Problem z końcówką mocy?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Problem z końcówką mocy?
Witam zlożyłm wzmaniacz który ma 2 kanaly jeden to fenderoski czysty a drugi to jcm 800 wszystko gra ale pojawia sie problem. Dokladniej jest tak końcówka jest na 6p3s-e inverter na ecc83 ze schematu jcm'a ale przy rozkręceniu preampu do maximum i powolnym rozkręcaniu master volume przy koncu wzmacniacz sie zatyka stopniowo niebieska poświata zlewa sie w górę anody i zaczyna mi sie grzać zasilacz. Wplyw na to zjawisko ma potencjometr presence wiec myslałem że zamienie końcówki pierwotnego ale nic z tego momentalny pisk, wiec sprawdzilem czy mam liniowy potencjometr presence i taki jest wszyskie elementy ok. Siedze juz pare dni i nic nie mogę wymyślić. Może macie jakieś sugestie? A i jeszcze jeden dziwny objaw przy rozkręconym preampie i skręconej końcówce do zera przedostaje sie jakimś cudem sygnal do głośnika bardzo cicho a jednak...
Re: problem z końcówką mocy?
Witam, wrzuć schemat, zdjęcia wnętrza wzmacniacza,próbkę dźwiękową w formie filmu czy coś takiego,po za tym zatyka się bo sygnał sterujący może być za mocny,a jeśli grzeje się zasilacz to pewnie jest za duży prąd anodowy lub słabe trafo.
Mierzyłeś napięcie na anodowe i s1 i bias jaki podajesz.
A sygnał przedostaje się przy skręconej końcówce,?? .Wadliwy potencjometr..
ale najważniejsze wrzuć schemat..
Mierzyłeś napięcie na anodowe i s1 i bias jaki podajesz.
A sygnał przedostaje się przy skręconej końcówce,?? .Wadliwy potencjometr..
ale najważniejsze wrzuć schemat..
HYBRYD15
Re: Problem z końcówką mocy?
Problem już rozwiązalem przyczyną był źle poprowadony przewód masy przedwzmacniacza nie było petli ale przypomniałem sobie drogę przydźwieku ze strony Toma chyba i u mnie robił sie generator co zatykało końcówkę wysokimi częstotliwościami. Jednak potencjometr dalej działa jak działał. Jednak pozostało mi jeszcze strzelanie przekaźników przy przełączniu kanałów.
Jak to strzelanie przekaźników opisz dokładniej..??
Może zamontowałeś pomiędzy anodowe a kondensator sprzęgający i anodowe leci przez przekaźnik..
Może zamontowałeś pomiędzy anodowe a kondensator sprzęgający i anodowe leci przez przekaźnik..
HYBRYD15
Nie no oczywiście kondensatory są chodziło mi bardziej o to pykanie jak sie przełącza przekaźniki a dokładniej ich cewki mam bocznikowane diodą 1n4007 i 100uF jedna sekcja przekaźnika zwiera pierwszy stopień a druga podłącza rządany kanał. Do lampek mam oddzielny przekaźnik a i sterowane są z 12,6v i sa to 12voltowe przekaźniki 

Przekaźniki powinny być zasilane z napięcia stabilizowanego i napięciem niższym niż znamionowe. Ja zasilam przekaźniki 12V z 15V poprzez rezystor 47R. Tylko w jednym wzmacniaczu mi stukają i tego problemu do tej pory nie udało mi się rozgryźć.
Też myślałem o stabilizatorze poszukam jakiegoś 12v i sprubuje a ajk się nie udz to taka już bedzie jego natura 

Ja bym dał jakiś rezystor w szereg aby napięcie mimo, że stabilizowane spadło do powiedzmy 10V.
Albo fotorezystora tak zwanego LDR ,przekaźniki nie dość że stukają to po pewnym czasie zacinają się w prowadzają trzaski w układ..
HYBRYD15
Stosujesz rezystor 2,2M do masy w miejscach gdzie przełączasz sygnał aby nić nie wisiało w powietrzu??
2,2M nic nie daje próbowałem, w czystym kanale to może by pomogło ale przesterowany nie wisi tak zupełnie w powietrzu, przecież na wyjściu jest potencjometr 1M do masy