Prąd żarzenia lamp z pogorszoną bądź utraconą próżnią.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Prąd żarzenia lamp z pogorszoną bądź utraconą próżnią.
Jak będzie się zachowywał żarnik lampy bez próżni; a właściwie prąd przezeń czerpany? Cały czas będzie wynosił tyle, ile wynosi szczytowo zaraz po załączeniu żarnika?
Poszukuję 1R5T.
-
- 3125...6249 postów
Re: Prąd żarzenia lamp z pogorszoną bądź utraconą próżnią.
Witam
Ze względu na przewodnictwo cieplne powietrza żarnik zapowietrzonej lampy z katodą pośrednio żarzoną pobierze większy prąd, a bańka będzie silnie się nagrzewać.
Ze względu na przewodnictwo cieplne powietrza żarnik zapowietrzonej lampy z katodą pośrednio żarzoną pobierze większy prąd, a bańka będzie silnie się nagrzewać.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
No własnie tak było, bańka dosyć szybko nagrzewała się, ale trochę nienaturalnie, gdyż góra lampy była wyraźnie chłodniejsza. Lampę ową stłukłem, wyciągnąłem żarnik, gdyż przypuszczałem, że jest wewnętrznie zwarty; ale nie był. Tak wyjęty żarnik podłączyłem do zasilacza, pobierał prąd 2,5A przy napięciu 6,5V i nawet nie zrobił się lekko pomarańczowy.
Poszukuję 1R5T.
-
- 1250...1874 posty
Kiedyś ukruszyło mi się szkło w którym jest zatopiony przepust w UCH21. Lampa traciłą próżnię powoli, obserwowałem koniec tej lampy. W pewnym momencie radio przestało grać, żarnik stawał się coraz ciemniejszy aż przestał w ogóle świecić, bańka stawała się coraz cieplejsza. Co ciekawe wewnątrz banki pojawiła się skroplona woda w postaci lekkiego zaparowania. Skąd się ona tam wzięła nie mam pojęcia.
-
- 625...1249 postów
Być może lampa zassała powietrze razem z wilgocią.jacekk pisze:Co ciekawe wewnątrz banki pojawiła się skroplona woda w postaci lekkiego zaparowania. Skąd się ona tam wzięła nie mam pojęcia.
Poszukuję 1R5T.