Nie działa KF w STOLICY

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Nie działa KF w STOLICY

Post autor: ludowicz »

Witam kolegów ponownie, ostatnio męczyłem Was wzbudzaniem się końcówki mocy w OR STOLICA.
Na szczęście problem juz rozwiązany, tym razem nurtuje mnie inna przypadlość.
Otóż na falach Długich i Ślerdnich radio ładnie odbiera, niestety na Krótkich jest kompletna cisza. Myślałem że to kwestia propagacji, jednak nawet w nocy nie słychać dosłownie nic, nawet szumu.
Odnoszę wrażenie że może na tym zakresie nie działa heterodyna, nie chce na pałę kręcić cewkami bo to mozna na słuch ale jak coś odbiorę a na razie ani mrumru.
Mam oscyloskop, co proponujecie aby sprawdzić ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Nie działa KF w STOLICY

Post autor: tszczesn »

ludowicz pisze:Mam oscyloskop, co proponujecie aby sprawdzić ?
Hmmmm, heterodynę? :)

Sprawdź oscyloskopem napięcie na siatce lub anodzie triody, czy są oscylacje. Sprawdź cewki, czy nie są urwane, akurat te są najprostsze, to raptem kilka zwojów. Gdyby się heterodyna wzbudzała to cokolwiek powinieneś odebrać, nawet przy zupełnym rozstrojeniu.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

W pierwszej kolejności należało by sprawdzić cewki za pomocą miernika czy na pewno nie mają przerwy, następnie kondensatory w obwodzie heterodyny. Czasem zdarzają się ich uszkodzenia, zwłaszcza jeśli to mikowe prostokąciki. Czasem też trymery potrafią płatać figle. No i sam przełącznik czy na pewno właściwie działa.

Oscyloskop bez odpowiedniej sondy może doprowadzić do zerwania drgań heterodyny na KR.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

OK, czyli trzeba sprawdzić czy sa oscylacje na bramce lub anodzie EF22.
A czy te oscylacje będą różne dla róznych zakresów czy takie same (wynik mieszania) ???
Jakiej częstotliwości powinny być na zakresie KF?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

ludowicz pisze:OK, czyli trzeba sprawdzić czy sa oscylacje na bramce lub anodzie EF22.
A czy te oscylacje będą różne dla róznych zakresów czy takie same (wynik mieszania) ???
Jakiej częstotliwości powinny być na zakresie KF?
Będą różne (co częstotliwości i amplitudy). A częstotliwość jest zależna od odbieranej fali - jest większa od odbieranej częstotliwości o wartość częstotliwości pośredniej - 468kHz.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

jacekk pisze:Czasem też trymery potrafią płatać figle.
A no właśnie. Często trymery te były dokręcane do oporu bo w tej pozycji zaczynały stroić a powodem tego jest zaniżona pojemność kondensatorów mikowych. Przy mocnym dokręceniu zostaje uszkodzona mika która jest między okładzinami i trymer zostaje zwarty.
arwiecz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: arwiecz »

Czy cewki były odlutowane z układu ? Jeśli tak to czy przypadkowo nie zamieniono początku z końcem uzwojenia którejś ? Jeśli coś nie tak będzie z lampą ECH21 to mogą też pojawić się problemy.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

No więc przyjrzałem się tym obwodą LC od heterodyny i wyszło na to że cewka od KF ma jakieś dodatkowe zwoje z cienkiego przewodu, generalnie było coś poknocone względem tego co powinno być na schemacie. A że miałem inną płytkę z obwodami LC heterodyny od innej stolicy to przełożyłem cewkę KF razem z kondensatorkiem 160pF i .... KF ruszył, pieknie odbiera stacje z całego świata :-)
Ktoś musiał grzebać sporo w tym radiu wcześniej, pomimo iż wyglądało że ma oryginalne luty to mimo wszytko połączenia gdzieniegdzie odbiegają od schematu.
Tak czy inaczej radio dzioała w 100%-tach.

Mam jeszcze jedno pytanie, miałem dwie STOLICE, jedna ta która działa teraz ma rezystory w kolorze brązowym albo bordowym (na obudowie wewnątrz mam wlepkę że pochodzi z 1956 roku), druga STOLICA która jest na części ma rezystory w kolorze ciemno-zielonym. Które radio jest młodsze ? Chasis z zielonymi rezystorami ma niższy numer seryjny ale wydaje się, że jest młodsze bo jakość wykonania jest lepsza, elementy jakby nowsze... czy to możliwe ?

AUĆ! ORT - T.S.