Witajcie!
Zostałem poproszony o identyfikację tego ciekawego radia. Obudowa metalowa, bardzo solidna konstrukcja i staranny montaż. Ma fale długie i średnie, posiada regulację sprzężenia w filtrach p.cz. Zestaw lamp - AZ1,EL3,AF3,ABC1,ACH1, choć ta EL pewnie nie oryginalna. Radio było grzebane niestety. Czy ktoś widział takie coś/wie gdzie szukać informacji o tym?
Pozdrawiam
Dziwne niemieckie radio - co to może być?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Dziwne niemieckie radio - co to może być?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
-
- 375...499 postów
Re: Dziwne niemieckie radio - co to może być?
Dzięki wielkie, już wiem czego szukać 

-
- 375...499 postów
-
- 3125...6249 postów
Przy okazji,Kolego Bobiq: kiedyś widziałem na złomie, niestety totalnie zdemolowany i przerdzewiały
odbiornik, na pewno przewoźny.Podobno był to czołgowy z Tygrysa hitlerowskiego.Nie do odbudowy:-(
Pamiętam podobny wygląd generalny, jak ten Lorenz i rozmiar,kwadratowe chassis oraz cztery podstawki stalowe po bokach symetrycznie oraz pionowo stojącą podstawkę kołkową,na kiedyś leżącą poziomo między tymi lampami stalowymi prawdopodobnie ACH1.No i dławik żarzenia na drewnianym kołku:-). Chyba,że to mógł też być jakiś samochodowy odbiornik Philipsa na lampach stalowych oraz głośnikowej RENS1274d.Widziałem taki schemat.Nie dam po latach "głowy",która to kołkowa podstawka była? Ale - chyba raczej pod ACH1 lub podobną.AK1?RENS1234?
Co Kolega na taki opis?
odbiornik, na pewno przewoźny.Podobno był to czołgowy z Tygrysa hitlerowskiego.Nie do odbudowy:-(
Pamiętam podobny wygląd generalny, jak ten Lorenz i rozmiar,kwadratowe chassis oraz cztery podstawki stalowe po bokach symetrycznie oraz pionowo stojącą podstawkę kołkową,na kiedyś leżącą poziomo między tymi lampami stalowymi prawdopodobnie ACH1.No i dławik żarzenia na drewnianym kołku:-). Chyba,że to mógł też być jakiś samochodowy odbiornik Philipsa na lampach stalowych oraz głośnikowej RENS1274d.Widziałem taki schemat.Nie dam po latach "głowy",która to kołkowa podstawka była? Ale - chyba raczej pod ACH1 lub podobną.AK1?RENS1234?
Co Kolega na taki opis?
-
- moderator
RENS1374 była w obu wersjach podstawek, niekoniecznie w wykonaniu Telefunkena (na pewno Philips miał obie wersje). Z tym, że do odbiorników pojazdowych, gdzie są narażona na wibracje (a zwłaszcza w pojazdach typu czołg) takie lampy nie maja sensu. Raczej powinna być tam użyta lampa typu LV30 lub podobna.