Pre RIAA na PCL86
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Re: Pre RIAA na PCL86
Na podstawie tych dwóch fotografii naprawdę trudno poradzić coś na odległość. Pewnie są tam pętle masy, ale ja mam za słaby wzrok aby je zlokalizować. Plątanina przewodów i ich długość oraz chassis składające się z niezależnych blaszek o nieznanym wzajemnym kontakcie elektrycznym na pewno nie pomagają w uzyskaniu "cichego" układu. Spróbuj przynajmniej wyciągnąć płytkę drukowaną poza to chassis, dołączając do niej zasilanie i sprawdź jaki będzie efekt. Podczas eksperymentów odsuń ten wyłącznik sieciowy od płytki przedwzmacniacza.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Więc tak: wszystko wyjęte z "obudowy", wszystkie przewody skrócone do minimum, brak wyłączników.
Po chwili pracy (kilkanaście-kilkadziesiąt sekund - nie mierzyłem) przedwzmacniacz przekazuje na wzmacniacz/głośniki ogromny brum. Podłączenie gramofonu lub jego brak nie ma znaczenia. Podobnie z umiejscowieniem poszczególnych elementów (blisko, dalej od siebie).
Po chwili pracy (kilkanaście-kilkadziesiąt sekund - nie mierzyłem) przedwzmacniacz przekazuje na wzmacniacz/głośniki ogromny brum. Podłączenie gramofonu lub jego brak nie ma znaczenia. Podobnie z umiejscowieniem poszczególnych elementów (blisko, dalej od siebie).
dizklajmer: Zasadniczo to ja sie nie znam ( i nie mam polskich znakow)
dlaczego wszyscy a priori zakladaja ze uklad jest zazony stalym ? bo "wyglada" jakby tam zasilacz byl ?
ja tam strasznie nie lubie po omacku szukac - (od czasu kiedy wymienilem 90% ukladu wtryskowego a wystarczylo osyloskop do common raila podlaczyc
)
odpialbym to , podlaczylbym do sprawdzonych zasilaczy i byloby krok dalej
dlaczego wszyscy a priori zakladaja ze uklad jest zazony stalym ? bo "wyglada" jakby tam zasilacz byl ?
ja tam strasznie nie lubie po omacku szukac - (od czasu kiedy wymienilem 90% ukladu wtryskowego a wystarczylo osyloskop do common raila podlaczyc

odpialbym to , podlaczylbym do sprawdzonych zasilaczy i byloby krok dalej
Dzisiaj pre wysyłam do twórcy.
Zobaczymy jaka będzie diagnoza...
Zobaczymy jaka będzie diagnoza...
Trochę się spóźniłem, ale jakoś nikt nie przejmuje się kablami łączącymi gramofon z preampem. Jak użyłem standardowych to przydźwięk był potężny. Dopiero założenie następnego ekranu, wykonanego z przewodu do uziemiania kineskopu i podłączenie go tylko jednym końcem z masą preampa zlikwidowało brum. Ciekawe że tak tego slychać nie było po podłączeniu do zwykłego wzmacniacza korekcyjnego w amplitunerze.
Witam.
Pozdrawiam,
Romek
Obawiam się, że w tym przypadku zmiana kabli nic by nie pomogła. Wkładki gramofonowe MM dostarczają sygnałów o poziomie od 2 do 7 mV przy częstotliwości 1 kHz. Przyjmuje się, że czułość wzmacniacza korekcyjnego powinna wynosić standardowo ok. 2,5 mV/1 kHz/47 kΩ, co oznacza, że czułość układu dla częstotliwości 50 Hz (po uwzględnieniu charakterystyki częstotliwościowej RIAA) będzie jeszcze siedem razy (+17 dB) większa i wyniesie ok. 360 μV (dla pełnej mocy wyjściowej!). Ta wartość jest tysiące razy większa niż wymagana czułość wzmacniaczy (dla f=50 Hz) dla innych współczesnych źródeł sygnału akustycznego (odtwarzacze CD, DVD, cyfrowe odtwarzacze multimedialne często dostarczają sygnałów o napięciu od 0,775 V do nawet kilku woltów). Dokładnie też tyle razy przedwzmacniacz taki będzie bardziej wrażliwy na zakłócenia zewnętrzne o niskich częstotliwościach! W lampowych wzmacniaczach o tak dużej czułości powinno stosować się specjalne niskoszumowe lampy do stopni wstępnych, a nie lampy przeznaczone do końcowych stopni mocy. Transformatorów sieciowych nie powinno się w nich umieszczać w bezpośredniej bliskości nieekranowanych przedwzmacniaczy. Napięcia zasilania powinno się starannie filtrować, a często nawet stabilizować, by zmniejszyć poziom wnikania zakłóceń w tor sygnałowy. A co mamy w tym przypadku..?marekb pisze:Trochę się spóźniłem, ale jakoś nikt nie przejmuje się kablami łączącymi gramofon z preampem. Jak użyłem standardowych to przydźwięk był potężny. Dopiero założenie następnego ekranu, wykonanego z przewodu do uziemiania kineskopu i podłączenie go tylko jednym końcem z masą preampa zlikwidowało brum.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
... a mnie tam chodzi po głowie, że masa jest źle prowadzona / z gramofonu do stopnia korekcji RIAA /. Ciekawe czy śrubka ,, masowa,, znajdująca się w gramofonie znalazła swoje zastosowanie ? Jeśli nie, to żadne podwójne ekranowanie kabli, wystawianie zasilacza do osobnej obudowy nie da właściwego rezultatu. Będzie buczało.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.