W ubiegłym tygodniu robiąc porządki wokół domu, odkopałem zwłoki radia. Z zachowanej w dobrym stanie tabliczki znamionowej odczytałem:
TYPE 292V
PHILIPS
MADE IN HOLLAND
IMPORTE DE HOLLANDE
E25127 E02 I po prawej stronie litera D w kółeczku.
Z obudowy nawet proszek nie został. Z głośnika jedynie magnes. Agregat trzy sekcje. Filtry p.cz szt.3 w wysokich alu kubkach z poziomymi przetłoczeniami na obwodzie. Lamp doliczyłem się 7 z czego odzyskałem ECH3, 6F9 i EBF2.
Czy na podstawie tego "precyzyjnego" opisu wie ktoś co to był za model i jak wyglądało to radyjko?
Wykopalisko.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
Re: Wykopalisko.
Philips 292V - http://www.radiomuseum.org/r/philips_292v.html
Tradycyjnie udziwniona po Philipsowemu konstrukcja. Obok powinna być jeszcze przetwornica.
Tradycyjnie udziwniona po Philipsowemu konstrukcja. Obok powinna być jeszcze przetwornica.
-
- 3125...6249 postów
Trafiony. Tak to jest (było) to. Niestety, taki stan że nikt nic nie pożywi. Jedna kupa rdzy. Dziękuję!
Przy okazji jak już jesteśmy przy Philipsie. Oglądałem reklamę zamieszczoną w pierwszym numerze "Wiadomości Philipsa" 1 grudzień 1936r. Wystawa sklepu "Kosmos" ul. Chmielna 24. Na wystawie stoi sobie radyjko z napisem "PHILIPS" stereofoniczny! A u góry slogan "Słuchajcie radioodbiorników stereofonicznych. Pozdrawiam.
Przy okazji jak już jesteśmy przy Philipsie. Oglądałem reklamę zamieszczoną w pierwszym numerze "Wiadomości Philipsa" 1 grudzień 1936r. Wystawa sklepu "Kosmos" ul. Chmielna 24. Na wystawie stoi sobie radyjko z napisem "PHILIPS" stereofoniczny! A u góry slogan "Słuchajcie radioodbiorników stereofonicznych. Pozdrawiam.
-
- moderator
Tyle że stereofonia wtedy znaczyła cokolwiek innego niż dziś
Chodziło o głośnik z wkładką wysokotonową, czyli dwa głośniki w jednym.

-
- 3125...6249 postów
I był to opatentowany przez Philipsa "rozsiewacz dźwięków".tszczesn pisze:Chodziło o głośnik z wkładką wysokotonową, czyli dwa głośniki w jednym.