Mój 3 magnetofon szpulowy pierwszy to zk 120 mojego ojca, który kiedyś zepsułem. 2 to tonnete też zepsułem jak byłem mały. Lecz mam jeszcze 1 tonnete. Lecz powracając do nowo nabytego magnetofonu zk 120T oczywiście na allegro. Był w stanie 50 % sprawny ale z 50 zrobiła się 100%. Poprzyklejałem gąbki, wyczyściłem głowice wyjąłem i przeczyściłem wszyskie układy scalone. Zajęło mi to tydzień, ale magnetofon jest 100% sprawny. I można czysto otwarzać i nagrywać. Nie ma to jak posłuchać szpul Stare przeboje Te wspomnienia.Te magnetofony były super, nie to co teraz kasety i płyty się niszczą a szpule nawet jak długo trzymana świetnie gra ,a jakby to zrobić z kasetą .Np:Wyciągnięty z szafy lub z piwnicy po 30 latach wciąż jeszcze nadaje się do grania a taki magnetofon kasetowy nie ma co mówić. Te magnetofony
stylistyka!składnia!interpunkcja!ortografia!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Magnetofony
Radia
Gramofony
Jak muzy słuchać to z Zetki
-------------------------------------------------------
Djdaroszmd
Ja też mam taki w stanie igła, ale z magicznym oczkiem. Suuper!
No i taśmy. Mój stary (fajny gość) chodził z tym pudłem i nagrywał . Jak przyjeżdżała jakaś rodzina to namawiał różne ciocie , stryjów i babcie żeby powiedzieli wierszyk, zaśpiewali piosenkę, i oni to robili Teraz po nich zostało tylko to
Wyobraźcie sobie teraz poprosić jakąś ciocię zęby powiedziała wierszyk.....
Ale do rzeczy. mam mnóstwo taśm, ale mi się zaczynają kruszyć i rwać. Chętnie bym poszedł i kupił, ale nigdzie nie ma nowych taśm do szpulowca..
Albo ja źle szukałem..
Ale fan faktycznie jest...
Sam mam ZK120T, ale żadnych scalaków jakoś tam nie ma... Co do taśm, to szukaj na Allegro- czasem coś będzie. W komisach RTV też się można rozejrzeć. Moja rada: do nagrań wysokiej jakości stosuj taśmy zachodnie, dużo lepsze niż Stilon (te jeszcze jakoś się trzymały, chociaż rewelacja to nie była) i ORWO (jednym słowem kupa- oblew się z nich sypał jak łupież z głowy mojego ojca).
Przepraszam za pomyłkę z układami scalonymi nie przeczyściłem układów skalonym ale tą część gdzie są potencjometry i inne żeczy.Na allegro zdobyłem fajne zachodnie nie nagrane prawie nowe taśmy Firm zagranicznych Orfo oraz polskich Stilon.W atrakyjnej cenie 10 szpul 10zł w stanie BdB zapakowane połowa nie nagrana.Niekture w plastikowych pudełkach.Bardzo udana traznzakcjia. Narazie szukam mikrofonu Tonsil albo innej firmy z wejściem DIn W rozsądnej cenie .
Magnetofony
Radia
Gramofony
Djdaroszmd
Mikrofon?
Przeszukaj dobrze miejsce, z którego wyciągnąłeś magnetofon ojca. Magnetofony serii ZK sprzedawano w kompletach, na które składały się: magnetofon, mikrofon z podstawką, kabel DIN (trójpinowy), szpula z taśmą, szpula pusta,widełki z filcami do czyszczenia taśm,zapasowe bezpieczniki, instrukcja, schemat i karta gwarancyjna.
Mikrofon wchodzący w skład zestawu to typ MDO IX lub MDU VII lub podobne.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Tym niemniej można spróbować zdobyć taki mikrofon na giełdzie staroci, allegro lub popytać w szkołach - kiedyś magnetofony szpulowe serii ZK były na wyposażeniu większości szkół, dzisiaj mimo że nadal sprawne, są wyrzucane na śmietnik.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Wiem o tym strasznym losie wielu magnetofonów seri Zk .Prawda widziałem kiedyś w szkole podstawowej wiele lat temu jak tam chodziłem Zk 146.Może mają do niego mikrofon a może go uratuje przed tragicznym losem dobry pomysł jak jeszcze go nie wyrzucili
Magnetofony
Radia
Gramofony
Djdaroszmd
A ja pamiętam, jak ze swojego gimnazjum podczas porządków parę takich magnetofonów wyniosłem (jeden nawet lampowy) i rozebrałem, a lampy tłukłem by przekonać się co w środku. Dawne, cielęce lata . Dorosłem, zmądrzałem... Teraz jestem (może nie do końca) szczęśliwym posiadaczem ZK120T, M2405S i MDS2412, a może za pare miesięcy w moje łapy trafi M3401SD? Pożyjemy, zobaczymy...
Ja też zepsułem nie jedno kiedyś by dowiedzieć z czego jest zrobione chyba z 50 radi nie żartuje od rodziców ,dziadków i jak jakieś dostałemjeszcze 2 magnetofony szpulowe Lampowe . Ale to było kiedyś, teraz dorosłem i nauczyłem się dbać o wszystko.I jestem szczęśliwym właścicielem Zk 120T i kasetowego magnetofonu Kasprzak unitra Rb 3200 Automatic oraz zabytkowego radia Unitra diora Taraban 2 i niezabardzo szczęśliwym właścicielem Tonette
Magnetofony
Radia
Gramofony
Djdaroszmd
To chyba radiomagetofon? Mam taki jeszcze z licencyjną nazwą Grundig (potem pisali Kasprzak). Niestety brakuje części mechanicznych. Gumowe kółko zębate straciło zęby (guma sparciała), ale udało mi się zdobyć nowe. Niestety wkrótce potem wystąpił problem ze sprzęgłem ciernym poślizgowym i teraz wciąga taśmę.