak bym go nie znał to był figę dostał, a drugą w pobliskim liceum- niestety zbyt późno zdecydowałem się na pójście tam, a szkoda bo sporo fajnych rzeczy mieli, kto wie, może nawet coś przedwojennego, ale przez swoje niezdecydowanie i wiecznego cykora przed "pójściem" do ludzi udało mi się zdobyć tylko szpulowca ZK145, nawiasem mówiąc nr. ser. 8183,tyle tylko że kurde znowu ma potka "stojącego" w miejscu z głośnością. Ech, już nie wiem jak zdobyć coś przedwojennego. Mam dość wlepiania gał w Allegro bo i tak na nic mnie nie stać. Aktualnie mam "aż" 150zł, było 200 to kupiłem amplitunerek i magnetofon z serii 8XXX i kilka książek. Kiedyś byłem uzależniony od kompa a teraz jestem od hali targowej. Już nie wiem co gorsze.
Pozdrawiam
np.cos takiego moglem kupic na carboocie za 5£
http://www.radiomuseum.org/r/pye_19d19.html
nie mowie ze jest jakis swiety mikolaj , generalnie to ja jestem zlym czlowiekiem

-
- 3125...6249 postów
Dzisiaj były: stara lampa biurkowa, stare pralki wirnikowe, stary termowentylator, UPS Fideltronik. Przygarnąłem: zasilacz impulsowy Telkom 24V 3A i zasilacz ATX HEC 300W.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1250...1874 posty
Czyli "puchy"AZ12 pisze:Dzisiaj były: stara lampa biurkowa, stare pralki wirnikowe, stary termowentylator, UPS Fideltronik. Przygarnąłem: zasilacz impulsowy Telkom 24V 3A i zasilacz ATX HEC 300W.
A tymczasem na wiosennym Allegro coraz więcej atrakcyjnych rzeczy staroradiowych.Skąd to się bierze?.
Trzeba się wybrać na place targowe,giełdy samochodowe,inne bazarki.To tam profesjonalni handlarze kupują nieraz za grosze i wystawiają na Allegro ciekawe i drogie rzeczy.Można,przy odrobinie szczęścia obyć się bez tych pośredników i przepłacania na licytacjach,tylko trzeba ,wbrew "szlabanom" połowic wybrać się od czasu do czasu właśnie w takie miejsca
powodzenia !
R.R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 1250...1874 posty
Przepraszam za off topic, ale dodam że na teoretycznie motocyklowych motobazarach zakupiłem już między innymi: Pioniera U, Kolibra, wiertło choinkowe, nóż tokarski ze spieków, parę EL519 po 50 groszy za sztukę, kilka garnków aluminiowych, parę radzieckich radyjek tranzystorowych, niemieckie radio samochodowe lampowe. Na ostatnim była jakaś Tesla na bocznostykowych, ale nie miała ścianki więc modelu nie znam. Trochę się zakręciłem bo nie byłem tam sam i w końcu nie spytałem nawet o cenę.romanradio pisze: (...) giełdy samochodowe,inne bazarki (...)
-
- 6250...9374 posty
Jak kiedyś jeszcze chodziłem na sobotnie polowania do elektrośmieciowych kontenerów, było wiele zapewnień od (niektórych....) ludzi z obsługi, że jak coś tam trafi to już nie może wyjść, rozmawiałem nawet telefonicznie z szefem tego interesu, prosząc go, że chętnie zaopiekuję się (nawet za jakąś niewielką rozsądną odpłatnością) takimi rarytasami bo zbieram, usłyszałem stanowczą odmowę...a tu proszę http://allegro.pl/polski-stary-telewizo ... 08201.html , warto też kliknąć na ,,zadaj pytanie sprzedającemu'' i poczytać ,,o mnie''. Nie jest to wprawdzie firma ElektroEko ale jak widać pieniądz nie śmierdzi.
-
- 3125...6249 postów
Sprzęt kompletny jest często więcej warty niż zawarty w nim złom.
Ciekawe, czy zaczną sprzedawać stare, stylowe lampy mieszkaniowe.
Ciekawe, czy zaczną sprzedawać stare, stylowe lampy mieszkaniowe.
-
- 6250...9374 posty
Mnie chodzi o fakt sprzedaży sprzętu oddanego do recyklingu do wyspecjalizowanej, DOTOWANEJ przez budżet, instytucji, która nie ma prawa POWTÓRNEGO wprowadzania takiego sprzętu ani części pozyskanych z tego sprzętu na rynek. Przynajmniej oficjalnie.....
-
- 3125...6249 postów
Zapewne chodzi o kwestie podatkowe, jest to napisane na poprzednich stronach tego tematu. A z resztą niszczenie często sprawnego sprzętu ma napędzać popyt i stąd te durne przepisy. Ciekawe, czy w innych krajach europejskich też jest obowiązek niszczenia sprzętu oddanego do "recyklingu".
-
- 1250...1874 posty
Oczywiście. Nie wiem jak to wygląda na typowym "zachodzie" ale w Danii znaleźć coś co jest starsze niż 40 lat graniczy z cudem. Może na wsi gdzie ludzie mają czasem zapał do gromadzenia różnych przydasi coś by się znalazło. Wiele razy już się plątałem godzinami po rożnych targach staroci które się odbywają od czasu do czasu i jak na razie widziałem jedno (!!?) lampowe radio, wielkości stodoły zresztą. O TV już nie wspomnę nawet. Jeśli już to jakieś tranzystorowe sprzęty z ojczyzny Kamikaze. Zbiórki odbywają się często na zasadzie wystawek, ląduje wtedy na ulicy wszelki sprzęt od suszarek do włosów przez telefony, laptopy kończąc na lodówkach i wannach do yakuzi. Odpowiednie ekipy to zbierają. Inna forma to "loseplatz" gdzie się wrzuca elektrozłom do kontenera i koniec.
Cieszcie się Panowie że coś czasem uda się znaleźć. Gdyby w naszym kraju była podobna kultura to zwykły Pionier U2 by był rarytasem.
Cieszcie się Panowie że coś czasem uda się znaleźć. Gdyby w naszym kraju była podobna kultura to zwykły Pionier U2 by był rarytasem.
-
- 375...499 postów
Mam ostatnio szczęście do tranzystorów, dziś złapałem amplituner Onkyo TX-200 (prawdopodobnie z mojego rocznika, muszę się dobrze przyjrzeć), czy działa dowiem się jutro, puki co musi wyschnąć po prysznicu 

Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 10...14 postów
Piękny amplituner, w jakim stanie wizualnym? W komplecie z magnetofonem wygląda jeszcze lepiej 

-
- 375...499 postów
Stan wizualny bardzo dobry, musiałem trochę poczyścić ale żadnych większych rys czy otarć. Dolna blacha leciutko podrdzewiała na kantach grilla.
Za magnetofonem się rozglądam, i tak planuje zakup jakiegoś a ten by mi pasował do kompletu
Oczywiście jak amplituner działa.
Za magnetofonem się rozglądam, i tak planuje zakup jakiegoś a ten by mi pasował do kompletu

Oczywiście jak amplituner działa.
Ω µ Π φ α β ε ω