Niestety muszę wziąć się za projektowanie i gromadzenie klamotów do kolejnego wzmacniacza.
I nie wiem co wybrać. Chciałbym osiągnąć moc wyjściową na poziomie 30-40W.
Myślałem i wpadłem na takie rozwiązania:
1. 4 El84 w kanale. Podobno dają moc 34W (a ile w tm prawdy)
2. 2 El34 w kanale, podobno 40W na lajcie dają. Schematów moc tylko to dosyć oklepana konstrukcja.
3. 6L6 i podobne raczej odpadają. (Teraz powstaje PP na 6P3S)
Więc co radzicie? Liczę na propozycje z Waszej strony
Robię już dłuuuuuuugo (a światełka w tunelu nie widać) 4xEL84 i do tego też bym kolegę namawiał.J akichś oczywistych powodów nie mam ale te 3-4 dychy mocy się wyciągnie, nie ma co więcej-szkoda lamp. A bym od siebie polecił do tego prostownik lampowy. Kanały to już baaardzo indywidualna rzecz.
A bardziej typowo (i tanio) to (schemat Piotra na triodzie gdzieś jest) 2xEL36+ECF82 ma dać 45W w PP, jeszcze taniej oczywiście na lampkach serii P, jest też schemat z 2xEL500/504 w końcówce. Te lampki niedocenianie więc dość tanie choć nie tak groszowe jak jeszcze kilka lat temu.
A zajrzeć do karty katalogowej to nie łaska? Masz tam podane punkty pracy, uzyskiwaną moc, wszystko. Tylko pomnożyć razy dwa, z wyjątkiem Raa, które trzeba podzielić
Ja jak coś projektuję, zastanawiam się nad kosztami, wiele jest banieczek ciekawych ale cenowo już tak słodko nie jest, poza tym zawsze zapewniam sobie lampki na zapas (np. jak się jakaś stoczy ze stołu..). Na dziś (a jeszcze lepiej na wczoraj) moje typy do PP to 4x6P1P-EW na kanał a już odjazd to 4XEL81, do 40W na kanał przy zasilaniu (katalog) 200V a i pięknie by się komponowały wizualnie z prostownikiem na kilku EY88, wszystkie lampy na dziś tanio (jeszcze taniej serii P) do zdobycia, mając kilkadziesiąt pod ręką swobodnie można sparować lub ,,skwarcić''. Na Wolumenie są też PL508 ale z gościem, po jego ostatnich zagrywkach ze mną, już nie rozmawiam więc nie wiem ile ich ma, miał dużo.
dziubdziu pisze:Jak mogę zmniejszyć format pliku graficznego? Ma prawie 8MB i nie mogę załadować na forum i na żadnego Fotosika też nie. Schemat narysowałem.
Otwórz paintem, pomniejsz do wielkości np 900/500px i zapisz jako gif. W razie czego możesz podesłać mi obrazek na maila to ci go skompresuje
dziubdziu pisze: Jedną 5C3S też mam, ale raczej trzeba dwie (max. 230mA na bańkę).
Stopień sterujący, inwerter fazy chyba można na ECC83.
Patrząc na wyciąg z KK nie rozumiem co oznacza ta klamra od ósemki przy Raa. I co to jest Veff?
Jedna 5C3S uciągnie 4xEL84 plus cały przedwzmacniacz.
ECC83 załatwi w tym przypadku wszystko.
To napięcie wejściowe i wysterowanie końcówki.0 wolt i pełne napięcie na wejściu.
Na moje oko to rezystory na siatki ekranujące pentod są za duże i na wielu schematach każda siatka ma własny rezystor, a nie jak u ciebie jeden rezystor na dwie lampy. Do tego w jakim celu chcesz tam kondensatory?
Wartości rezystorów inwertera powinny być takie same.