Unifony RWT UZ-10 i UB-66 jak podłączyć ?

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tommy Vercetti
20...24 posty
20...24 posty

Unifony RWT UZ-10 i UB-66 jak podłączyć ?

Post autor: Tommy Vercetti »

Witam. Posiadam Unifony jak w temacie (RWT UZ-10 i UB-66) i chciałbym je przetestować czy są sprawne. Czy ma ktoś może schemat jak to podłączyć ? Jaki zasilacz jest potrzebny do tych unifonów ? Oba typy posiadają brzęczyk na prąd stały o napięciu 4,5V więc na pewno potrzebne będzie takie napięcie, jednak w innych tematach dotyczących innych unifonów RWT doczytałem się, że oprócz 4,5V prądu stałego jest potrzebne jeszcze jedno napięcie, niestety nie pamiętam jakie. Unifony UB-66 nie posiadają na obudowie żadnych przełączników oprócz tego który jest przełączany przez słuchawkę (widełki), wewnątrz obudowy jest brzęczyk na prąd stały o napięciu 4,5V, przełącznik sterowany słuchawką, kondensator elektrolityczny oraz listwa zaciskowa z dwoma rzędami zacisków. W pierwszym rzędzie są trzy zaciski (zapewne do podłączenia słuchawki, niestety słuchawka jest odłączona więc przydałby się też schemat jak ją połączyć z resztą unifonu), natomiast w drugim rzędzie jest zacisków 7 z czego dwa są zmostkowane i w ogóle nie są podłączone, tak więc podłączonych do "elektroniki" unifonu jest tylko 5 zacisków w tym rzędzie.
Unifony UZ-10 wyglądają identycznie jak ten unifon http://milicja.net/_images/reszta%20kol ... unifon.JPG
jednak mają aż 10 przycisków a wewnątrz oprócz brzęczyka i przełącznika sterowanego słuchawką jest też transformatorek podobny do tego znanego z telefonów RWT i rezystor 510 ohm. Unifony UZ-10 posiadają wyprowadzony przewód 14 żyłowy (7 parowy ?) zakończony listwą zaciskową.
Cały posiadany przeze mnie "zestaw" sprawia wrażenie jakby miał służyć do komunikacji wewnętrznej np w jakiejś firmie, itp.
Na koniec załączam jeszcze zdjęcia posiadanych przeze mnie unifonów:

UB-66:

Obrazek Obrazek Obrazek

UZ-10

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Paweł