Lampa oscyloskopowa, prąd żarzenia o połowę za niski

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

marcin.a
25...49 postów
25...49 postów

Lampa oscyloskopowa, prąd żarzenia o połowę za niski

Post autor: marcin.a »

Otórz mam dużą rosyjską lampę oscyloskopową 31LO33 której żarzenie powinno zgodnie z katalogiem pobierać 0.6 A przy 6.3 V. Zamiast tego pobiera tylko 0.3 A. Czy ktoś z Kolegów może wie co może być przyczyną? Jedyne co mi przychodzi do glowy, to że lampa ma dwa równoległe włókna, z których tylko jedno przeżylo pieriestrojke. Katoda daje jakąś emisje, luminofor trochę świeci - nie mam dość zasilania anodowego aby poprawnie sprawdzić. Szkoda mi rozbijać lampę z próżnej ciekawości. :wink:
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Lampa oscyloskopowa, prąd żarzenia o połowę za niski

Post autor: ballasttube »

Gdzieś powinienem mieć zakopany katalog Eljektronyje pribory,jak się do niego dokopię, to sprawdzę i napiszę.
Tam w nim były także i takie lampy.
Pozdrawiam.
Jacek
marcin.a
25...49 postów
25...49 postów

Re: Lampa oscyloskopowa, prąd żarzenia o połowę za niski

Post autor: marcin.a »

Tajemnica wyjaśniona. Zarówno oryginalna karta katalogowa jak i książka Приемные электронно-лучевые трубки Справочник, Н.И. Вуколов, А.И. Гербин, Г.С. Котовщиков, 1993 podają, że prąd żarzenia tej lampy to 0.3A, a nie 0.6A jak większości mniejszych lamp serii LO i jak podaje radiomuseum. Tak więc zmierzona przezemnie wartość 0.3A jest jak najbardziej prawidłowa, a nie zaniżona o połowę. Swoją drogą zdziwiłem się, ze lampa o średnicy 33 cm ma o polowę mniejszy prąd żarzenia niż np. lampa o średnicy 3cm z tej samej serii.