Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Re: Elektrośmieci
20 lat temu podczas służby w KPW Hel często znajdowaliśmy w lasach poniemieckie hełmy. Niektóre chcieliśmy uratować, bo pasowały do niektórych motocykli. Ale i tak dalej rdzewiały. W końcu skończyły jako kosze na śmieci...
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 125...249 postów
Co do poniemieckich hełmów, to właśnie dzisiaj około godziny 17.30 w krakowskiej dzielnicy Prokocim, patrzę i oczom nie wierzę, ulicą Wielicką zasuwa na "Chińczyku" starszy gościu a na głowie ma ciemnozielony hełm niemiecki. Muszę przyznać, że już trochę lat męczę sie na tym świecie, ale dopiero teraz zdarzyło mi się zobacyć na własne oczy hitlerowski w praktycznym zastosowaniu i to tyle lat po wojnie.
-
- 3125...6249 postów
To nie taki rzadki przypadek. Na Mokotowie widuję trzech takich jeźdźców. Tylko zastanawiam się gdzie w takie hełmy zaopatrują się Amerykańce, czyżby naszym burkom z pod pyska wyrwali?
-
- 625...1249 postów
-
- 375...499 postów
Miałem dziś szczęście, nie lampowe ale zawsze coś 
Szedłem z małżonką na spacer i spotkaliśmy babcie śmietnikową pchającą wózek ze zdobyczami na na nim Tosca 303 i korektor Unitra FS032. Dałem babci stówę (niech jej na zdrowie pójdzie) i zarekwirowałem sprzęt.
Tosca w stanie piwnicznym, działa jeden kanał w radio, reszty nie sprawdzałem. W korektorze natomiast ktoś chciał wykorzystać wolne miejsca w obudowie i wstawił tam kit z Nord Elektronik wzmacniacz 2x50W z dużo za małym trafokiem. Na szczęście układ oryginalny nienaruszony
Korektora jeszcze nie sprawdzałem.
Jeszcze idzie coś w mieście upolować, może niewiele ale zawsze.

Szedłem z małżonką na spacer i spotkaliśmy babcie śmietnikową pchającą wózek ze zdobyczami na na nim Tosca 303 i korektor Unitra FS032. Dałem babci stówę (niech jej na zdrowie pójdzie) i zarekwirowałem sprzęt.
Tosca w stanie piwnicznym, działa jeden kanał w radio, reszty nie sprawdzałem. W korektorze natomiast ktoś chciał wykorzystać wolne miejsca w obudowie i wstawił tam kit z Nord Elektronik wzmacniacz 2x50W z dużo za małym trafokiem. Na szczęście układ oryginalny nienaruszony

Jeszcze idzie coś w mieście upolować, może niewiele ale zawsze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 3125...6249 postów
No to bierz się za naprawę i przestrajanie.
-
- 375...499 postów
Właśnie to robięTELEWIZOREK52 pisze:No to bierz się za naprawę i przestrajanie.

W korektorze ktoś wcześniej wymienił prawie wszystkie elektrolity, zostały tylko w zasilaczu ale zajmę się nimi.
Co do Toski to jej los jest niepewny, już naprawiałem dwie lub trzy i nic z tego nie wyszło, jedną nawet oddałem do dobrego, sprawdzonego serwisu elektronicznego i też wymiękli po miesiącu walki. Dlatego też zastanawiam się nad eutanazją Toski w celu pozyskania obudowy do lampiaka oraz części zamiennych.
ps. mam na sprzedaż złożony moduł wzmacniacza 2x50W z radiatorem
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 3125...6249 postów
Dlatego wlazłem w ten temat bo przez zimę udało mi się ożywić Toscę znalezioną na jesieni w śmietniku i jestem jeszcze trochę na bieżąco. Uszkodzona końcówka i przestrojenie które w tych odbiornikach nie stwarza problemów i do tego od RM do Zetki.
-
- 375...499 postów
Chętnie skorzystam z Twojego doświadczenia w kwestii Toski, wole ją ożywić niż rozebrać. Może założę nowy temat w strefie nielampowej?TELEWIZOREK52 pisze:Dlatego wlazłem w ten temat bo przez zimę udało mi się ożywić Toscę znalezioną na jesieni w śmietniku i jestem jeszcze trochę na bieżąco. Uszkodzona końcówka i przestrojenie które w tych odbiornikach nie stwarza problemów i do tego od RM do Zetki.
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 3125...6249 postów
Zakładaj. Jeżeli ja czegoś nie będę wiedział to na pewno inni koledzy też pomogą.
-
- 125...249 postów
meny jers ego -czyli ok 1980 (przed 83) dwukrotnie bylem swiadkiem paleniaPiotrek J. pisze:No przecież ileż to już lat minęło odkąd te sprzęty wyszły z użycia. Nie wiem czy to dokładnie tak było (musieli by starsi koledzy się wypowiedzieć) ale szczyt ilości wyrzucanych rzeczy był chyba w latach 90. Też mieszkam w raczej wiejskiej okolicy i rozmaitego złomu radiotechnicznego było pełno po rowach, lasach czy polach (my braliśmy trasformatory na złom).

panowie ktorzy to robili (na nielegalnym wysypisku) dopilnowali zebysmy jako szczyle nic sobie z tego sprzetu nie wzieli
-
- 3125...6249 postów
-
- 625...1249 postów
Mam na zbyciu kilka kondensatorów blokowych. Oddam za koszty przesyłki.
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
-
- 375...499 postów
Na jakie napięcie te kondensatory?dziubdziu pisze:Mam na zbyciu kilka kondensatorów blokowych. Oddam za koszty przesyłki.
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 625...1249 postów
W związku z tym, że dostałem dużo wiadomości z prośbami o zdjęcia i parametry kondensatorów informacje na ten temat umieszczam tutaj.
1. 10u 380V taaki kobylasty
2. 2 szt. 15u 200V (na podstawce)
3. 4u 350V
4. 2u 260V
5. 0,3u 1u 650V oba w jednej puszce
Chcę za nie tyle co koszt wysyłki albo równowartość w dobrach lampowych
1. 10u 380V taaki kobylasty
2. 2 szt. 15u 200V (na podstawce)
3. 4u 350V
4. 2u 260V
5. 0,3u 1u 650V oba w jednej puszce
Chcę za nie tyle co koszt wysyłki albo równowartość w dobrach lampowych

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty